The Malaysia Post

Gergasi penstriman memberi cahaya baharu pada penyelamatan gua budak Thai

Ia adalah penyelamatan yang diceritakan semula di seluruh dunia: 12 kanak-kanak lelaki, jurulatih mereka, dan kemungkinan yang mustahil.

Kini, siri baharu yang akan mula diperkenalkan Khamis menjanjikan perspektif Thai yang intim tentang usaha luar biasa untuk menyelamatkan 13 nyawa daripada gua yang ditenggelami air pada tahun 2018.

Dunia telah terpikat oleh pasukan bola sepak “Wild Boars” muda yang terperangkap di dalam kompleks gua di utara Thailand, ketika pasukan penyelam antarabangsa berusaha untuk mengeluarkannya.

Drama enam episod Netflix Thai Cave Rescue ialah tafsiran skrin terbaharu acara itu, dan datang hanya sebulan selepas Amazon mengeluarkan filem panjangnya Thirteen Lives.

Penerbitan Amazon, diarahkan oleh pemenang Oscar Ron Howard, memfokuskan pada usaha hidup atau mati oleh para penyelam – dimainkan oleh bintang Hollywood Colin Farrell dan Viggo Mortensen – untuk mencapai dan menyelamatkan budak lelaki itu.

Penceritaan semula terkini bertujuan untuk melihat dengan lebih dekat pemain muda dan keluarga mereka.

“Saya rasa siri ini merangkumi beberapa bahagian yang belum cukup digambarkan, seperti dunia kanak-kanak dan jurulatih mereka sebelum ia berlaku,” kata pengarah Nattawut Poonpiriya.

Lelaki berusia 41 tahun itu, mungkin terkenal dengan filem thriller pencurian Thai yang memenangi anugerah Bad Genius, berkata salah satu cabaran terbesar ialah meliputi semua aspek penyelamatan kompleks.

Panjang siri itu — dengan setiap episod berdurasi kira-kira 50 minit — memberinya kebebasan untuk menceritakan kisah itu.

“Ia membolehkan kami menunjukkan butiran, dan benar-benar menekankan watak dan situasi yang mereka hadapi,” katanya.

Dia menekankan tekanan menggambarkan dengan tepat bekas SEAL Tentera Laut Thailand Saman Gunan, yang meninggal dunia semasa operasi dan kemudiannya dianggap sebagai wira negara, dengan patung didirikan di luar gua.

‘Kami menggali dalam-dalam’

Walaupun produksi terdahulu telah menghidupkan kompleks bawah tanah melalui rekreasi, pelakon Thai Cave Rescue membuat penggambaran di luar dan di sekitar gua sebenar itu sendiri.

“Ia sangat sengit di sana,” kata pelakon Urassaya Sperbund, yang lebih dikenali oleh penonton Thai dengan nama panggilannya Yaya.

Dia memainkan watak ahli hidrologi fiksyen yang berjuang untuk memastikan paras air gua terkawal.

“Ia sejuk membeku, dan anda sukar bercakap melalui hujan kerana ia sangat keras,” kata pemain berusia 29 tahun itu.

Di seberang gua, beratus-ratus bergerak untuk meneroka peluang lain untuk mengeluarkan budak lelaki itu – daripada pendaki yang mencari titik akses yang berbeza, kepada pasukan yang melencongkan perairan gunung.

“Kami mendalami setiap bahagian pasukan penyelamat,” kata Sperbund.

“Jadi, anda akan dapat melihat betapa sukarnya untuk menyelesaikan misi itu, berapa kali kami gagal, dan bagaimana ia menjejaskan keluarga kanak-kanak lelaki,” katanya.

Peranan beliau menonjolkan usaha untuk mengalihkan air, menunjukkan bagaimana sawah pesawah sengaja ditenggelami air akibatnya.

“Itu adalah adegan yang sangat menyentuh dan penting untuk mengetahui bahawa penduduk tempatan juga banyak menyumbang,” katanya.

Bagi pelakon Thaneth Warakulnukroh, yang memainkan watak gabenor tempatan Narongsak Osottanakorn, salah satu perkara paling penting mengenai penyelamatan ialah rasa perpaduan di sekitar tujuan menyelamatkan “Babi Hutan” dan jurulatih mereka.

“Tidak kira masa berlalu, saya harap siri ini akan mengingatkan orang ramai tentang itu, kerana kadang-kadang kita melupakannya,” katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Perancis kembali ke landasan apabila Belanda menutup perlawanan akhir Liga Negara

Read Next

Penjelasan: Apabila Fed AS menunjukkan kenaikan kadar faedah yang lebih agresif, bolehkah kadar gadai janji Singapura mencecah paras tertinggi 20 tahun?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.