The Malaysia Post

Pasukan cybertrooper Malaysia menggunakan kakitangan sepenuh masa, yang digunakan oleh ahli politik dan perniagaan

Malaysia adalah antara 81 negara di mana manipulasi pendapat awam melalui media sosial tetap menjadi ancaman yang semakin meningkat bagi demokrasi di seluruh dunia, demikian kajian global telah dijumpai.

Menurut tinjauan manipulasi media tahun 2020 oleh Oxford Internet Institute (OII), kempen manipulasi media sosial telah dijumpai di 81 negara, meningkat dari 70 negara pada tahun 2019, dengan salah maklumat global dihasilkan pada skala industri oleh pemerintah besar, hubungan masyarakat firma dan parti politik.

“Sekarang lebih dari sebelumnya, masyarakat perlu bergantung pada maklumat yang boleh dipercayai mengenai dasar dan aktiviti kerajaan,” kata pengarahnya dan pengarang bersama laporan tersebut, Philip Howard.

“Syarikat media sosial perlu meningkatkan permainan mereka dengan meningkatkan usaha mereka untuk menandakan informasi yang salah dan menutup akaun palsu tanpa perlu campur tangan pemerintah, sehingga masyarakat memiliki akses ke informasi berkualiti tinggi.”

Mengenai aktiviti cybertrooper Malaysia, OII mengatakan bahawa pasukan seperti itu menunjukkan bukti yang jelas mengenai kemampuan “kapasiti sederhana”, dengan bentuk dan strategi yang lebih konsisten, yang melibatkan kakitangan sepenuh masa yang bekerja sepanjang tahun untuk mengawal ruang maklumat.

“Cybertroopers”, istilah yang berasal dari Malaysia tetapi sekarang semakin banyak digunakan di seluruh dunia, merujuk kepada orang yang dibayar untuk menyebarkan propaganda politik di internet, terutama di platform media sosial.

Baca Lagi | Kim Kardashian dan Kanye West akan bercerai setelah enam tahun berkahwin

“Pasukan berkapasiti sederhana ini sering berkoordinasi dengan pelbagai jenis pelakon, dan bereksperimen dengan pelbagai alat dan strategi untuk manipulasi media sosial,” kata pasukan OII dalam laporan itu sambil menambahkan bahawa beberapa pasukan bahkan melakukan operasi pengaruh di luar negara.

Laporan itu mengatakan bahawa aktiviti cybertrooper Malaysia adalah terutamanya dari akaun manusia dan akaun bot palsu. OII mengatakan akaun bot palsu adalah akaun yang sangat automatik yang direka untuk meniru tingkah laku manusia dalam talian.

OII mengatakan strategi seperti itu di Malaysia telah digunakan oleh agensi kerajaan, ahli politik dan parti politik, kontraktor swasta, organisasi masyarakat sivil, warga negara dan pengaruhnya.

Dalam laporan “Global Disinformation Order” tahun lalu, OII mengatakan bahawa akaun media sosial yang digerakkan oleh cybertrooper di Malaysia yang merangkumi akaun di Facebook, WhatsApp, YouTube dan Twitter digunakan untuk menyebarkan propaganda pro-pemerintah atau pro-parti, menyerang Pembangkang dalam serangan kempen dan menyekat penyertaan melalui serangan atau gangguan peribadi.

Dr Samantha Bradshaw, penulis utama laporan itu mengatakan laporan tahun 2020 menyoroti cara di mana agensi kerajaan, parti politik dan firma swasta terus menggunakan media sosial untuk menyebarkan propaganda politik, mencemarkan ekosistem maklumat digital dan menekan kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar . “Sebahagian besar aktiviti ini telah menjadi profesional, dengan syarikat swasta yang menawarkan perkhidmatan disinformasi untuk disewa,” katanya.

Read Previous

Juara Olimpik, Marin membuat permulaan pantas di Terbuka Thailand

Read Next

Kemasukan Shahidan dalam jawatankuasa terpilih mengenai wanita, urusan anak-anak dipersoalkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.