The Malaysia Post

AS memotong sumbangan global bagi tangkapan Pfizer Covid apabila permintaan semakin perlahan

Amerika Syarikat mengurangkan dengan ketara jumlah dos vaksin Pfizer/BioNTech Covid-19 yang akan dibelinya untuk didermakan kepada negara miskin tahun ini, kata Pfizer semalam, memetik permintaan yang berkurangan untuk suntikan di negara tersebut.

Pfizer berkata ia bersetuju untuk mengurangkan bilangan dos yang akan dihantarnya menjelang akhir tahun kepada 600 juta, turun daripada komitmen bilion dos yang dibuat kerajaan AS setahun lalu.

Amerika Syarikat akan mempunyai pilihan untuk membeli sehingga 400 juta gambar tambahan untuk program itu selepas tahun ini.

Pengeluar ubat itu berkata ia akan mempunyai bekalan yang mencukupi untuk menyampaikan penuh bilion dos di bawah komitmen AS, tetapi “kami melihat permintaan berkurangan di beberapa negara berpendapatan rendah dan sederhana rendah disebabkan halangan dalam pentadbiran dan keraguan vaksin.”

Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Terma kontrak yang disemak sebelum ini dilaporkan oleh Bloomberg.

Pfizer berkata ia telah menghantar 400 juta dos vaksin di 79 negara di bawah kontrak kerajaan AS.

Dos vaksin itu disumbangkan melalui program Covax, yang dikendalikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan pakatan vaksin global GAVI, yang bertujuan untuk menyampaikan suntikan Covid-19 kepada negara-negara miskin di dunia.

Program ini pada mulanya bergelut untuk mendapatkan vaksin yang mencukupi untuk memenuhi misinya, tetapi peningkatan pengeluaran daripada pengeluar telah menyebabkan lebihan dos pada tahun 2022.

Covax telah berunding sejak Jun dengan pengeluar vaksin untuk mengurangkan atau memperlahankan penghantaran 400 juta hingga 600 juta dos vaksin daripada kontraknya sendiri.

Read Previous

Penjelasan: Apabila Fed AS menunjukkan kenaikan kadar faedah yang lebih agresif, bolehkah kadar gadai janji Singapura mencecah paras tertinggi 20 tahun?

Read Next

Anwar: Pemimpin ‘tidak rasional’ bermaksud pilihan raya akhir tahun mungkin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.