The Malaysia Post

Tajuddin menuntut permintaan maaf dari Muda dalam masa 48 jam atas skandal Prasarana

Pakatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda) hari ini telah diserahkan dengan surat permintaan daripada ketua Prasarana Malaysia Bhd, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Di dalamnya, Ahli Parlimen Umno menuntut Muda meminta maaf secara terbuka dalam waktu 48 jam kerana didakwa memfitnahnya di depan umum atau untuk menghadapi tindakan, berikutan sidang media parti itu pagi ini untuk menunjukkan perbezaan dalam syarikat pengangkutan awam yang berkaitan dengan kerajaan.

“Kami telah menunjukkan surat dari pengacara. Saya ulangi, perkara utama yang kita mahukan adalah penjelasan kerana Prasarana bertanggungjawab untuk 1.5 juta pengguna.

“Syarikat itu milik pemerintah. Sekiranya tuduhan kami salah, kami bersedia untuk mengadili, ”kata pengasas bersama Muda Amir Abdul Hadi di Twitter, dengan surat yang dilampirkan.

Awal hari ini semasa sidang media, Muda telah mengetengahkan dakwaan konflik kepentingan yang melibatkan Tajuddin setelah Prasarana memberikan wang pampasan, antara lain kepada sebuah syarikat, Detik Utuh Sdn Bhd, yang mempunyai hubungan dengan keluarganya.

Para pengarah Detik Utuh termasuk anak perempuan Tajuddin, Datin Sri Rahayu Tajuddin, dan pemegang saham majoritinya Tindakan Juara Sdn Bhd juga dikaitkan dengan keluarga.

Baca Lagi | Projek HSR KL-Singapura dibatalkan kerana kesan Covid-19 terhadap ekonomi

Pengarah dan pemegang saham Tindakan Juara termasuk Sri Rahayu, isteri Tajuddin Datin Seri Rokiah Abd Samat, dan putra Tajuddin Firdaus.

Parti itu mengatakan Tajuddin menyalahgunakan kuasanya dan mahu dia menjelaskan tindakannya.

Presiden dan eksekutif kumpulan Prasarana Malaysia Bhd (PGCE) Muhammad Nizam Alias diberitahu untuk pergi cuti kerana tuduhan salah laku dan tidak mengikut perintah, kata Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Ketua Prasarana mengatakan, bagaimanapun, bahawa ini adalah tindakan biasa dalam situasi seperti itu.

“Dewan telah mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada PGCE dan dia diberi waktu seminggu untuk membalas surat tunjuk sebab.

“Untuk bersikap adil terhadapnya dan mengikuti kebijakan dalaman, dewan pengarah telah membentuk sebuah komite khusus untuk meneliti balasannya,” katanya.

Pada 8 Disember, laporan berita menunjukkan bahawa Muhammad Nizam digantung tetapi pengendali pengangkutan nasional belum memberikan penjelasan pada masa itu.

“Panitia baru saja dibentuk, dia telah digantung dari semua tugasnya. Dia bahkan dibayar ketika siasatan masih berjalan, ”tambah Tajuddin. Namun, Tajuddin mengatakan bahawa dia kecewa kerana perkara dalaman sejak itu disebarkan.

Read Previous

Pelawak sensasi Malaysia ‘Uncle Roger’ akhirnya membuat resipi nasi goreng telur

Read Next

Umno tidak akan bekerjasama dengan DAP atau PKR, kata Khairy

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.