The Malaysia Post

MCA mempertikaikan penyingkiran Annuar Musa sebagai Setiausaha Agung BN

Umno secara sepihak menggantikan Tan Sri Annuar Musa sebagai setiausaha agung Barisan Nasional, kata parti komponen MCA hari ini.

MCA mengatakan bahawa pihaknya merasa bingung bahawa parti itu masih belum diberitahu mengenai keputusan pagi ini untuk meletakkan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan dalam kedudukan tersebut dan terpaksa mengetahui perkembangan tersebut melalui laporan berita.

Parti tersebut terus mengatakan malam ini bahawa ia belum dapat mengesahkan penggantian Annuar sebagai gen kedua BN.

Baca Lagi | Tajuddin menuntut permintaan maaf dari Muda dalam masa 48 jam atas skandal Prasarana

“Adalah pendapat MCA bahawa setiap pelantikan rasmi dalam BN mesti dilakukan mengikut perlembagaannya yang, secara konvensional, memerlukan pencalonan untuk dikemukakan dan diterima dengan persetujuan di dewan tertinggi BN.

“Ini termasuk pemecatan mana-mana pihak dari mana-mana jawatan seperti setiausaha agung dan bendahari umum BN,” kata parti itu dalam satu kenyataan.

Annuar telah mengesahkan penyingkirannya dari jawatan itu dan Ahmad Maslan juga telah mengesahkan pemasangannya sendiri.

MCA adalah satu daripada lima parti yang masih kekal dalam gabungan BN yang meletus setelah kekalahannya dalam pilihan raya 2018.

Umno dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia terlibat dalam perebutan kuasa yang mengancam untuk mendorong negara ke pilihan raya awal bersamaan dengan wabak Covid-19 yang semakin buruk.

Dalam berita lain, Adun Malim Nawar Leong Cheok Keng yang mengkritik kepimpinan DAP Perak telah dikeluarkan surat tunjuk sebab oleh jawatankuasa disiplin parti.

Pengerusinya Chong Chieng Jen mengatakan jawatankuasa itu meminta Leong untuk menjelaskan dirinya sendiri mengenai laporan berita bahawa dia telah memohon untuk bergabung dengan musuh politik MCA.

“Di bawah perlembagaan parti, seorang anggota DAP berhenti menjadi satu jika dia menjadi anggota parti politik lain,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, walaupun menjadi anggota parti lain dianggap mengkhianati DAP dan bahawa perlembagaannya memberi kuasa terhadap anggota yang kelakuannya memudaratkan kepentingan parti.
“Jawatankuasa Disiplin menunggu tindak balas dari Leong Cheok Keng dan akan bertindak sewajarnya,” kata Chong.

Beberapa saluran berita berbahasa Cina melaporkan bahawa beberapa ADUN Perak, termasuk Leong, merancang untuk meninggalkan DAP. “Tidak ada komen buat masa ini. Saya mungkin akan mengeluarkan kenyataan media mengenai perkara itu tidak lama lagi, ”kata Leong

Read Previous

Ahmad Maslan mengesahkan pelantikan sebagai Setiausaha Agung BN

Read Next

Kim Kardashian dan Kanye West akan bercerai setelah enam tahun berkahwin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.