The Malaysia Post

Twitter, Facebook menyekat berita berkaitan negara Rusia

Gergasi media sosial Twitter dan Facebook induk Meta bergerak semalam untuk mengekang kehadiran di platform mereka saluran berita berkaitan negara Rusia, yang dituduh menolak maklumat salah mengenai pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

Platform teknologi telah menjadi salah satu medan dalam serangan yang dikutuk di peringkat antarabangsa, rumah kepada naratif yang kadangkala palsu tetapi juga pemantauan masa nyata konflik yang menandakan krisis geopolitik terbesar Eropah dalam beberapa dekad.

Meta berkata ia akan mengehadkan akses dalam Kesatuan Eropah kepada RT dan Sputnik, yang didakwa negara Barat sebagai jurucakap Kremlin dan berfungsi sebagai platform untuk berhujah untuk peperangan.

Naib presiden hal ehwal global raksasa media sosial itu, Nick Clegg, memetik “sifat luar biasa situasi semasa” dalam mengumumkan keputusan itu tetapi tidak memberikan butiran.

Hanya beberapa jam sebelum itu, Twitter berkata ia akan meletakkan amaran pada tweet yang berkongsi pautan ke media gabungan negara Rusia.

Ketua integriti laman Twitter, Yoel Roth, menulis bahawa platform itu telah melihat lebih daripada 45,000 tweet setiap hari yang berkongsi pautan ke kedai.

“Produk kami harus memudahkan untuk memahami siapa di sebalik kandungan yang anda lihat, dan apakah motivasi dan niat mereka,” tambahnya.

Selain menambah label yang mengenal pasti sumber pautan, Roth berkata platform itu juga “mengambil langkah untuk mengurangkan peredaran kandungan ini dengan ketara di Twitter.”

Twitter dan Facebook kedua-duanya telah dilanda sekatan akses di Rusia sejak pencerobohan Ukraine dan kini “sebahagian besarnya tidak boleh digunakan,” kata kumpulan pemantau web NetBlocks.

Kesatuan Eropah telah mengumumkan Ahad larangan penyiaran RT dan Sputnik di blok itu, dengan ketua EU Ursula von der Leyen berkata mereka “tidak akan dapat lagi menyebarkan pembohongan mereka untuk membenarkan (Presiden Vladimir) perang Putin.”

Laporan Sputnik membalas tindakan untuk menyekat aksesnya kepada media sosial, mengatakan “larangan yang belum pernah berlaku sebelum ini adalah serangan yang jelas terhadap kebebasan bersuara, tetapi anda masih boleh mengikuti Sputnik di Telegram.”

Jabatan Negara AS, dalam laporan yang diterbitkan pada bulan Januari, berkata saluran itu menyamakan diri mereka dengan media awam, bebas seperti BBC tetapi sebenarnya “berfungsi terutamanya sebagai saluran untuk perbincangan Kremlin.”

Baca Lagi | Twitter, Facebook menyekat berita berkaitan negara Rusia

“RT dan Sputnik tidak telus, dan matlamat keseluruhan mereka kelihatan berbeza secara asasnya daripada media bebas… kerajaan Rusia terlibat rapat,” kata laporan itu.

“Pelaporan dan pengaturcaraan outlet secara terbuka menyokong pendirian dan dasar Kremlin, dan kedua-duanya sering menyebarkan maklumat yang salah,” tambahnya.

Read Previous

Rusia terpencil mempertahankan perang Ukraine di Perhimpunan Agung PBB

Read Next

Najib cuba mengosongkan tarikh rayuan berhubung bukti baharu dalam kes SRC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.