The Malaysia Post

Anwar: Pemimpin ‘tidak rasional’ bermaksud pilihan raya akhir tahun mungkin

Walaupun menentang idea itu, Ketua Pembangkang persekutuan Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Malaysia boleh mengadakan pilihan raya umum tahun ini, mungkin pada November.

Beliau berkata ia mungkin memandangkan sifat politik yang “tidak rasional”, lapor akhbar harian Singapura The Straits Times malam tadi.

“Pilihan raya pada bulan November? Ada sedikit kemungkinan. Tetapi secara rasionalnya, (pilihan raya) tidak sepatutnya diadakan pada tahun ini. Tetapi tidak semua pemimpin adalah haiwan yang rasional,” katanya dipetik berkata di Kelab Wartawan Asing Thailand di Bangkok.

Ahli Parlimen Port Dickson itu sebelum ini berkata kerajaan perlu memberi tumpuan kepada pemulihan ekonomi dan persediaan menghadapi musim tengkujuh akhir tahun yang sudah pasti mengakibatkan banjir berleluasa di seluruh negara sebelum mengadakan pilihan raya umum ke-15.

Penggal Parlimen ke-14 akan tamat pada Julai tahun depan dan pilihan raya umum mesti diadakan dalam 60 hari.

Gabungan Pakatan Harapan (PH) telah berusaha untuk meningkatkan sokongan untuk pertempuran pilihan raya dan sedang mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan parti lain seperti pendatang baharu Malaysian United Democratic Alliance dan Parti Sosialis Malaysia.

Anwar juga ditanya sama ada partinya PKR terbuka untuk bekerjasama dengan mana-mana puak yang berpecah daripada Umno.

Beliau dilaporkan berkata bahawa ia bergantung kepada sama ada mereka “melanggan dasar perkauman lama Umno”.

“Kita perlu membincangkan parameter dan prinsip, saya tidak fikir saya akan pergi untuk pakatan hanya untuk kepentingan politik,” Anwar yang juga pengerusi PH dipetik berkata.

Beliau menambah bahawa mereka yang berminat untuk menyertai PH mesti komited kepada reformasi demokrasi dan membanteras rasuah.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, seorang naib presiden Umno, telah menghadapi tekanan hebat daripada ahli parti Umno yang lain, terutamanya presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang menghadapi pelbagai pertuduhan mahkamah.

Ismail Sabri telah membayangkan bahawa negara itu “sangat hampir” dengan pilihan raya, tetapi enggan mengulas lanjut bila.

Musim tengkujuh penghujung tahun, biasanya antara Disember hingga Februari, sebelum ini telah memusnahkan beberapa negeri di Malaysia, menyebabkan berpuluh-puluh ribu orang kehilangan tempat tinggal, dan jabatan meteorologi telah memberi amaran bahawa tahun ini dijangka sama.

Beberapa pemimpin lain, termasuk dari parti pemerintah, juga menyatakan kebimbangan untuk mengadakan pilihan raya semasa banjir.

Read Previous

AS memotong sumbangan global bagi tangkapan Pfizer Covid apabila permintaan semakin perlahan

Read Next

Zahid berjalan bebas dalam kes rasuah visa asing selepas peraturan Mahkamah Tinggi Pendakwaan gagal prima facie

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.