The Malaysia Post

Twitter merancang untuk mencipta label untuk akaun ‘bot’ automatik

Twitter Inc merancang untuk membuat jenis akaun baru untuk bot tahun depan yang akan mengenal pasti mereka sebagai automatik, syarikat itu berkata dalam catatan blog semalam memuktamadkan rancangan untuk but semula program pengesahan yang lama dijeda.

Syarikat itu berkata akaun bot “boleh membawa banyak nilai kepada perkhidmatan,” tetapi mengakui bahawa “ia boleh mengelirukan orang jika tidak jelas bahawa akaun-akaun ini automatik.”

Twitter telah menghadapi tahun panggilan daripada penyelidik maklumat salah untuk mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai bot, yang telah digunakan untuk menguatkan operasi pengaruh dan membuat naratif tertentu kelihatan lebih popular di laman webnya.

Baca Lagi | KFC berhasrat untuk melepaskan konsol permainan generasi akan datang

Ia mula memerlukan pemaju untuk mengenal pasti akaun automatik sebagai bot pada bulan Mac, tetapi menentang tekanan untuk menggunakan label yang ditetapkan, berkata seperti baru-baru ini sebagai Mei bahawa “panggilan untuk pelabelan bot tidak menangkap masalah yang kita cuba selesaikan.”


Twitter juga berkata semalam bahawa ia akan membina jenis “akaun peringatan” baru pada tahun 2021 untuk orang yang telah meninggal dunia.

Penyalahgunaan akaun tersebut juga telah menjadi ciri kempen maklumat, seperti dalam satu kes yang didokumenkan tahun lepas oleh ahli akademik Marc Owen Jones yang melibatkan akaun yang disahkan seorang ahli meteorologi Amerika yang meninggal dunia akibat kanser pada tahun 2016 yang mula tweeting kandungan kerajaan pro-Saudi dalam bahasa Arab dua tahun kemudian.

Baca Lagi | Ijazah uni Artis Korea Hong Jin-young dibatalkan selepas mengaku plagiarisme tesis sarjana

Twitter mengumumkan bulan lepas bahawa ia akan memulakan semula program pengesahannya pada awal tahun depan, selepas menjeda penyerahan pada tahun 2017 di tengah-tengah kritikan terhadap bagaimana ia menganugerahkan lencana tanda semak biru yang digunakan untuk mengesahkan identiti akaun terkemuka. Ia berkata ia akan mula mengeluarkan lencana yang disahkan daripada akaun yang tidak aktif dan tidak lengkap yang gagal mematuhi garis panduan baru pada 20 Januari 2021, walaupun ia akan meninggalkan akaun tidak aktif orang yang tidak lagi hidup semasa bekerja pada ciri peringatan baru.

Twitter adalah perkhidmatan microblogging dan rangkaian sosial Amerika di mana pengguna menyiarkan dan berinteraksi dengan mesej yang dikenali sebagai “tweets”.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Guan Eng bertindak seperti dia masih CM Pulau Pinang, kata Wee

Read Next

Dubai sasar inokulasi 70pc penduduk dengan vaksin Pfizer pada 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.