The Malaysia Post

Nora Anne Quoirin mati kerana kecelakaan, kata koroner

Mahkamah Coroner hari ini mengumumkan bahawa kematian remaja Ireland-Perancis Nora Anne Quoirin adalah akibat kecelakaan.

Koroner Maimoonah Aid berkata, kecederaan yang dialami oleh Quoirin, yang hilang dari resort Dusun di Negri Sembilan, di mana dia pergi bercuti bersama keluarganya pada tahun 2019, mungkin menderita sendiri dan tidak melibatkan pihak ketiga.

“Setelah mendengar semua bukti yang relevan, saya memutuskan bahawa tidak ada yang terlibat dalam kematian Nora Anne.

“Lebih besar kemungkinannya dia tidak mati kerana tidak sengaja iaitu dia keluar dari Rumah Sora sendiri dan kemudian tersesat di ladang kelapa sawit yang ditinggalkan.

Baca Lagi | Semua bahan import kami disahkan halal oleh Jakim – Ramly Food

“Bagi saya untuk membuat spekulasi dan menganggap tindakannya dan penglibatan pihak ketiga tanpa fakta yang terbukti akan menjadi pelanggaran tugas saya. Siasatan ini ditutup, ”katanya dalam keputusannya.

Keputusan yang disampaikan dalam bahasa Inggeris, juga disiarkan secara langsung melalui laman YouTube rasmi Badan Kehakiman Malaysia.

Maimoonah, dalam menjatuhkan keputusan selama dua jam, sebelumnya telah melalui petikan keterangan dari lebih 40 saksi yang memberi keterangan sepanjang inkues dari akhir Ogos hingga Disember tahun lalu.

Antara lain, koroner menekankan bahawa tidak ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa remaja itu dibunuh atau diserang secara seksual berikutan autopsi yang dilakukan oleh ahli patologi kanan.

Maimoonah juga memutuskan untuk menentang keputusan terbuka – di mana dia akan mengesahkan kematian Quoirin dalam keadaan yang mencurigakan tanpa dapat mencapai kesimpulan terbuka lainnya.

Dia lebih fokus pada kenyataan bahawa Quoirin dan keluarganya mungkin keletihan dari perjalanan panjang mereka setelah tiba di Malaysia pada bulan Ogos 2019.

Menggambarkan keluarga itu ketinggalan dan letih, Maimoonah mengatakan bahawa kemungkinan remaja itu berkeliaran sendirian dalam keadaan bingung setelah mereka tiba di “tempat yang aneh dan baru”.

 Keluarga Quoirin diwakili oleh peguam S. Sakthyvell, sementara The Dusun resort diwakili oleh peguam Alliff Benjamin Suhaimi dan Datuk Gurdial Singh Nijar.

Ibu bapanya juga hadir dalam putusan pagi ini, memilih untuk memilih hampir dari rumah mereka di London kerana sekatan perjalanan yang dikenakan oleh pemerintah.

Ketika ditemui wartawan di luar mahkamah, Gurdial mengatakan dia menyambut baik keputusan koroner kerana keputusannya membuktikan bahawa tidak ada kesalahan pihak resort dalam kematian remaja itu.

Mengenai penasihat keluarga, Sakthyvell mengatakan bahawa keluarga itu sekarang memerlukan masa untuk merundingkan tindakan selanjutnya berikutan keputusan mahkamah.

“Kami telah memberikan nasihat kami. Keluarga memerlukan masa untuk merenungkan dan memutuskan tindakan selanjutnya, ”katanya ringkas ketika dihubungi.

Read Previous

Projek HSR KL-Singapura dibatalkan kerana kesan Covid-19 terhadap ekonomi

Read Next

SPRM mesti menyiasat tuntutan mengenai pari Bersatu ‘membeli’ ahli

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.