The Malaysia Post

Malaysia masih mempunyai 54 peratus kawasan hutan di seluruh negara, kata PM Ismail Sabri kepada PBB

Pada ketika dunia menghadapi perubahan iklim yang serius dan kemerosotan hutan akibat pembangunan, Malaysia masih mempunyai 54 peratus kawasan hutan di seluruh negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yakin peratusan itu akan meningkat berikutan langkah penghutanan semula yang agresif berterusan.

Beliau berkata sebagai satu daripada hanya 17 negara kepelbagaian bio di dunia, Malaysia menyedari tanggungjawabnya untuk mengekalkan dan memelihara sumber aslinya untuk generasi akan datang.

“Semasa Sidang Kemuncak Bumi pada 1992, Malaysia berikrar untuk mengekalkan sekurang-kurangnya 50 peratus jisim tanahnya di bawah hutan dan litupan pokok,” katanya ketika menyampaikan Kenyataan Kebangsaan Malaysia pada Sesi ke-77 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) di sini semalam .

Beliau berkata perubahan iklim adalah masalah sejagat yang menjejaskan seluruh dunia, dan Malaysia tidak terkecuali kerana, pada tahun lepas sahaja, ia dilanda banjir paling serius dalam sejarahnya, mengakibatkan kerugian dianggarkan AS$1.4 bilion (RM6.1 bilion). .

“Ramai nyawa terkorban dan hampir 100,000 orang terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan sementara.

Keadaan ini bukan sahaja berlaku di Malaysia malah di beberapa negara lain juga. Jelasnya, langkah mitigasi dan penyesuaian perlu diteruskan,” katanya.

Ismail Sabri berkata hakikatnya negara maju mesti memikul tanggungjawab meningkatkan bantuan untuk negara membangun dengan memenuhi komitmen mereka untuk menyediakan peruntukan tahunan sebanyak AS$100 bilion tanpa syarat.

“Ini akan membantu merealisasikan tindakan yang diambil terhadap perubahan iklim yang sepatutnya dilaksanakan sejak 2020,” katanya sambil mengulangi komitmen Malaysia untuk melaksanakan tanggungjawab dan peranannya untuk memastikan pemuliharaan dan kelestarian alam sekitar.

Dalam konteks ini, beliau berkata pelbagai langkah telah dilaksanakan oleh Malaysia, seperti memperkenalkan standard Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO) bagi memenuhi keperluan bagi tujuan pembangunan mampan.

Beliau berkata Malaysia juga komited untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 45 peratus berdasarkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2030.

“Dalam hal ini, Malaysia telah menetapkan sasaran untuk mencapai 31 peratus penggunaan tenaga boleh diperbaharui menjelang 2025. Malaysia juga komited untuk mencapai matlamatnya iaitu sifar pelepasan gas rumah hijau bersih menjelang 2050,” tambahnya.

Read Previous

Zahid berjalan bebas dalam kes rasuah visa asing selepas peraturan Mahkamah Tinggi Pendakwaan gagal prima facie

Read Next

PM Ismail Sabri: Semua negara harus menerima lebih ramai pelarian Rohingya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.