The Malaysia Post

Guan Eng bertindak seperti dia masih CM Pulau Pinang, kata Wee

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, bekas ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng masih ‘malu’ bertindak seolah-olah masih menumbangkan negeri ini.

Presiden MCA itu mempersoalkan hak Lim untuk membangkitkan keputusan kerajaan persekutuan untuk menghentikan perkhidmatan feri di Pulau Pinang.

Beliau mengulas kenyataan Lim minggu lalu di mana setiausaha agung DAP itu berkata bahawa keputusan untuk memberhentikan perkhidmatan feri adalah pengisytiharan tidak tegas konfrontasi terbuka Perikatan Nasional (PN) dengan warga Pulau Pinang.

Pada hantaran di Facebooknya semalam, Wee menjawab lim dengan menyatakan bahawa yang terakhir bukan lagi ketua menteri Pulau Pinang untuk mengeluarkan retort sedemikian dan bahawa kerajaan persekutuan sebaliknya akan menjalankan perbincangan yang betul dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow.

“Nampaknya Lim Guan Eng masih bertindak seperti dia Ketua Menteri Pulau Pinang sedangkan Ketua Menteri Pulau Pinang yang diiktiraf oleh kerajaan Persekutuan tidak lain daripada YAB Chow Kon Yeow (CKY). Apa pun keputusan mengenai perkhidmatan feri, Tengku Zafrul dan saya akan berbincang dengan Ketua Menteri sebenar, CKY!” Ramai rakyat Pulau Pinang keliru seolah-olah ada dua Ketua Menteri, di mana YAB Chow Kon Yeow adalah CM hari bekerja manakala Lim Guan Eng adalah CM hujung minggu,” kata Wee.

Wee juga menegaskan bahawa ia adalah kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini yang telah bersetuju untuk menggantikan perkhidmatan feri Pulau Pinang dengan kapal Catamaran.

Baca Lagi | Guan Eng akan sertai rakyat Pulau Pinang untuk perjalanan terakhir feri pada 31 Dis

“Kakak Lim Guan Eng yang juga Senator sekarang, Lim Hui Ying juga bersetuju dengan langkah ini. Kelihatan seperti keluarga Lim harus memanggil mesyuarat keluarga untuk menyeragamkan pandangan mereka,” kata Wee.

Wee berkata menggantikan perkhidmatan feri, yang terdedah kepada kerosakan, dengan catamaran adalah inisiatif praktikal untuk melindungi keselamatan rakyat Pulau Pinang yang akan memberi manfaat kepada industri pelancongan dan pengangkutan Pulau Pinang.

Lim dalam kenyataannya pada 26 Disember mempersoalkan kredibiliti Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz selepas gagal menunaikan janjinya untuk meneruskan perkhidmatan feri Pulau Pinang pada 17 Disember dan telah melakukan “dosa kardinal” dengan menyeleweng parlimen.

Sebelum ini, Wee berkata, lebih banyak kereta dijangka menggunakan Jambatan Pulau Pinang dan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah untuk melakukan perjalanan antara tanah besar dan pulau itu kerana ia lebih selamat, cepat dan murah berbanding feri.

Menteri pengangkutan itu berkata, bermula tahun depan dua kapal feri pantas akan membawa penumpang kaki manakala satu feri milik Prasarana sedia ada akan membawa motosikal dan basikal merentasi saluran itu supaya tidak akan ada feri vehicular untuk kenderaan beroda empat.

Wee berkata keputusan yang dibuat itu bertujuan menjadikan perkhidmatan feri Pulau Pinang lebih selamat, cepat dan kurang terdedah kepada kos penyelenggaraan yang tidak mapan.

Beliau mendakwa feri berusia 47 tahun sedia ada terdedah kepada menanggung kos penyelenggaraan secara purata sebulan sekali. Wee juga berkata bahawa Tengku Zafrul telah mengesahkan bahawa RM30 juta diperuntukkan untuk pemodenan armada dan jumlah itu akan dikeluarkan dalam dua transan, pada tahun 2021 dan 2022.

Read Previous

Ijazah uni Artis Korea Hong Jin-young dibatalkan selepas mengaku plagiarisme tesis sarjana

Read Next

Twitter merancang untuk mencipta label untuk akaun ‘bot’ automatik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.