The Malaysia Post

Bung Moktar Menegur Yong Supaya Berhenti Membuat Kenyataan Tidak Masuk Akal

Dalam perkembangan terkini, cadangan Datuk Seri Yong Teck Lee, Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP), agar parti-parti berasas Semenanjung Malaysia tidak terlibat dalam pilihan raya negeri seterusnya telah menimbulkan kontroversi. Pernyataan ini telah mendapat reaksi tegas dari pemimpin-pemimpin parti-parti berkenaan. Cadangan ini dilihat oleh beberapa pihak sebagai tindakan yang tidak munasabah dan tidak selari dengan Perlembagaan Malaysia.

Reaksi Daripada Bung Moktar Radin

Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin, Ketua Umno Sabah, menganggap cadangan Yong Teck Lee sebagai tindakan yang tidak berasas dan menunjukkan ketidaktahuan beliau terhadap Perlembagaan Malaysia. Bung Moktar menyatakan bahawa Malaysia adalah sebuah negara demokratik yang membenarkan semua parti berdaftar untuk bertanding dalam mana-mana negeri. Beliau menganggap tindakan Yong sebagai tidak masuk akal dan tidak sesuai untuk seorang ahli politik Sabah yang berpengalaman.

Pertimbangan Terhadap Kehadiran Politik SAPP

Bung Moktar juga mempertimbangkan kedudukan politik SAPP dalam konteks ini. Beliau mengkritik SAPP kerana dianggap sebagai parti yang kehilangan arah haluan, dengan menjadi ahli dalam dua gabungan politik sekaligus – Gabungan Rakyat Sabah (GRS) di peringkat negeri dan juga Perikatan Nasional (PN) di peringkat nasional. Bung Moktar mempersoalkan pendirian sebenar SAPP dan Yong Teck Lee, memandangkan parti ini nampak duduk di atas pagar, menyokong kerajaan GRS di peringkat negeri tetapi turut berkongsi kedudukan dengan pembangkang di peringkat nasional.

Baca lagi | Saksi, Bung Moktar, isteri membincangkan pelaburan saham amanah Felcra bernilai RM150 juta

Sejarah Politik Yong Teck Lee dan PBS

Bung Moktar juga memaparkan sejarah politik Yong Teck Lee, merujuk kepada masa apabila Yong adalah sebahagian daripada Parti Bersatu Sabah (PBS) yang meninggalkan Barisan Nasional pada pertengahan pilihan raya am umum 1990, membawa UMNO masuk ke Sabah. Ironiknya, Yong kemudiannya meninggalkan PBS untuk membentuk SAPP dan bekerjasama dengan UMNO di bawah Barisan Nasional. Bung Moktar mempersoalkan niat Yong untuk menolak parti-parti berkenaan, sambil mengingatkan bahawa SAPP dan Yong sendiri pernah di tolak oleh rakyat berkali-kali sepanjang 20 tahun lepas.

Panggilan untuk Mengemukakan Sokongan Rakyat

Bung Moktar menjelaskan bahawa Yong perlu membuktikan bahawa beliau mempunyai sokongan rakyat sebelum membuat kenyataan yang tidak berasas seperti ini. Beliau menekankan bahawa Yong perlu mengambil tindakan yang lebih konkrit dan mendapat sokongan rakyat sebelum mengutarakan pandangan-pandangan yang tidak munasabah.

Dalam mengakhiri kenyataannya, Bung Moktar turut menunjukkan minat untuk mengetahui kedudukan GRS terhadap SAPP dan hubungan berterusan mereka dengan PN.

Read Previous

Al-Ittihad Menang 3-0 Lawan Al-Raed, Mulakan Misi Pertahan Juara Liga Saudi

Read Next

10 Permainan Papan Terbaik Untuk Muat Turun & Main di PC pada 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.