The Malaysia Post

Zahid berjalan bebas dalam kes rasuah visa asing selepas peraturan Mahkamah Tinggi Pendakwaan gagal prima facie

Mahkamah Tinggi hari ini membebaskan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang mengambil rasuah dari Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), syarikat itu menganugerahkan kontrak kerajaan untuk sistem visa asing (VLN).

Walau bagaimanapun, presiden UMNO masih dalam perbicaraan untuk kes rasuah yang lain di mana dia dituduh melakukan 47 pelanggaran jenayah kepercayaan, rasuah dan dakwaan pengubahan wang haram yang melibatkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi, organisasi kebajikan yang ditubuhkannya.

Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa berkata pendakwaan gagal berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Ahmad Zahid, yang juga MP Bagan Datuk, atas semua 40 tuduhan rasuah.

Dalam keputusannya, Mohd Yazid berkata kesaksian oleh tiga saksi pendakwaan utama – bekas eksekutif UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani dan Harry Lee Vui Khiun, dan bekas pengurus pentadbiran David Tan Siong Sun – tidak boleh dipercayai dan tidak boleh dipercayai.

Ahmad Zahid menghadapi 33 tuduhan menerima rasuah berjumlah S $ 13.56 juta (RM42 juta) dari UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sendiri sebagai penjawat awam dan menteri di rumah itu untuk melanjutkan kontrak syarikat sebagai pengendali pusat satu di China dan sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan bersepadu sistem VLN ke syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Dia juga didakwa dengan tujuh lagi tuduhan sebagai menteri rumah yang memperoleh S $ 1.15 juta, RM3 juta, CHF15,000 dan AS $ 15,000 dalam bentuk wang tunai dari syarikat yang sama untuk dirinya sendiri berkaitan dengan kerja rasminya.

Ahmad Zahid, yang berada di kandang yang berpakaian baju putih Baju Melayu putih, kelihatan tenang ketika hakim membaca keputusannya selama dua jam.

Galeri awam segera meletus dengan tangisan “Alhamdullilah” (Arab untuk memuji kepada Tuhan) ketika hakim membuat keputusan prima facie.

Read Previous

Anwar: Pemimpin ‘tidak rasional’ bermaksud pilihan raya akhir tahun mungkin

Read Next

Malaysia masih mempunyai 54 peratus kawasan hutan di seluruh negara, kata PM Ismail Sabri kepada PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.