The Malaysia Post

PRU15 hanya akan diadakan setelah wabak Covid-19 terkawal, kata BERSATU

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berpendapat bahawa pilihan raya umum ke-15 hanya boleh diadakan sebaik sahaja pandemi Covid-19 terkawal dan telah bertambah baik.

Ini diputuskan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi parti itu yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri dan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin malam tadi.

Ketua penerangan parti Wan Saiful Wan Jan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan setelah pertemuan itu mengatakan bahawa agenda utama Bersatu sekarang adalah memfokuskan semua usaha dan tenaga untuk menangani wabak Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara.

“Bersatu bertekad untuk terus fokus pada usaha meningkatkan kesejahteraan rakyat, terutama dalam menghadapi pandemi Covid-19 dan banjir yang sedang berlangsung.

Baca Lagi | MCA mempertikaikan penyingkiran Annuar Musa sebagai Setiausaha Agung BN

“Tindakan beberapa pihak yang terus bermain politik pada saat rakyat mengalami cobaan besar adalah sesuatu yang tidak betul,” katanya.

Wan Saiful berkata selain itu, Bersatu bertekad untuk terus mempertahankan kerjasama politik dengan parti-parti di Perikatan Nasional untuk menyatukan ummah dan rakyat.

Beliau berkata pendekatan ini akan diteruskan dengan adil dan saksama untuk menjamin kesejahteraan masyarakat dari pelbagai lapisan masyarakat dan latar belakang.

“Dalam konteks PN, Bersatu akan terus memperkuat kerjasama politik dengan parti komponen lain, seperti PAS, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Progresif Sabah (SAPP),” katanya.

Wan Saiful berkata, Bersatu juga meminta semua pihak untuk menunjukkan keikhlasan dan kesungguhan melalui disiplin organisasi yang sangat kuat untuk memastikan kerjasama politik yang dijalin melalui PN terus dihormati dan dipelihara.

“Bersatu telah memutuskan untuk fokus untuk menggabungkan kekuatan parti melalui amalan berkhidmat dan berpolitik yang peduli, serta memastikan seluruh jentera berada di lapangan untuk memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan,” katanya.

Di samping itu, pertemuan itu juga bersetuju untuk mengadakan siri lawatan Bersatu 2021 dalam masa terdekat sebagai sebahagian daripada usaha untuk memberikan maklumat mengenai isu-isu semasa.

Awal hari ini juga, bekas Setiausaha Agung BN, Tan Sri Annuar Musa menyatakan keraguan terhadap laporan berita yang mendakwa bahawa 189 bahagian Umno daripada 191 menolak kerjasama dengan Bersatu dalam pertemuan masing-masing baru-baru ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Twitter, Facebook membekukan akaun Trump

Read Next

Penyokong Trump merusuh Capitol AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.