The Malaysia Post

Suhakam menyuruh Putrajaya mengkaji semula Akta Pertubuhan

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mendesak pemerintah untuk mengkaji semula Akta Pertubuhan, setelah parti pembangkang Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan Perikatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda) menolak permohonan pendaftaran mereka oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS) .

Suhakam mengatakan ada keperluan untuk meninjau kembali UU tersebut karena mengandung peruntukan yang mungkin dianggap tidak sesuai dengan prinsip hak asasi manusia, khususnya hak kebebasan berserikat.

“Suhakam menekankan bahawa kebebasan berserikat adalah kebebasan asasi yang dijamin kepada setiap warganegara berdasarkan Artikel 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan dan hak yang sama yang dinikmati di bawah Artikel 20 (1) Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia.

Baca Lagi | CEP menyenaraikan Dr Mahathir antara ‘20 pelampau paling berbahaya’ di dunia

“Sejajar dengan Perlembagaan Persekutuan dan semangat demokrasi, Suhakam meminta pemerintah mengkaji semula Akta Pertubuhan dan bersedia membantu kerajaan dalam hal ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Menyuarakan keprihatinan atas penolakan yang dihadapi oleh Pejuang dan Muda, Suhakam mengatakan pada masa lalu telah membuat rekomendasi mengenai pembaharuan yang harus dibuat terhadap Akta Pertubuhan termasuk pelaksanaan kewenangan secara proporsional oleh RoS untuk tujuan Undang-Undang tersebut.

“Ini juga termasuk tinjauan atas kebijaksanaan mutlak menteri untuk menyatakan masyarakat tidak sah, penyediaan jangka waktu tertentu untuk keputusan RoS mengenai aplikasi pendaftaran dan komunikasi kepada pemohon mengenai keputusan itu, dan kewajiban RoS untuk memberikan alasan. kerana menolak atau tidak menjawab permohonan pendaftaran persatuan, ”tambahnya.

RoS adalah badan berkanun di bawah bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri.

Suhakam juga mencadangkan agar pendaftaran pertubuhan termasuk parti politik ditadbir oleh entiti bebas dan bukannya jabatan kerajaan.

“Ini akan menjamin ketidakberpihakan dan berkecuali dalam pentadbiran hal-hal yang berkaitan dengan pendaftaran masyarakat,” katanya, sambil menambah bahawa ia berharap RoS menjalankan fungsi dan tugasnya dalam pendekatan yang berpikiran adil dan mematuhi hak asasi manusia masa.

Kedua Pejuang dan Muda mengumumkan bahawa tawaran pendaftaran mereka telah ditolak minggu lalu, dengan alasan politik.

Penolakan itu hanya dikirim melalui e-mel, tanpa alasan yang diberikan untuk keputusan. Berikutan penolakan tersebut. Pejuang sejak itu menarik balik tindakan undang-undangnya terhadap RoS kerana kelewatan dalam memutuskan status pendaftaran pihak tersebut.

Read Previous

Sriwijaya Air Indonesia terputus hubungan setelah berangkat dari Jakarta

Read Next

Ratu boling Malaysia Shalin akan fokus pada litar profesional setelah bersara dari skuad kebangsaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.