The Malaysia Post

Penjelasan: Apabila Fed AS menunjukkan kenaikan kadar faedah yang lebih agresif, bolehkah kadar gadai janji Singapura mencecah paras tertinggi 20 tahun?

Pelabur dan pasaran kewangan dikejutkan semalaman apabila Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (Fed AS) bukan sahaja menaikkan semula kadar faedah secara agresif, tetapi menampakkan lebih banyak kenaikan tahun ini dan malah seterusnya, prospek yang dikatakan oleh pakar ekonomi di Singapura boleh memacu kadar gadai janji di sini ke paras yang tidak dilihat dalam kira-kira 20 tahun.

Pada hari Rabu (21 September), bank pusat AS menaikkan kadar penanda arasnya sebanyak 75 mata asas, atau 0.75 mata peratusan, kepada julat sasaran baharu 3 peratus hingga 3.25 peratus. Ia merupakan kenaikan kadar luar biasa ketiga berturut-turut, dan berlaku selepas bertahun-tahun kos pinjaman paling rendah dari segi sejarah.

Langkah itu, bertujuan untuk mengekang inflasi yang melambung tinggi dengan meningkatkan kos wang dan sekali gus menyejukkan ekonomi, membawa kadar penanda aras Fed AS ke tahap tertinggi sejak krisis kewangan global 2008.

The Fed AS telah menandakan kenaikan kadar selanjutnya pada tahun depan dan telah menyemak semula ramalan rasmi mediannya untuk kadar faedah meningkat kepada 4.4 peratus menjelang akhir tahun ini, dan meningkat setinggi 4.6 peratus pada 2023, melebihi unjuran awalnya.

Negara-negara di seluruh dunia, termasuk Singapura, telah menghadapi peningkatan paras inflasi, didorong oleh faktor seperti krisis tenaga yang disebabkan oleh perang di Ukraine, masalah rantaian bekalan yang disebabkan oleh pandemik Covid-19 dan pasaran buruh yang ketat.

Banyak bank pusat lain juga menaikkan kadar faedah. Sebagai contoh, Bank of England menaikkan kadar penanda aras separuh mata peratusan semalam.

Ahli ekonomi memberitahu HARI INI semalam bahawa mereka menjangkakan kadar gadai janji di sini akan meningkat dengan pusingan kenaikan terkini. Singapura juga boleh jatuh ke dalam kemelesetan teknikal, kata mereka.

HARI INI menerangkan pusingan terbaharu kenaikan kadar faedah oleh Fed AS dan maksudnya bagi rakyat Singapura.

Mengapa pusingan kenaikan terbaharu?

Kenaikan terbaharu oleh Fed AS adalah kenaikan kelima berturut-turut dalam kitaran ini selepas usaha sebelum ini tidak banyak membantu meredakan inflasi AS, yang mencecah 8.3 peratus bulan lepas, turun daripada paras tertinggi 40 tahun di atas 9 peratus, tetapi masih baik. melebihi sasaran AS Fed sekitar 2 peratus.

Kali terakhir bank pusat AS mengumumkan kenaikan magnitud yang sama adalah pada Julai tahun ini. Bank pusat selalunya menggerakkan kadar faedah hanya dengan suku mata peratusan atau kadangkala setengah mata.

Selena Ling, ketua ekonomi di bank OCBC, berkata bahawa pusingan kenaikan kadar yang lalu tidak berkesan dalam menurunkan inflasi disebabkan gabungan faktor.

Ini termasuk kenaikan harga tenaga akibat perang Rusia-Ukraine, pertumbuhan gaji akibat pasaran buruh yang ketat, inflasi sewa dan penggunaan swasta yang berdaya tahan.

Lebih-lebih lagi, Fed AS “terlewat ke perlawanan” dalam memperkenalkan beberapa pusingan terakhir kenaikan kadar, katanya.

Dasar yang dikenali sebagai rangka kerja sasaran inflasi purata, yang diperkenalkan oleh Fed AS pada 2020, membenarkan inflasi melebihi matlamat Fed AS sebanyak 2 peratus untuk beberapa waktu untuk menyokong pasaran buruh dan ekonomi.

Bagaimanapun, memperkenalkannya ternyata satu “kesilapan besar” kerana “inflasi lari dan tidak pernah kembali”, kata Ling.

“Jadi Fed AS terpaksa menebus masa yang hilang, itulah sebabnya kami melihat mereka menaikkan 75 mata asas dalam urutan pantas berturut-turut.”

Dr Chua Hak Bin, yang merupakan ketua bersama penyelidikan makro serantau di Maybank, berkata bahawa inflasi juga telah dirangsang oleh pasaran buruh yang ketat di AS, yang telah meningkatkan kos gaji.

Bagaimanakah kenaikan terkini akan menjejaskan pasaran global?

Pakar ekonomi berkata dengan kenaikan terkini, dolar AS dijangka mengukuh dan membawa kepada kadar faedah yang lebih tinggi di peringkat global memandangkan kadar faedahnya dijejaki rapat oleh ekonomi lain.

Eugene Leow, seorang ahli ekonomi di bank DBS, berkata bahawa kenaikan Fed yang agresif meningkatkan kemungkinan kemelesetan di AS dan menunjukkan kemungkinan “kemelesetan sederhana” tahun depan.

Ling dari OCBC berkata bahawa dia menjangkakan pasaran akan terkejut dengan pusingan terbaru kenaikan agresif dan kemungkinan kenaikan yang akan datang.

Walaupun pasaran menjangkakan Fed AS akan mengurangkan kadar faedah pada pertengahan tahun depan jika pertumbuhan jatuh, Fed lebih bersikap hawkish daripada jangkaan, sebaliknya memberi isyarat bahawa ia akan memperkenalkan lebih banyak kenaikan pada masa akan datang, tambahnya.

Dr Chua berkata bahawa bank pusat lain, seperti di Australia dan Eropah, yang menghadapi tekanan inflasi yang serupa dengan AS, juga boleh mengikutinya dengan kenaikan kadar tambahan yang sama.

Bagaimanakah langkah itu akan menjejaskan rakyat Singapura?

Di Singapura, kenaikan kadar yang agresif oleh Fed boleh memacu kadar gadai janji sehingga 5 peratus menjelang pertengahan 2023, angka yang tidak pernah dilihat negara dalam kira-kira 20 tahun, kata Dr Chua.

“Ini bermakna rakyat Singapura akan dikenakan ansuran yang lebih besar bagi pembayaran perumahan dan itu boleh menggigit kerana ia boleh menghilangkan apa yang ada untuk bentuk perbelanjaan lain.”

Dr Chua menambah bahawa rakyat Singapura juga harus mempertimbangkan pembelian hartanah dengan berhati-hati kerana kadar faedah mungkin tidak jatuh ke paras baru-baru ini hampir 1 peratus walaupun dalam tempoh tiga tahun.

Tidak seperti Fed AS, bank pusat Singapura tidak menetapkan kadar faedah. Sebaliknya, banyak kadar gadai janji di sini disandarkan kepada kadar penanda aras, yang seterusnya berkait rapat dengan kadar faedah global, terutamanya kadar faedah di AS.

Dalam artikel CNA pada Jun tahun ini, dilaporkan bahawa pinjaman gadai janji dua tahun dan tiga tahun yang membawa kadar tetap telah menyaksikan kadar median meningkat daripada kira-kira 1.5 peratus pada awal tahun kepada lebih daripada 2.6 peratus .

Ling juga memberi amaran bahawa risiko Singapura mengalami kemelesetan teknikal – apabila ekonomi menguncup dalam tempoh suku ke suku untuk dua suku berturut-turut – “menjadi lebih tinggi”.

Ini kerana kemelesetan AS boleh memberi kesan ke atas bidang seperti perniagaan dan keyakinan pengguna, seterusnya menjejaskan prospek perdagangan dan pertumbuhan Singapura, jelasnya.

Ekonomi Singapura menguncup 0.2 peratus antara suku pertama dan kedua tahun ini.

Bagaimanapun, negara tidak mungkin mengalami kemelesetan biasa, kerana pertumbuhan setahun penuhnya berkemungkinan positif, tambahnya.

Read Previous

Gergasi penstriman memberi cahaya baharu pada penyelamatan gua budak Thai

Read Next

AS memotong sumbangan global bagi tangkapan Pfizer Covid apabila permintaan semakin perlahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.