The Malaysia Post

Kemajuan luar biasa dilihat dalam perdagangan dan pelancongan dua hala Malaysia-UAE, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah pertumbuhan luar biasa dalam perdagangan dua hala dan pelancongan antara Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) menunjukkan potensi ekonomi yang besar.

Dalam temu bual eksklusif dengan Emirates News Agency (WAM), Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda berkata UAE telah menjadi salah satu rakan dagang utama Malaysia di rantau Asia Barat, dan pada 2019 sahaja, jumlah perdagangan antara Malaysia dan UAE mencecah AS$6.426 bilion (RM26 bilion), lompat 12.5 peratus daripada US$5.709 bilion

UAE juga merupakan destinasi eksport terbesar Malaysia dan sumber import kedua terbesar di rantau ini, kata Al-Sultan Abdullah semasa lawatan khas lima hari beliau ke Abu Dhabi bermula 21 Disember.

“Malaysia dan UAE mempunyai hubungan yang baik, terutamanya dalam sektor perdagangan dan pelaburan.


“Memandangkan lokasi strategik kami di rantau Asia Tenggara, Malaysia komited untuk menjadi pintu masuk bagi UAE untuk memasuki pasaran Asia Tenggara, yang merupakan rumah kepada 650 juta orang,” Raja dipetik sebagai berkata.

Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda berkata sebagai hab utama di rantau Asia Barat, UAE sentiasa menjadi negara penting kepada Malaysia dan berfungsi sebagai pintu masuk untuk Malaysia ke pasaran baru.

Baca Lagi | Dubai sasar inokulasi 70pc penduduk dengan vaksin Pfizer pada 2021

Lawatan khas itu adalah yang ketiga kepada UAE untuk Al-Sultan Abdullah sejak ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16. Lawatan pertama Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda ke UAE adalah dari 12 hingga 15 Jun 2019, dan yang kedua, seorang peribadi dan atas jemputan Putera Mahkota Emiriah Abu Dhabi, Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan, adalah dari 29 November hingga 3 Disember 2019.

Sheikh Mohamed telah membuat lawatan khas ke Malaysia atas jemputan Al-Sultan Abdullah sempena pemasangan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong pada 30 Julai 2019.

Menurut laporan WAM, Al-Sultan Abdullah menzahirkan harapan agar kedua-dua negara dapat terus meneroka peluang untuk mengukuhkan lagi hubungan ekonomi antara kedua-dua negara.

“Di barisan pelancongan misalnya, saya gembira melihat jumlah pelancong Emirati yang semakin meningkat melawat Malaysia sebelum pandemik Covid-19. Pada 2019, lebih 11,000 Emiratis melawat Malaysia.

“Apabila sempadan dibuka semula, saya berharap akan ada lebih ramai pelancong dari UAE memilih untuk melawat Malaysia sebagai destinasi percutian pilihan mereka, menambah pengalaman perjalanan mereka yang kaya, pelbagai dan pelbagai,” kata Yang di-Pertuan Agong.

Semasa temu bual itu, Al-Sultan Abdullah turut membahaskan mengenai penyertaan Malaysia di Expo 2020 Dubai. Malaysia percaya bahawa penyertaannya di acara antarabangsa di Dubai akan menjadi peluang untuk memaparkan potensi perdagangan dan pelaburan yang ketara, dan yang lebih penting, “kisah negara kita kepada dunia,” kata Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda.

Read Previous

Dubai sasar inokulasi 70pc penduduk dengan vaksin Pfizer pada 2021

Read Next

#BotakChallenge Syed Saddiq memperoleh lebih dari RM140,000 dalam masa kurang dari tiga hari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.