The Malaysia Post

Pembangkang melabelkan pengumuman Darurat sebagai langkah politik yang membahayakan demokrasi

Beberapa pemimpin politik mengecam kerajaan Perikatan Nasional hari ini kerana meminta keadaan darurat untuk menangani Covid-19, yang akan berlangsung hingga 1 Ogos atau lebih awal jika wabak itu terkawal.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mendesak bantuan kewangan langsung untuk orang ramai, dengan mengatakan bahawa dia yakin perintah kawalan pergerakan awal (MCO) dua minggu kemungkinan akan diperpanjang sehingga Ogos selepas pengisytiharan Darurat.

“Kerajaan harus memberikan perlindungan moratorium yang komprehensif kepada rakyat. Bantuan tunai juga harus diumumkan dengan segera dan diedarkan sekurang-kurangnya pada akhir bulan ini.

“Tidak ada lagi alasan untuk meninggalkan rakyat tanpa perlindungan ekonomi oleh kerajaan,” kata pemimpin Perikatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda) dalam satu kenyataan.

Syed Saddiq juga menggesa keadilan untuk menjadikan Ahli Parlimen Pembangkang sebagai anggota jawatankuasa khas bebas yang akan memutuskan kapan Darurat harus berakhir.

Baca Lagi | Jangkakan lebih ramai Ahli Parlimen Umno menarik sokongan untuk Perikatan kata Nazri

Mengikut pandangannya adalah Ahli Parlimen DAP Kuching, Kelvin Yii, yang mengatakan bahawa jawatankuasa itu harus diperluas wewenangnya untuk dapat menasihati kerajaan persekutuan juga, dan tidak boleh “dibanjiri dengan orang politik”.

“Sejak awal saya meminta pasukan petugas Covid-19 pakar yang terdiri dari pakar dari sektor publik dan swasta untuk merumuskan dan memandu strategi negara, sama seperti di Singapura sehingga merupakan pendekatan ‘seluruh masyarakat’,” katanya dalam satu kenyataan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengatakan bahawa sesi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri serta pilihan raya akan ditangguhkan sehingga diberitahu kelak setelah pengisytiharan Darurat lebih awal.

Dia juga mengatakan bahawa dia telah memutuskan untuk tidak mengadakan pemilihan cepat karena adalah tugasnya untuk melindungi nyawa orang dan kesejahteraan negara di tengah pandemi Covid-19, dan berjanji bahawa ia akan berlaku sebaik keadaan bertambah baik.

Awal hari ini, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengisytiharkan keadaan Darurat di negara ini sehingga 1 Ogos, atau sehingga gelombang Covid-19 sekarang reda.

Jawatankuasa darurat akan dibentuk yang terdiri daripada anggota parlimen kerajaan dan pembangkang dan pakar kesihatan yang berkaitan untuk menentukan apakah keadaan darurat akan berakhir lebih awal.

Beberapa yang lain juga mengatakan bahawa pengisytiharan itu tidak wajar dan tidak perlu untuk menangani wabak itu, terutama kerana ia datang dari MCO lain di beberapa negeri yang terjejas.

“Pengisytiharan darurat oleh Perikatan Nasional terbukti bersifat murni politik. Ini bukan untuk kepentingan umum, tetapi bertujuan menyelamatkan Muhyiddin dari kehilangan kuasa dan memang berfungsi sebagai preseden yang sangat berbahaya.

“Fakta bahawa Parlimen akan digantung, tetapi semua kuasa yang diberikan oleh eksekutif akan membuka pintu untuk penyalahgunaan kuasa, amalan rasuah dan melucutkan hak anggota parlimen untuk memberikan cek dan keseimbangan yang sangat diperlukan terhadap kerajaan,” kata Timbalan Setiausaha DAP- Jeneral Nga Kor Ming memberitahu Malay Mail.

“Negara kita menghadapi banyak krisis sekarang dan demokrasi kita menghadapi bahaya yang akan datang. Pengisytiharan darurat bukanlah penyelesaian masalah tetapi permulaan masalah yang lebih besar, ”tambahnya.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng juga menekankan bahawa prestasi kerajaan PN yang dipimpin oleh Muhyiddin tidak mungkin dapat ditingkatkan kerana penggantungan Parlimen dan sebarang penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan persekutuan akan tetap tidak terkendali tanpa pengawasan parlimen.

“Adakah prestasi kerajaan PN akan bertambah baik dengan Proklamasi Darurat? Ini tidak mungkin dengan penggantungan Parlimen, ketika tidak ada lagi kekangan terhadap penyalahgunaan kuasa, pertanggungjawaban dan ketelusan yang dijaga tanpa pengawasan parlimen atau pemeriksaan dan keseimbangan yang diberikan oleh Pembangkang, ”tulisnya dalam satu kenyataan.

Pengarah komunikasi Parti Amanah Negara, Khalid Samad juga mengatakan bahawa penggantungan Parlimen itu disebabkan oleh keengganan kerajaan Perikatan Nasional untuk dikritik.

“Ini adalah bukti jelas kegagalan untuk mengatasi bukan hanya ancaman Covid-19, tetapi juga politik dan ekonomi negara,” katanya di Twitter.

Read Previous

Jangkakan lebih ramai Ahli Parlimen Umno menarik sokongan untuk Perikatan kata Nazri

Read Next

Mengapa memanggil Darurat apabila Putrajaya mempunyai kekuatan yang cukup untuk mengekang Covid-19?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.