The Malaysia Post

Jangkakan lebih ramai Ahli Parlimen Umno menarik sokongan untuk Perikatan kata Nazri

Ahli Parlimen Pandang Rengas, Datuk Seri Nazri Aziz, berkata lebih ramai ahli parlimen Umno dijangka menarik sokongan mereka daripada kerajaan Perikatan Nasional Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ini berlaku setelah Ahli Parlimen Machang, Datuk Seri Ahmad Jazlan Yaakub sebelumnya mengumumkan hari ini bahawa dia tidak akan lagi menyokong Muhyiddin sebagai perdana menteri.

“Kami tunggu dan lihat. Lebih ramai ahli parlimen (Umno) menarik sokongan mereka. Kami menunggu dan melihat.

“Kemudian Muhyiddin harus bertemu dengan Agong”, katanya seperti dikatakan oleh Free Malaysia Today.

Secara konvensional, seorang perdana menteri yang kehilangan sokongan majoriti di Dewan Rakyat mesti menyerahkan peletakan jawatan Kabinetnya kepada Yang di-Pertuan Agong yang kemudian akan memilih perdana menteri baru yang akan memerintah majoriti Parlimen.

Baca Lagi | Ratu boling Malaysia Shalin akan fokus pada litar profesional setelah bersara dari skuad kebangsaan

Bagaimanapun, Nazri enggan mengesahkan berapa banyak ahli parlimen Umno yang diharapkan dapat menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin dan menolak untuk mengesahkan sama ada dia salah seorang daripada mereka.

Jazlan, yang minggu lalu berhenti sebagai ketua Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), membuat pengumuman itu semasa sidang media di Kota Bharu, Kelantan petang ini dan kemudian di akaun media sosialnya.

Dengan ini dan pengumuman Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Razaleigh Hamzah yang serupa bulan lalu, Muhyiddin kini hanya mendapat sokongan 110 daripada 220 anggota Parlimen di Dewan Rakyat.

Blok pembangkang utama Pakatan Harapan hanya mempunyai 91 Ahli Parlimen kerana 17 anggota parlimen bukan Umno yang lain tidak berpihak kepada mereka.

Bangku kerajaan kini terdiri daripada 50 dari PN, 41 dari Barisan Nasional, 18 dari Gabungan Parti Sarawak, PBS (1) dan seorang anggota bebas yang mesra PN.

Pada hari Rabu, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi setelah mesyuarat Majlis Tertingginya mengatakan bahawa usul memutuskan hubungan dengan Bersatu akan diputuskan dalam perhimpunan agung Umno 31 Januari.

Katanya, 143 daripada 191 bahagian Umno telah memberitahu kepimpinan parti bahawa mereka tidak mahu bekerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya akan datang. Jazlan sebelumnya mengatakan akan mengundurkan diri sebagai ketua MPOB jika pemerintah PN tidak membubarkan Parlimen pada akhir Januari. Namun, dia mengundurkan diri dalam beberapa jam setelah membuat kenyataan itu.

Read Previous

Khabar angin mengatakan Hishammuddin akan dijadikan timbalan PM

Read Next

Pembangkang melabelkan pengumuman Darurat sebagai langkah politik yang membahayakan demokrasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.