The Malaysia Post

Ketua Upko mengajak pengkritik Umno Muhyiddin untuk bersatu dengan Pakatan Plus

Seorang pemimpin Pembangkang telah mengundang ahli parlimen Umno yang telah menarik sokongan mereka untuk Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk bekerjasama dengan gabungan Pakatan Harapan Plus.

Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (Upko) Datuk Seri Madius Tangau meminta bekas rakannya Barisan Nasional untuk menyelamatkan Malaysia dari “tindakan putus asa” kerajaan untuk terus berkuasa dengan mengisytiharkan Darurat.

“Kepada rakan-rakan parlimen saya Ahmad Jazlan, Datuk Seri Nazri Aziz, Tengku Razaleigh Hamzah dan rakan-rakan lama dalam Barisan Nasional yang meninggalkan Muhyiddin bukan kerana mereka mempunyai kes mahkamah yang sedang berjalan, saya menggesa anda untuk bergabung dengan kami dalam PH Plus untuk membincangkan dasar alternatif untuk pos -Muhyiddin dan pasca-PN Malaysia.

“Sama ada kita akan duduk bersebelahan di masa depan, sebagai anggota parlimen, kita mempunyai kewajiban untuk menawarkan kebijakan yang dapat dilaksanakan dan luas untuk berjuta-juta rakyat Malaysia yang menderita ketika PM merosakkan mata pencarian mereka hanya untuk menyelamatkan pekerjaannya,” kenyataan di sini baru-baru ini.

Tangau, yang meratapi keadaan politik di Malaysia, mengatakan Pembangkang harus bersedia mengambil alih kerajaan.

Baca Lagi | Pembangkang melabelkan pengumuman Darurat sebagai langkah politik yang membahayakan demokrasi

Namun, dia mengatakan belum sampai pada tahap ini karena masih belum membentuk Kabinet bayangan untuk menunjukkan kesediaannya untuk mengambil alih kerajaan pentadbiran persekutuan.

“Sebenarnya PH Plus telah terbuang 10 bulan setelah Sheraton Move. Kami tidak mempunyai Kabinet bayangan walaupun mempunyai kira-kira 40 bekas menteri dan bekas timbalan menteri. Kami bahkan tidak dapat menghasilkan Anggaran Bayangan sebelum 6 November. Saya malu, “katanya.

Mengakui dia juga tidak bersalah, dia mendesak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membentuk Kabinet bayangan dalam waktu seminggu, dan segera menyusun kebijakan alternatif Pembangkang mengenai pandemik dan ekonomi.

“Mohon ketua mesyuarat PH Plus Shadow Cabinet pada hari Rabu depan, di Zoom.

“Sudah waktunya kita menghentikan serangan berulang kita terhadap kerajaan pintu belakang. Sebagai gantinya, kita mesti bekerja keras untuk menawarkan polisi dan penyampaian yang lebih baik sehingga kita dapat masuk dari pintu depan dengan majoriti yang kuat, hebat dan meyakinkan setelah itu, ”katanya.

Seperti yang lain dalam Pembangkang, Tangau mengatakan langkah Muhyiddin untuk mengisytiharkan Darurat selama lapan bulan akan datang adalah serangan terhadap demokrasi untuk terus berkuasa, dan membahayakan kehidupan rakyat dan ekonomi negara.

“PH Plus harus siap memikul tanggungjawab untuk memulihkan ekonomi kita ketika petualangan dan misuniti Muhyiddin melintasi garis merah di luar apa yang dapat ditoleransi oleh anggota parlimen Malaysia dan anggota parlimen kerajaan yang toleran.

Hari itu pasti akan tiba. Kami tidak tahu berapa lama lagi. Tetapi apabila sudah tiba, PH Plus mesti siap, ”katanya.

Semalam, Anggota Parlimen Padang Rengas Nazri mengumumkan dia menarik sokongan untuk Muhyiddin walaupun sebagai deklarasi darurat terakhir tidak lama lagi bermaksud tidak akan ada sidang parlimen atau pilihan raya umum. Sebelum itu, Ahli Parlimen Machang Ahmad Jazlan dan naib presiden Umno Tengku Razaleigh juga menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin, dengan berkesan menjadikan kerajaannya sebagai kerajaan minoriti.

Read Previous

Penyanyi K-pop Nancy dari Momoland akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Peeping Tom

Read Next

Pasukan kebangsaan yakin FAM boleh pergi ke luar negara untuk bertanding

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.