The Malaysia Post

Kemasukan Shahidan dalam jawatankuasa terpilih mengenai wanita, urusan anak-anak dipersoalkan

Kemasukan Ahli Parlimen Arau, Datuk Shahidan Kassim, yang pernah didakwa kerana menganiaya seorang gadis berusia 15 tahun, dalam Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (SSC) untuk urusan wanita dan kanak-kanak telah dikritik hari ini.

Ahli Parlimen Lanang DAP Alice Lau hari ini mengatakan bahawa Ahli Parlimen Umno itu pernah menentang penubuhan jawatankuasa itu.

“Saya berjuang keras untuk pembentukan SSC ini. Arau dan Bintulu adalah dua daripada tujuh ahli jawatankuasa rumah yang menolaknya! Dia menolak SSC dan sekarang dia berada di SSC!

“Selamat datang Arau ke SSC untuk Hal Ehwal Wanita & Kanak-kanak & Pembangunan Sosial,” katanya, dengan emoji yang marah. Ahli Parlimen Bintulu merujuk kepada Datuk Seri Tiong King Sing (PN) Perikatan Nasional

Baca Lagi | Ketua Upko mengajak pengkritik Umno Muhyiddin untuk bersatu dengan Pakatan Plus

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said pagi ini mengumumkan bahawa SSC telah bertemu dalam talian semalam, dan mengucapkan terima kasih kepada para ahli kerana memilihnya sebagai pengerusinya.

Yang lain di SSC termasuk Rubiah Wang (GPS / PBB-Kota Samarahan), Che Alias Hamid (PAS- Kemaman), Nik Muhammad Zawawi Salleh (PAS-Pasir Puteh), Fuziah Salleh (PH / PKR-Kuantan), dan Lau sendiri.

“Saya sebenarnya terkejut dan jijik … Jangan lupa dialah yang … dia dan Bintulu adalah orang yang dengan keras membantah pembentukan jawatankuasa ini,” kata Ahli Parlimen DAP Kawan, Kasthuriraani Patto.

Kasthuriraani dan Lau adalah antara mereka yang mendorong pembentukan jawatankuasa tersebut.

“Jangan lupa bahawa dia juga mempunyai kes mencabul ini. Semasa dia diberhentikan, dia tidak dibebaskan, dan itu bersama anak! Maksud saya, bagaimana regresif Parlimen kita menjadi, kita harus memasukkan spesimen seperti Shahidan dalam jawatankuasa ini? ” dia bertanya.

Bekas timbalan menteri wanita, Hannah Yeoh mengucapkan tahniah atas pelantikan Azalina melalui Twitter, tetapi secara sinis menunjukkan bahawa penyertaan anggota parlimen Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) yang lain di dalamnya adalah kerana keputusan ketua backbenchers PN.

“Di Parlimen, saya juga telah mengangkat isu perwakilan yang tidak sama dalam Jawatankuasa Pilihan,” kata Yeoh dalam tweet yang berasingan.

“Ini harus mencerminkan komposisi sebenarnya dari Pembangkang, yaitu jika kita memiliki hampir 50 persen anggota parlimen, kita harus memiliki sekurang-kurangnya tiga hingga empat anggota parlimen pembangkang dalam Jawatankuasa ini dan bukan hanya dua!”

Pelantikan itu juga ditentang oleh banyak pengguna media sosial kerana sejarah sebelumnya oleh Shahidan mengenai tingkah laku pemangsa seksual. Antara lain, aktivis hak asasi kanak-kanak Syed Azmi Alhabshi mengatakan bahawa seorang wanita seharusnya mengambil tempat Ahli Parlimen Arau sebagai gantinya.

Read Previous

Pasukan cybertrooper Malaysia menggunakan kakitangan sepenuh masa, yang digunakan oleh ahli politik dan perniagaan

Read Next

Dr Mahathir berkata Biden cenderung meningkatkan hubungan dengan Asia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.