The Malaysia Post

CEP menyenaraikan Dr Mahathir antara ‘20 pelampau paling berbahaya’ di dunia

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berada di tangga ke-14 dalam senarai Counter Extremism Project (CEP) sebagai “20 Ekstremis Paling Berbahaya di Seluruh Dunia”.

Kumpulan yang berpusat di AS menamakan setiausaha jeneral kumpulan Palestin Hizbullah, Hassan Nasrallah, sebagai yang paling berbahaya dalam senarai itu, di hadapan Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla yang merupakan “khalifah” yang digelar sendiri. Kumpulan pengganas Negara Islam (IS).

CEP membentangkan daftar itu sebagai kumpulan ekstremis di seluruh spektrum ideologi dan kepercayaan, yang menurutnya “dianggap sebagai ancaman besar bagi keselamatan antarabangsa.”

Dalam entri untuk Dr Mahathir, CEP menyebutnya sebagai anti-Semitik, pengkritik Barat, dan menyoroti pernyataannya mengenai serangan pengganas Oktober 2020 di Perancis.

“Mahathir tidak bertanggungjawab secara langsung untuk tindakan kekerasan tertentu. Namun, pendapatnya yang kontroversial telah menyebabkan kecaman antarabangsa kerana didakwa Mahathir menyokong keganasan ekstremis terhadap Barat, ”kata CEP.

Setelah serangan pengganas di Perancis, Dr Mahathir menyiarkan sepotong pendapat yang mengandungi perenggan kontroversial yang dikritik kerana tampaknya membenarkan keganasan.

CEP ditubuhkan pada tahun 2014 oleh bekas pegawai pemerintah AS dan menggambarkan misinya sebagai “memerangi ekstremisme global” dengan fokus khusus untuk mengganggu kumpulan pengganas IS.

Dalam berita yang lain. Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) Tun Dr Mahathir Mohamad menuduh Pendaftar Pertubuhan (RoS) menolak permohonan pendaftaran partinya kerana alasan politik.

Dalam sidang media hari ini, Dr Mahathir menegaskan Pejuang memenuhi semua syarat pendaftaran dan meminda perlembagaan yang dicadangkannya mengikut spesifikasi yang ditetapkan oleh RoS.

“Saya ingin menjelaskan di sini bahawa secara lisan, RoS telah menyatakan bahawa ia (pendaftaran parti) dapat disetujui tetapi mereka harus merujuk kepada menteri.

Baca Lagi | PRU15 hanya akan diadakan setelah wabak Covid-19 terkawal, kata BERSATU

“Menurut undang-undang, RoS berhak menolak atau mendaftar (pesta) tetapi RoS mengatakan mereka harus merujuk kepada menteri.

“Ini bererti bahawa bahkan dari proses pemerintahan, ini telah menjadi masalah politik karena mereka harus mengatasi aturan dan peraturan yang telah ditetapkan. Mengapa perlu merujuk kepada menteri, bukan suatu keharusan di bawah undang-undang? ” Kata Dr Mahathir.

RoS berada di bawah bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri, menteri dalam negeri sekarang adalah Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Dr Mahathir mengulangi bahawa Pejuang mengikuti semua langkah yang diperlukan dan menunggu berbulan-bulan untuk mendapat respons rasmi dari RoS.

Dia membandingkannya dengan pendaftaran gabungan Perikatan Nasional yang termasuk parti Parti Pribumi Bersatu Malaysia Hamzah. Hamzah juga merupakan setiausaha agung PN.

“Saya ingin mengingatkan semua bahawa Pejuang tidak dapat didaftarkan tetapi Perikatan Nasional telah didaftarkan dalam masa tujuh hari, dengan mudah,” katanya. Terdahulu dalam sidang media, Setiausaha Agung jawatankuasa penubuhan Pejuang, Datuk Amiruddin Hamzah berkata, RoS menolak permohonan itu di bawah Seksyen 7 (3) (d) Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335) dan kerana tidak teratur.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Penyokong Trump merusuh Capitol AS

Read Next

SME Association memberi amaran mengulangi MCO akan membunuh lebih banyak perniagaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.