The Malaysia Post

Projek HSR KL-Singapura dibatalkan kerana kesan Covid-19 terhadap ekonomi

Datuk Seri Mustapa Mohamed hari ini mengatakan bahawa projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura dibatalkan kerana kesan yang ditimbulkan oleh wabak Covid-19 terhadap ekonomi negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertugas di Ekonomi mengatakan bahawa keadaan telah memaksa kerajaan menilai semula projek HSR.

“Projek ini ditangguhkan pada Mei 2018 setelah Pilihan Raya Umum ke-14 berikutan tinjauan terhadap beberapa komitmen pelaburan utama kerajaan.

“Kerajaan pada waktu itu telah meninjau pelaksanaan semua proyek mega seperti East Link Rail Link Project (ECRL), Malaysia Vision Valley dan MRT3.

“Kemunculan Covid-19 telah memaksa pemerintah untuk mencari jalan untuk mengurangkan kos beberapa projek mega serta mengenal pasti strategi untuk memulihkan ekonomi negara setelah Covid-19,” tulisnya dalam catatan Facebooknya.

Mustapa berkata, perkembangan itu menghasilkan syarat asal Perjanjian Dua Hala yang ditandatangani pada tahun 2016 antara Malaysia dan Singapura, tidak lagi dapat dilaksanakan oleh pemerintah.

“Kami harus memeriksa kembali keseluruhan struktur proyek dan model bisnis yang termaktub dalam perjanjian.

“Pada Mei 2020, Singapura telah setuju untuk memberikan penangguhan terakhir untuk melaksanakan proyek ini hingga akhir tahun 2020.

“Kami telah menggunakan ruang ini untuk meninjau keseluruhan projek. Kajian ini merangkumi struktur projek, model perniagaan, infrastruktur dan reka bentuk sistem, ”jelasnya.

Baca Lagi | PAS mengajak DAP serta parti yang lain untuk menamatkan perjudian

Berikutan tinjauan itu, dia mengatakan bahawa pemerintah telah mengusulkan struktur model HSR baru yang tidak hanya lebih rapi, tetapi digunakan secara meluas di seluruh dunia, antara lain di Eropah, Inggeris, Jepun dan Korea Selatan.

Katanya, cadangan struktur projek baru itu juga menghalang kerajaan memberikan jaminan berjumlah RM60 bilion selama 30 tahun.

Dia menambah bahawa ia juga memberikan lebih banyak fleksibiliti dalam membiayai projek itu.

“Selain itu, kami juga telah menyarankan beberapa perubahan pada penyelarasan dan reka bentuk stesen yang semuanya akan mengurangi perbelanjaan sekitar 30 persen.

“Semua cadangan di atas dapat mengurangkan kos dan pada masa yang sama mengekalkan faedah projek,” katanya.

Mustapa juga mengatakan bahawa pemerintah sedang mempertimbangkan untuk memulakan projek itu dua tahun lebih awal dari tarikh awal yang dirancang untuk membantu mempercepat pemulihan ekonomi Malaysia pasca Covid-19.

“Ini akan mewujudkan peluang pekerjaan bernilai lebih tinggi serta peluang perniagaan untuk perusahaan kecil, sederhana dan besar pada masa genting ini,” katanya. Dia menambah bahawa pemerintah juga mengusulkan perubahan yang akan memungkinkan HSR untuk dihubungkan dan disatukan dengan rangkaian pengangkutan yang ada di Malaysia dengan lebih berkesan.

Read Previous

PAS mengajak DAP serta parti yang lain untuk menamatkan perjudian

Read Next

Nora Anne Quoirin mati kerana kecelakaan, kata koroner

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.