The Malaysia Post

Dubai sasar inokulasi 70pc penduduk dengan vaksin Pfizer pada 2021

Dubai sasar inokulasi 70pc penduduk dengan vaksin Pfizer pada 2021

Dubai merancang untuk menginokulasi 70 peratus penduduknya dengan vaksin Covid-19 yang dihasilkan oleh Pfizer dan BioNTech menjelang akhir 2021, dalam kempen secara percuma untuk warganegara dan penduduk, kata seorang pegawai kesihatan.

Hab kewangan Emiriah Arab Bersatu memulakan fasa pertama kempen vaksinasi minggu lepas, yang menyasarkan “kumpulan keutamaan”, termasuk mereka yang berusia 60 tahun ke atas, orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik, mereka yang kurang upaya dan petugas barisan hadapan.

Baca Lagi | Dr Noor Hisham kurang pasti mengenai masalah gangguan rantaian bekalan vaksin Pfizer Covid-19

Berbeza dengan ibu negara UAE, Abu Dhabi, yang melancarkan vaksin yang dibuat oleh China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) kepada masyarakat umum, Dubai diikuti Arab Saudi, yang awal bulan ini menjadi negara Arab pertama menggunakan vaksin Pfizer.

“Kami menyasarkan untuk memberi vaksin kepada kira-kira 70 peratus penduduk Dubai menjelang akhir 2021. Kami mahu mencapai kekebalan kawanan yang diperlukan,” Farida al-Khaja, pengerusi jawatankuasa pemandu Dubai untuk suntikan vaksin Covid-19, memberitahu Reuters.


Dubai, yang pada 2019 mempunyai populasi lebih 3.3 juta, telah dilanda keras oleh wabak koronavirus, yang menyakiti sektor pelancongan, hartanah dan perdagangan utamanya.

Baca Lagi | Semua bahan import kami disahkan halal oleh Jakim – Ramly Food

Kementerian Kesihatan UAE telah mendaftarkan Pfizer-BioNTech ditembak untuk kegunaan kecemasan, tetapi tidak ada satu pun emiriah lain setakat ini telah mengumumkan rancangan untuk melancarkan vaksin Pfizer-BioNTech, yang mana data telah menunjukkan keberkesanan 95 peratus.

Ditanya mengenai penyelarasan antara tujuh emiriah UAE itu, Khaja berkata: “Terdapat kempen vaksinasi (nasional) di UAE dan semua emiriah itu meliputi program vaksin mereka.”

UAE adalah negara pertama di luar China untuk melancarkan vaksin Sinopharm kepada orang ramai dan berkata pada awal bulan ini ia mempunyai keberkesanan 86 peratus, memetik kajian semula analisis interim ujian klinikal peringkat lewat.

Ujian klinikal fasa III di UAE termasuk 31,000 sukarelawan daripada 125 kewarganegaraan.

UAE mahupun Sinopharm telah mengeluarkan data terperinci daripada kajian ini. Pengumuman UAE tidak mengatakan apa, jika ada, kesan sampingan yang dikenal pasti, berapa ramai peserta yang telah menjadi sakit atau berapa ramai sukarelawan yang diberikan vaksin atau placebo.

Vaksin Sinopharm kini tersedia kepada sesiapa yang tinggal di UAE yang ingin menerimanya, termasuk di sebuah hospital lapangan di Dubai yang ditubuhkan oleh kerajaan persekutuan.

Emaad Alvi, seorang warga emas di Universiti Cornell yang juga penduduk Dubai, menerima dos pertama vaksin Pfizer-BioNTech. “Sebab saya memilih untuk mendapatkan vaksin ASAP adalah kerana saya asma dan saya mempunyai kepercayaan kepada doktor dan saya rasa vaksin perlu baik-baik saja,” katanya.

Read Previous

Twitter merancang untuk mencipta label untuk akaun ‘bot’ automatik

Read Next

Kemajuan luar biasa dilihat dalam perdagangan dan pelancongan dua hala Malaysia-UAE, kata Agong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here