The Malaysia Post

SPRM mesti menyiasat tuntutan mengenai pari Bersatu ‘membeli’ ahli

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mesti menyiasat dakwaan bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) memikat anggota parti lain ke dalam barisannya menggunakan wang tunai, kata Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh.

Dia mengatakan bahawa SPRM harus segera mengkaji tuntutan yang pertama kali muncul ketika Ketua Pemuda Umno Datuk Asyraf Wadji Dusuki mendakwa Bersatu telah “mencuri dan membeli anggota Umno”.

Ramkarpal Singh, seorang ahli parlimen DAP  itu mengatakan bahawa walaupun melompat parti telah dinormalisasi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, adalah haram untuk menggunakan wang tunai untuk tujuan ini.

“Tuntutan Ketua Pemuda Umno Asyraf Wadji Dusuki bahawa dia mempunyai bukti kukuh bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia telah” mencuri dan membeli ahli-ahli Umno “adalah perkara serius yang memerlukan perhatian segera dan saya tertanya-tanya apakah SPRM telah melakukannya.

Baca Lagi | Projek HSR KL-Singapura dibatalkan kerana kesan Covid-19 terhadap ekonomi

“Ini mengingatkan pada rakaman audio yang bocor tentang seorang lelaki yang menyerupai Perdana Menteri sekarang, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memikat para pemimpin Umno untuk bergabung dengan partinya dengan janji-janji jawatan dalam Kabinet dan GLC sebelum Sheraton Move yang terkenal pada bulan Mac tahun lalu.

“Apakah SPRM telah mengambil tindakan sehubungan dengan rakaman audio tersebut? Sudah hampir setahun. Saya juga mengemukakannya di Parlimen, ” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ramkarpal Singh merujuk kepada siri rakaman audio yang bocor yang didakwa pemimpin Bersatu membincangkan awal tahun lalu bagaimana meyakinkan Umno untuk bersekutu dengan parti itu.

Pada bulan Julai, Ramkarpal Singh dilarang memainkan klip oleh Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Seri Azalina Othman Said dengan alasan bahawa bekas tidak memberi notis terlebih dahulu untuk memainkan rakaman tersebut.

Hari ini, dia mengatakan bahawa SPRM berkewajiban untuk melancarkan siasatan walaupun tidak ada laporan yang dibuat kerana dakwaan tersebut merupakan kesalahan di bawah Akta SPRM 2009.

Dia mengatakan bahawa kenyataan Asyraf saja sudah cukup untuk mencetuskan siasatan seperti itu. Bersatu sejak itu mengancam untuk menuntut pemimpin Pemuda Umno itu atas kenyataannya.

Read Previous

Nora Anne Quoirin mati kerana kecelakaan, kata koroner

Read Next

Pelawak sensasi Malaysia ‘Uncle Roger’ akhirnya membuat resipi nasi goreng telur

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.