The Malaysia Post

Ijazah uni Artis Korea Hong Jin-young dibatalkan selepas mengaku plagiarisme tesis sarjana

Penyanyi Korea, Hong Jin-young telah mengakui melakukan plagiarisme pada tesis tuannya pada tahun 2009.

Akhbar Maeil Business melaporkan bahawa Universiti Chosun sedang mengambil langkah untuk membatalkan ijazah sarjana Hong dalam perdagangan dan PhD dalam pentadbiran perniagaan akibatnya.

“Kami telah membuat penghakiman akhir plagiarisme mengenai tesis Hong Jin-young dan oleh itu kami akan mula mengambil tindakan pentadbiran untuk pembatalan ijazah,” kata seorang wakil Universiti Chosun, berdasarkan terjemahan oleh Soompi.

Hong, 35, terlibat dalam kontroversi pada awal November selepas berita timbul bahawa tesis tuannya telah menerima skor 74 peratus di laman semakan plagiarisme Copy Killer.

Laporan oleh Kukmin Ilbo menyatakan bahawa daripada 556 hukuman dalam tesis Hong, 124 hukuman mempunyai lebih daripada enam perkataan yang sepadan dengan sumber lain bersama dengan 365 ayat yang disyaki plagiarised.

Hong kemudian mengeluarkan kenyataan yang menjenamakan dakwaan itu sebagai “gosip berniat jahat” dan mengatakan bahawa dia telah “menganjurkan (beliau) masa, diberikan dengan profesor, dan melakukan (dia) yang terbaik mutlak untuk mencipta tesis.”

Beliau juga berkata beliau bersedia menyerahkan ijazah sarjana dan kedoktorannya untuk mencetuskan kemarahan di kalangan pengguna media sosial.

Hong kemudian mengubah lagunya selepas jawatankuasa integriti penyelidikan dari Jawatankuasa Etika Universiti Chosun membuat penghakiman tentatif plagiarisme ke atas tesis sarjananya pada 15 Disember.

Tiga hari kemudian, beliau menyiarkan permohonan maaf tulisan tangan di Instagram dan mengakui meletakkan bahan untuk tesisnya.

Hong berkata bahawa dia menafikan tuduhan pada mulanya kerana dia berada di tengah-tengah mempromosikan single barunya Never Ever dan takut bahawa kerjayanya sebagai seorang pemuzik akan hancur jika dia memiliki.

Beliau juga berkata beliau menerima keputusan Universiti Chosun dan berjanji untuk bertaubat atas kesalahannya.

“Jika kesilapan dibuat, seseorang itu mesti memohon maaf dengan betul dan dikejar untuknya.

Baca Lagi | KFC berhasrat untuk melepaskan konsol permainan generasi akan datang

“Daripada merenung, saya hanya sibuk membuat alasan. Saya tidak dapat bertindak dengan cara yang matang atau dewasa. Saya membuat kesilapan.

“Saya juga pernah bertindak sangat tidak menghormati orang yang bahkan kini bekerja sepanjang hari dan malam mengenai keterukan tuan dan doktor falsafah mereka. Saya minta maaf,” kata Hong kepada 2.1 juta pengikutnya.

Hong sebelum ini memegang ijazah sarjana dalam perdagangan dan PhD dalam pentadbiran perniagaan dari Universiti Chosun.

Beliau juga mempunyai ijazah sarjana muda dalam perdagangan dari universiti yang sama.

Penyanyi Love Battery membuat penampilan sulungnya dalam industri muzik kembali pada tahun 2007 sebagai ahli kumpulan gadis jangka pendek Swan sebelum memulakan kerjayanya sebagai artis solo pada tahun 2009.

Beliau terkenal dengan lagu-lagu trot nyanyian, genre muzik yang popular di kalangan generasi tua di Korea Selatan.

Read Previous

Semua bahan import kami disahkan halal oleh Jakim – Ramly Food

Read Next

Guan Eng bertindak seperti dia masih CM Pulau Pinang, kata Wee

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.