The Malaysia Post

Anwar kecewa dengan pertembungan antara PKR dan Muda di Larkin

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim kecewa dengan pertembungan antara PKR dan Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) bagi kerusi DUN Larkin pada pilihan raya Johor.

Beliau berkata semasa mesyuarat pembahagian kerusi, tiada sebarang masalah timbul antara PKR dan parti komponen Pakatan Harapan (PH) lain kerana keputusan itu dibuat atas semangat setiakawan.

“Kami dan PH tiada masalah, kami berunding semasa mesyuarat…akhirnya kami akur dengan semangat setiakawan, tetapi ini tidak berlaku di Larkin (dengan Muda), sudah tentu ia menyedihkan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis program bersama Majlis Belia Malaysia (MBM) di Pejabat Daerah dan Tanah Port Dickson di sini hari ini.

Akan berlaku pertembungan enam penjuru di DUN Larkin dalam pilihan raya Johor melibatkan Rasid Abu Bakar dari Muda; Hairi Md Shah (Barisan Nasional); Dr Zamil Najwah Arbain (PKR); Zulkifli Bujang (PN); Norramadan Buan (Bebas) dan Mohamad Riadz Mohamad Hashim (Parti Pejuang Tanah Air).

Ditanya mengenai kesan pertembungan itu, Anwar berkata rakyat harus menilai kedudukan sebenar, bahawa perlunya pembangkang yang kuat dan konsisten yang tidak boleh disogok atau dibeli.

Dalam pada itu, Anwar berkata PH masih belum menentukan calon Menteri Besar, dan perbincangan sebelum ini lebih tertumpu kepada strategi memenangi pilihan raya.

“Calon Menteri Besar belum ditentukan, kita nak pastikan kemenangan, ada perbincangan awal tetapi tiada yang serius. Baru-baru ini kita bincang tentang kerusi, dan strategi bersama DAP dan Amanah (Parti Amanah Negara),” katanya.

Baca Lagi | Anwar kecewa dengan pertembungan antara PKR dan Muda di Larkin

Pada pilihan raya Johor kali ini, Amanah dan DAP akan bertanding menggunakan logo PH, manakala PKR menggunakan logo sendiri.

Read Previous

Muda bermain permainan berbahaya dengan menyerang PKR di Larkin

Read Next

Panel parlimen Malaysia mengutuk Rusia kerana permusuhan terhadap Ukraine

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.