The Malaysia Post

Toyota Honda menghentikan pengeluaran kereta buat sementara waktu di Malaysia

Toyota-honda

Syarikat gergasi automotif Jepun, Toyota Motor Corp dan Honda Motor telah menghentikan operasi di beberapa kilang pemasangan di seluruh Malaysia kerana pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (MCO) untuk mengekang penyebaran jangkitan Covid-19.

Menurut laporan Nikkei Asia, Toyota menutup dua kilang semalam, dengan seorang wakil mengatakan bahawa keputusan mengenai kapan mereka akan dibuka semula akan dibuat kemudian.

Honda sebaliknya, menghentikan pengeluaran di dua kilang – satu menghasilkan kenderaan roda dua, dan pacuan empat roda yang lain – pada hari Rabu dan merancang untuk membekukan operasi sehingga MCO dijadualkan dicabut pada 26 Januari.

Perodua, pembuat kereta nasional yang disokong oleh syarikat kereta Jepun Daihatsu Motor, juga menghentikan pengeluaran pada hari Khamis.

Perodua menjual 220,000 kenderaan tahun lalu, memegang bahagian pasaran teratas melebihi 40 peratus.

Pada tahun 2019, Toyota mengeluarkan kira-kira 61,000 kenderaan di Malaysia, termasuk subkompak Yaris dan trak pikap Hilux.

Kapasiti tahunan Honda di pasaran ialah 300,000 roda dua dan 100,000 roda empat, seperti sedan Civic dan Accord.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pada hari Isnin bahawa MCO dua minggu akan dikuatkuasakan di Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Melaka, Johor dan Sabah dari 13 Januari hingga 26 Januari.

Enam yang lain – Pahang, Perak, Negri Sembilan, Kedah, Terengganu, dan Kelantan – telah diletakkan di bawah CMCO, sementara Perlis dan Sarawak kini dalam fasa pemulihan MCO.

Baca Lagi | Pasukan cybertrooper Malaysia menggunakan kakitangan sepenuh masa, yang digunakan oleh ahli politik dan perniagaan

Pemasangan automatik pada awalnya termasuk dalam senarai industri penting, sehingga pegawai menarik pengecualian pada saat-saat terakhir pada Selasa malam. Pengeluaran automatik juga ditangguhkan semasa penutupan pertama yang dilaksanakan pada Mac 2020.

Malaysia adalah pengeluar kenderaan ketiga terbesar di Asia Tenggara, di belakang Thailand dan Indonesia. Keluaran dalam tempoh Januari-November tahun lalu turun 19 peratus kepada kira-kira 430,000 kenderaan.

Honda Motor akan mengurangkan pengeluaran kenderaan kerana kekurangan bekalan pada semikonduktor, Nikkei telah belajar, tanda bahawa kekurangan global yang disebabkan oleh pandemik mengancam industri automotif.

Pembuat kereta Jepun itu pertama kali akan mengurangkan pengeluaran sekitar 4,000 unit bulan ini. Perubahan ini terutama akan mempengaruhi subkompak Fit yang dihasilkan di sebuah kilang di Suzuka, sebuah bandar di Prefektur Mie Jepun.

Terdapat amaran bahawa pemotongan boleh menjadi lebih buruk pada akhir tahun ini. “Jangka waktu mulai Februari mungkin suram,” kata sumber yang mengetahui masalah itu. Kekurangan itu dapat “mempengaruhi puluhan ribu kenderaan selama suku Januari-Mac di sisi domestik saja,” tambah sumber itu. Honda tidak akan menghentikan operasi kilang bulan ini, tetapi syarikat itu dijangka akan membatasi jumlah kenderaan harian yang dihasilkan. Potongan sebanyak 4.000 autos mewakili kurang daripada 0.1% daripada 4.77 juta unit yang dihasilkan di seluruh dunia pada tahun fiskal 2019.

Read Previous

Dr Mahathir berkata Biden cenderung meningkatkan hubungan dengan Asia

Read Next

Ordinan Darurat membolehkan Agong mengambil sementara tanah, bangunan, harta alih

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here