The Malaysia Post

Khabar angin mengatakan Hishammuddin akan dijadikan timbalan PM

Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dijangka akan dilantik sebagai timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, menurut The Malaysian Insight.

Portal berita itu memetik sumber tanpa nama yang mengatakan Hishammuddin boleh dilantik ke jawatan itu seawal minggu ini.

“Hisham akan menjadi timbalan perdana menteri ASAP,” kata salah satu sumber yang tidak disebutkan namanya.

Bagaimanapun, portal berita itu juga melaporkan bahawa sekutu lain dalam kumpulan Perikatan Nasional (PN) masih belum diberitahu mengenai cadangan itu.

Hishammuddin adalah Ahli Parlimen Sembrong. Dia kini bukan antara dewan kepemimpinan tertinggi Umno.

Namun, dia pernah memegang pelbagai jawatan kepemimpinan dalam Umno, termasuk sebagai ketua Pemuda Umno. Dia juga pernah menjadi naib presiden Umno hingga 2018 dan tidak bertanding dalam pemilihan parti tahun itu.

Muhyiddin, yang berasal dari Bersatu, tidak menamakan timbalan perdana menteri setelah berkuasa pada Mac lalu.

Sebagai gantinya, dia melantik empat “menteri kanan” pada 9 Mac 2020 untuk membantunya dalam tugasnya, termasuk mempengerusikan mesyuarat Kabinet bagi pihaknya sekiranya dia tidak hadir ke negara ini.

Baca Lagi | Suhakam menyuruh Putrajaya mengkaji semula Akta Pertubuhan

Empat menteri kanan itu ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Azmin Ali (dulu dari PKR, sekarang bersama Bersatu); Naib Presiden Bersatu, Mohd Radzi Md Jidin sebagai menteri pendidikan; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Umno); dan ketua cambuk Gabungan Parti Sarawak dan Naib Presiden kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Fadillah Yusof sebagai menteri kerja.

Muhyiddin tidak melantik mana-mana menteri kanan dari PAS walaupun parti Islam itu adalah komponen gabungan PN, yang tidak termasuk Barisan Nasional.

Pelantikan Hishammuddin, jika berjalan seperti yang direncanakan, dilihat akan mendukung kedudukan Muhyiddin yang goyah berikutan penarikan sokongan dari seorang ahli parlimen Umno.

Baru dua hari yang lalu pada 9 Januari, Ahli Parlimen Machang Datuk Seri Ahmad Jazlan Yaakub menyatakan bahawa dia tidak akan lagi menyokong kerajaan PN dan Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Ini sekarang telah menyebabkan pemerintah PN dengan 110 MP menyokongnya, yang bermaksud tidak lagi memperoleh majoriti sederhana di Parlimen, tetapi hanya separuh daripada kerusi di Dewan Rakyat.

Di Dewan Rakyat dengan 222 kerusi, kini terdapat 220 anggota Parlimen dengan dua kerusi kosong setelah dua anggota Parlimen meninggal dunia tahun lalu dan pilihan raya kecil ditangguhkan kerana pandemi Covid-19. Dengan 220 MP, majoriti sederhana yang diperlukan untuk membentuk pemerintahan adalah 111 MP. Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selepas mesyuarat majlis tertinggi minggu lalu mengatakan usul memutuskan hubungan dengan Bersatu akan diputuskan dalam perhimpunan agung Umno 31 Januari.

Read Previous

Bolehkah syarikat media sosial menggantung Trump?

Read Next

Jangkakan lebih ramai Ahli Parlimen Umno menarik sokongan untuk Perikatan kata Nazri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.