The Malaysia Post

Panel parlimen Malaysia mengutuk Rusia kerana permusuhan terhadap Ukraine

Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Malaysia bagi Hal Ehwal Antarabangsa hari ini mengecam Rusia atas serangannya ke atas Ukraine, dengan menyatakan kematian lebih 130 orang awam dan “pembunuhan beramai-ramai” pengawal sempadan yang enggan menyerah kalah kepada tentera penceroboh.

Jawatankuasa dwipartisan, yang dipengerusikan oleh Ahli Parlimen Pulai, Datuk Seri Salahuddin Ayub, menyatakan kebimbangannya yang paling mendalam terhadap pencerobohan dan pencabulan hak asasi manusia yang ditunjukkan oleh tentera Rusia pada abad ke-21 dan semasa pandemik Covid-19 yang berterusan.

“Amat dikesali bahawa dalam masa dan zaman untuk dialog dan kembali ke papan lukisan untuk mencapai persetujuan damai, Presiden Vladimir Putin memilih kekejaman dan permusuhan ke atas negara berdaulat yang telah menderita selama beberapa dekad di tangan kebuluran, penindasan, penindasan dan merompak kebebasan asasi dan hak asasi manusia oleh kuasa yang ada,” kata lapan anggota jawatankuasa itu dalam satu kenyataan bersama.

Ahli Parlimen berkata mereka akan mengadakan mesyuarat minggu depan apabila Parlimen sedang bersidang dan akan menjemput Wisma Putra untuk taklimat mengenai kedudukan Malaysia mengenai hubungan diplomatiknya dengan Rusia dan Ukraine serta langkah ke hadapan.

Ahli jawatankuasa juga akan membuat kunjungan hormat kepada duta Ukraine ke Malaysia, Olexander Nechyaylo.

“Kami menyeru Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri dan Menteri Luar Datuk Sri Saifuddin Abdullah, mewakili suara rakyat Malaysia yang prihatin, dan sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) untuk membuat pendirian dan menyeru tindakan ini. kezaliman dan penindasan oleh Persekutuan Rusia ke atas Ukraine tanpa berlengah-lengah dalam menunjukkan sokongan dan keselesaan kepada rakyat Ukraine,” kata mereka.

Rusia memulakan serangan tenteranya terhadap Ukraine dengan serangan peluru berpandu Khamis lalu, mengakibatkan lebih 130 orang awam dan anggota tentera terbunuh dengan lebih 300 orang cedera.

Terdahulu hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Malaysia “sangat prihatin” terhadap peningkatan konflik di Ukraine dan menggesa semua pihak yang berkenaan untuk mengurangkan dan mencegah kehilangan nyawa dan kemusnahan”. Dia berhenti menyebutnya sebagai perang dalam kenyataannya.

“Pada persimpangan kritikal ini, setiap usaha harus digandakan untuk mencari penyelesaian secara aman dan damai kepada konflik melalui dialog dan rundingan berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” katanya.

Baca Lagi | Panel parlimen Malaysia mengutuk Rusia kerana permusuhan terhadap Ukraine

Malaysia telah ditarik ke dalam ketegangan Ukraine-Rusia pada 2014 selepas Penerbangan Malaysia Airlines MH17 ditembak jatuh oleh peluru berpandu darat ke udara BUK buatan Rusia di ruang udara Ukraine, membunuh kesemua 298 penumpang dan anak kapal semasa mereka dalam perjalanan dari Amsterdam. ke Kuala Lumpur.

Read Previous

Anwar kecewa dengan pertembungan antara PKR dan Muda di Larkin

Read Next

Rusia terpencil mempertahankan perang Ukraine di Perhimpunan Agung PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.