The Malaysia Post

PM Ismail Sabri: Semua negara harus menerima lebih ramai pelarian Rohingya

Menjadi tanggungjawab semua negara untuk mengambil lebih ramai pelarian Rohingya untuk ditempatkan semula di negara masing-masing berikutan krisis di Myanmar, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata walaupun Malaysia bukan penandatangan Konvensyen 1951 mengenai Status Pelarian dan Protokol 1967, negara itu, atas dasar kemanusiaan, telah menerima hampir 200,000 pelarian Rohingya.

“Krisis politik di Myanmar juga telah memburukkan lagi keadaan berjuta-juta pelarian Myanmar, termasuk pelarian Rohingya,” katanya ketika menyampaikan Kenyataan Kebangsaan Malaysia pada Sesi ke-77 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) di sini semalam.

Beliau berkata Malaysia amat menekankan kepentingan dunia menangani punca krisis Rohingya dan dipercayai isu itu tidak akan selesai selagi krisis di negara ini berterusan.

“Di rantau Asia Tenggara, Malaysia telah memainkan peranan penting dalam penyelesaian konflik. Sebagai contoh, Malaysia telah terlibat dalam proses damai antara kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) sejak 2001.

Apa yang lebih menyedihkan, katanya apabila Majlis Keselamatan tidak mengambil sebarang tindakan serius dalam menangani situasi ini malah dilihat telah mencuci tangan dan menyerahkan perkara itu kepada Asean.

“Malaysia kecewa kerana tiada kemajuan bermakna dalam pelaksanaan Konsensus Lima Perkara Asean (5PC), khususnya oleh junta Myanmar. Dalam bentuk semasa, ‘Konsensus Lima Mata’ Asean tidak boleh diteruskan lagi.

“Justeru, muafakat ini perlu diberi nafas baharu dan diperhalusi berdasarkan rangka kerja, jangka masa dan matlamat akhir yang lebih jelas. Malah, apa yang lebih penting ialah aspirasi rakyat Myanmar mesti ditunaikan,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata Asean perlu menangani 5PC sama ada ia berfungsi dan masih relevan, dan sebarang keputusan mesti dibuat sebelum Sidang Kemuncak Asean pada November.

Mengenai situasi di Wilayah Pendudukan Palestin (OPT), Ismail Sabri berkata Malaysia kecewa dengan penjajahan kejam oleh Israel yang berlaku sejak sekian lama sehingga menyebabkan rakyat Palestin terus hidup di bawah belenggu diskriminasi Israel. dasar.

“Penempatan haram semakin berleluasa. Ini bertentangan dengan undang-undang antarabangsa, termasuk Resolusi Majlis Keselamatan 2334. Hak paling asas rakyat Palestin terus dinafikan,” katanya.

Justeru, Ismail Sabri berkata Malaysia berpandangan kuasa besar itu perlu jujur dalam menyelesaikan isu kekejaman yang dihadapi rakyat Palestin.

“Pendirian tegas itu harus diambil oleh PBB, bagi memastikan kemelut yang berlaku di Palestin sejak sekian lama dapat diselesaikan dengan cepat.

“Apa yang berlaku hari ini ialah kebanyakan negara begitu cepat bertindak dalam kes Ukraine. Malaysia mahu tindakan sama diambil untuk menyelesaikan isu Palestin. Israel perlu berhenti menjadi entiti Apartheid!” katanya.

Sebelum menyampaikan Kenyataan Kebangsaan, Perdana Menteri mengadakan pertemuan dua hala dengan Presiden Palestin Abbas, di mana kedua-dua pemimpin turut menyaksikan pemeteraian empat memorandum persefahaman antara kedua-dua negara, iaitu mengenai penubuhan Mesyuarat Jawatankuasa Bersama, serta mengenai kerjasama dalam bidang kesihatan, pelancongan dan hal ehwal Islam.

Read Previous

Malaysia masih mempunyai 54 peratus kawasan hutan di seluruh negara, kata PM Ismail Sabri kepada PBB

Read Next

Jadi anda diuji positif untuk Covid-19, patutkah anda mengambil Paxlovid dan di mana anda boleh mendapatkannya?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.