The Malaysia Post

Jadi anda diuji positif untuk Covid-19, patutkah anda mengambil Paxlovid dan di mana anda boleh mendapatkannya?

Apabila ibu Khoo TG, yang berumur dalam lingkungan 80-an, disahkan positif Covid-19 beberapa bulan lalu, dia segera membuat pertanyaan di beberapa hospital swasta tentang cara dia boleh mendapatkan ubat antivirus Paxlovid kepadanya.

Walaupun dia agak sihat dan tidak mempunyai sebarang komorbiditi, mereka sekeluarga bimbang akan kesihatannya.

Khoo mendapat tahu beberapa hospital swasta memerlukan pesakit mendaftar masuk untuk melakukan beberapa ujian sebelum mereka boleh memberikan ubat tersebut.

Kemudian ada mereka yang boleh melakukan ujian tanpa pesakit dimasukkan jadi kakak Khoo membawa ibu mereka ke salah seorang daripada mereka keesokan harinya.

Pihak hospital mendahului mengenai kos, mengatakan ujian boleh mencecah sehingga RM1,000 walaupun Paxlovid adalah percuma.

“Dia mempunyai simptom ringan seperti sakit kepala, hidung tersumbat dan keletihan. Sebelum mengambil Paxlovid, pihak hospital perlu memeriksa paru-paru, hati, buah pinggang dan darahnya,” kata Khoo.

Malam itu mereka menerima panggilan untuk mengatakan dia layak untuk Paxlovid, dan keesokan paginya kakaknya pergi untuk mendapatkan ubat. Kos pemeriksaan? Tak sampai RM700.

Walaupun Paxlovid telah tersedia di Malaysia sejak April 2022 (dan di hospital swasta sejak Julai), ramai orang masih tidak pasti tentang siapa yang boleh mendapatkannya. Lebih baik lagi, mereka tidak tahu bagaimana untuk mendapatkannya.

Terdapat dua cara anda boleh mendapatkan Paxlovid setelah anda bertekad untuk positif Covid-19:

1) Pergi ke Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) terdekat di klinik kesihatan dan 78 hospital kerajaan di seluruh negara dan dapatkan pemeriksaan oleh pegawai perubatan (MO). Jika anda mempunyai komorbiditi, maklumkan kepada MO yang menjaga anda kerana mereka mempunyai garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (MOH) tentang siapa calon yang baik untuk ubat tersebut.

2) Cara lain ialah pergi ke kemudahan perubatan swasta tetapi anda akan tertakluk kepada pemeriksaan perubatan yang perlu dibayar (seperti yang dilihat dalam kes ibu Khoo). Harap maklum kos berbeza dalam kemudahan yang berbeza.

“Sekiranya terdapat kekeliruan tentang keberkesanan ubat ini, kita mesti diingatkan ia berkesan jika ada pengesanan awal. Ia bukan ubat ajaib. Apa yang lebih penting dalam memastikan kesihatan anda dan orang sekeliling anda adalah untuk mendapatkan suntikan penggalak kedua, Paxlovid hanyalah sandaran. Tolong jangan fikir anda tidak perlukan suntikan penggalak kerana Paxlovid ada untuk ‘menyelamatkan’ anda, salah sangka,” kata Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) Datuk Dr Kuljit Singh.

Seorang lagi pesakit Covid-19 Malay Mail yang bercakap pergi ke CAC untuk mendapatkan Paxlovid. Carolyn M. berkata simptomnya semakin teruk selepas hari keempat dan dia menggunakan imunosupresan. Paru-parunya menjadi sesak dan sesak sehingga sukar untuk bernafas.

Dia kemudian menghubungi CAC dan seorang jururawat merujuknya kepada doktor yang memanggilnya kembali dengan mengatakan dia juga tidak pasti tentang ubatnya dan jika ia selamat untuk memberi Paxlovid.

“Bagaimanapun, dia berkata dia akan berunding dengan pakar terlebih dahulu. Selepas itu, saya dipanggil untuk pergi ke CAC untuk mengambil Paxlovid. CAC yang terdekat dengan tempat saya hanya dibuka pada waktu pagi tetapi mereka masih membenarkan saya pergi pada sebelah petang untuk mengambil ubat.

“Doktor secara peribadi keluar ke khemah Covid (yang ketika itu ditutup jadi saya seorang sahaja di sana) untuk bercakap dengan saya. Dia meminta senarai ubat yang saya makan dan kemudian menyemaknya dengan senarai KKM.

“Selepas memastikan ia tidak bertembung dengan ubat saya, dia memastikan saya benar-benar mahu mengambil ubat itu sebelum membuka kotak dan menerangkan dosnya,” kata Mok kepada Malay Mail.

“Selepas itu mereka menghubungi saya dua hari berikutnya untuk memeriksa saya. Apa yang paling epik ialah dia memberitahu saya bahawa ubat itu sangat mahal dan tidak membazir dengan membuangnya. Dia berkata orang lain mengambilnya dan selepas satu dos membuang yang lain,” tambahnya.

Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) ketika ditanya, berkata mereka tidak pasti tahap kesedaran orang ramai terhadap ketersediaan Paxlovid sambil menambah bahawa doktor perlu mengikut garis panduan daripada KKM sebelum memberi preskripsi ubat.

Mereka bagaimanapun bersetuju bahawa pembaziran adalah satu isu dan menggesa orang ramai supaya tidak membazir ubat dan menghabiskan kursus mengikut arahan doktor.

“Pembaziran adalah masalah berterusan di Malaysia apabila ubat diberi percuma. Juga ramai yang tidak menyelesaikan kursus rawatan apabila mereka berasa lebih baik,” kata Dr Koh Kar Chai, presiden MMA.

“Sejujurnya kita harus memuji kerajaan kerana cukup baik untuk membeli ubat itu dan memberikannya secara percuma jadi tolong jangan membazir atau menyalahgunakan ini, ia sangat mahal,” tambah Dr Kuljit.

“Mereka dengan berbesar hati membenarkan APMH menyertai program antivirus ini jadi saya minta mereka yang mengambilnya berdisiplin, selesaikan rawatan anda mengikut arahan doktor, jangan bazirkan ubat dan ingat ini semua wang pembayar cukai,” tambahnya.

Pada Mei lalu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata 405 pesakit Covid-19 telah diberi ubat itu dan kesemua mereka telah pulih sepenuhnya. Pada 12 Mei, Khairy berkata 173 pesakit Covid-19 yang diberi Paxlovid telah pulih sepenuhnya dan tiada kesan sampingan dilaporkan setakat 9 Mei.

Paxlovid ialah terapi antivirus yang terdiri daripada dua ubat berasingan yang dibungkus bersama.

Apabila anda mengambil dos tiga pil anda, dua daripada pil tersebut ialah Nirmatrelvir (pil merah jambu), yang menghalang enzim utama yang diperlukan oleh virus Covid-19 untuk membuat zarah virus berfungsi.

Anda mengambil tiga pil Paxlovid dua kali sehari selama lima hari untuk kursus penuh yang menambah sehingga 30 pil. Ia membantu bahawa pil dibungkus dalam “kad dos,” pada asasnya pek lepuh ubat yang membolehkan anda menumbuk pil seperti yang diperlukan.

Anda mesti berumur lebih daripada 12 tahun, berat sekurang-kurangnya 40 kilogram dan positif Covid-19 untuk menerima Paxlovid.

Read Previous

PM Ismail Sabri: Semua negara harus menerima lebih ramai pelarian Rohingya

Read Next

Raspadori memberikan Itali kemenangan 1-0 untuk menyisihkan England yang sukar dikawal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.