The Malaysia Post

Rusia terpencil mempertahankan perang Ukraine di Perhimpunan Agung PBB

Antonio Guterres

Credits: time

Menghadapi pengasingan global yang semakin mendalam, Rusia berdepan gesaan mendesak pada hari Isnin untuk menamatkan serangan “tanpa provokasi” dan “tidak wajar” ke atas Ukraine ketika 193 anggota Perhimpunan Agung PBB mengadakan perbahasan luar biasa mengenai pencerobohan negara bekas Soviet itu.

Semasa sesi khas kecemasan yang jarang berlaku, hanya Perhimpunan ke-11 yang diadakan dalam sejarah 77 tahun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Rusia mempertahankan keputusannya untuk menyerang jirannya apabila negara demi negara menggesa keamanan dari podium.

Di luar, Amerika Syarikat berkata ia telah mengusir dari negara itu 12 “operasi perisikan” di misi PBB Rusia kerana “melibatkan diri dalam aktiviti pengintipan yang menjejaskan keselamatan negara kita.”

Di dalam dewan Perhimpunan Agung, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, merayu: “Pertempuran di Ukraine mesti dihentikan. Cukup-cukuplah.”

Wakil lebih 100 negara dijangka bercakap selama tiga hari ketika badan global itu memutuskan sama ada ia akan menyokong resolusi yang menuntut Rusia segera mengundurkan tenteranya dari Ukraine.

Undian dijangka hari Rabu, dan ia mesti mencapai ambang dua pertiga untuk lulus. Resolusi itu tidak mengikat tetapi akan menjadi penanda betapa terpencilnya Rusia.

Kata-kata resolusi itu dikurangkan untuk cuba menarik sokongan maksimum, menurut draf yang dilihat oleh AFP. Ia tidak lagi “mengutuk” pencerobohan Rusia dalam istilah yang paling kuat, tetapi “menyedihkan” ia.

Pengarangnya berharap mereka boleh melebihi 100 undian menyokong — walaupun negara termasuk Syria, China, Cuba dan India dijangka sama ada menyokong Rusia atau berkecuali.

“Kami tidak berasa terasing,” kata duta Rusia untuk PBB Vassily Nebenzia kepada pemberita.

Beliau mengulangi pendirian Moscow, yang ditolak mentah-mentah oleh Kyiv dan sekutu Baratnya, bahawa operasi ketenteraannya dilancarkan untuk melindungi penduduk kawasan yang memisahkan diri di timur Ukraine.

“Permusuhan dilepaskan oleh Ukraine terhadap penduduknya sendiri,” katanya semasa berucap.

Undi itu juga dilihat sebagai pengukur demokrasi dalam dunia di mana sentimen autokratik semakin meningkat, kata para diplomat, sambil menunjuk kepada rejim sedemikian di Myanmar, Sudan, Mali, Burkina Faso, Venezuela, Nicaragua – dan sudah tentu Rusia.

“Jika Ukraine tidak bertahan, PBB tidak akan bertahan. Jangan ada ilusi,” kata duta Ukraine ke PBB, Sergiy Kyslytsya.

Presiden Rusia Vladimir Putin melancarkan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine pada 24 Februari.

Moscow telah mengaku “mempertahankan diri” di bawah Artikel 51 Piagam PBB.

Tetapi itu telah ditolak bulat-bulat oleh negara-negara Barat dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sendiri. Mereka menuduh Moscow melanggar Perkara 2 Piagam, yang memerlukan ahli menahan diri daripada ancaman atau penggunaan kekerasan untuk menyelesaikan krisis.

Berucap di Perhimpunan Agung, duta Britain Barbara Woodward berkata perang itu “tidak diprovokasi, tidak wajar.”

Resolusi itu akan menjadi “mesej kepada dunia: bahawa peraturan yang kita bina bersama mesti dipertahankan,” tambahnya. “Kerana jika tidak, siapa yang mungkin akan datang?”

Utusan PBB China Zhang Jun memberi amaran bahawa “tiada apa yang boleh diperoleh daripada memulakan Perang Dingin baharu,” tetapi tidak menunjukkan bagaimana Beijing akan mengundi.

Baca Lagi | Rusia terpencil mempertahankan perang Ukraine di Perhimpunan Agung PBB

Langkah untuk mengadakan sesi tergempar itu dicetuskan oleh Rusia menggunakan kuasa vetonya pada hari Jumaat untuk menyekat resolusi Majlis Keselamatan yang mengutuk pencerobohan Moscow, dan menggesa pengunduran tentera segera.

Read Previous

Panel parlimen Malaysia mengutuk Rusia kerana permusuhan terhadap Ukraine

Read Next

Twitter, Facebook menyekat berita berkaitan negara Rusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here