The Malaysia Post

Semua bahan import kami disahkan halal oleh Jakim – Ramly Food

Ramly-Food

Gergasi makanan sejuk beku Ramly Food Processing Sdn Bhd (RFPSB) hari ini memberi jaminan kepada rakyat Malaysia bahawa import makanannya semuanya disahkan halal oleh tidak lain daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Pengasas dan pengarah urusannya Datuk Ramly Mokni berkata kesemua import makanan RFPSB itu diperoleh terus daripada pembekal di luar negara dan bukan melalui orang tengah, di tengah-tengah skandal “kartel daging” yang meraih tajuk utama minggu lalu.

“RFPSB hanya mengimport daging dan bahan mentah lain terus daripada pembekal luar negara yang dipantau secara berkala oleh Jakim dan disahkan halal. Tiada penglibatan orang tengah,” katanya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, RFPSB adalah syarikat Bumiputera Muslim yang dikendalikan oleh keluarga.


Berita daging import yang tidak bersumbang dan diluluskan sebagai halal pertama kali membuat tajuk utama pada 21 Disember.

Memetik sumber yang tidak dinamakan, The New Straits Times mendakwa rangkaian besar telah membawa masuk daging yang tidak diperakui dari negara-negara seperti Brazil, Bolivia, Kanada, Colombia, Sepanyol dan Mexico dan melepaskan mereka sebagai produk halal selama beberapa dekad, dengan bantuan pegawai yang korup dari sekurang-kurangnya empat agensi kerajaan.

Menurut akhbar itu, “kartel” akan meraung pegawai dengan nikmat seksual di atas wang, untuk menghidupkan mata buta kepada operasinya.

Baca Lagi | Syed Saddiq muka baru politik

Satu-satunya negara yang telah disahkan oleh pihak berkuasa Malaysia untuk import daging halal adalah Australia, Argentina, Brazil, India, Afrika Selatan, Pakistan, Jepun, New Zealand dan Amerika Syarikat.

Pensijilan dikendalikan oleh Jakim dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Agensi kerajaan lain yang menguruskan bekalan makanan import adalah Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia, Jabatan Kastam dan polis pelabuhan.

Timbalan Presiden Parti Amanah Negara, Datuk Seri Salahuddin Ayub menuntut menteri pertanian dan industri makanan menjelaskan penemuan baru-baru ini satu sindiket yang dikatakan menjual daging tidak halal di Malaysia selama beberapa dekad.

Salahuddin yang merupakan menteri pertanian dan industri asas tani dalam pentadbiran Pakatan Harapan berkata wahyu ini juga perlu ditangani oleh menteri hal ehwal Islam, kerana ia melibatkan potensi rasuah di Jabatan Pembangunan Islam yang mengendalikan sijil halal.

“Isu ini jelas menimbulkan persoalan mengenai integriti agensi itu dalam membangunkan industri halal negara,” kata Salahuddin dalam satu kenyataan hari ini.

Read Previous

Guan Eng akan sertai rakyat Pulau Pinang untuk perjalanan terakhir feri pada 31 Dis

Read Next

Ijazah uni Artis Korea Hong Jin-young dibatalkan selepas mengaku plagiarisme tesis sarjana

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here