The Malaysia Post

Muda bermain permainan berbahaya dengan menyerang PKR di Larkin

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) akan menjejaskan peluangnya dalam pilihan raya Johor jika ia berkeras untuk mencabar PKR sekutu di kawasan Larkin Johor, kata penganalisis.

Sebuah parti baru yang membuat penampilan sulung dalam pilihan raya, mereka berkata Muda mesti masih bergantung kepada sokongan parti dan penyokong Pakatan Harapan (PH) pada hari-hari awal ini untuk mengimbangi kekurangan pengalaman dan sumber.

Felo kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara Azmi Hassan juga berkata keputusan Muda untuk memusuhi sekutu utama Pembangkang boleh memberi kesan jangka panjang untuk sebarang kerjasama selepas pilihan raya 12 Mac.

“Jadi, untuk melancarkan serangan ke atas PKR atau sebaliknya, ia tidak mendatangkan kebaikan kepada Muda lebih-lebih lagi kerana kesannya kepada PKR sendiri adalah sangat minimum.

Semalam, Muda mengumumkan akan meletakkan ketua penerangan parti itu Rasid Abu Bakar di Larkin, meletakkannya pada kursus pertembungan dengan PKR.

Presiden Muda Syed Saddiq Abdul Rahman sebelum ini berkata parti itu tidak akan bertanding di mana-mana kerusi DUN Johor yang dipertahankan parti Pembangkang, yang secara teknikalnya mengecualikan Larkin kerana penyandangnya daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Sejurus selepas pengumuman Muda semalam, bagaimanapun, timbalan ketua PKR Johor Jimmy Puah berkata parti itu akan bertemu untuk membincangkan kemungkinan tindakan balas.

Menurut profesor madya Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi, sebagai “anak baru dalam blok”, Muda adalah naif untuk membayangkan ia boleh menentang PKR secepat itu dalam hidupnya.

“Ini dijangka menimbulkan kemarahan pengikut PKR bukan sahaja di Larkin, tetapi kepada semua pengundi di Johor pada [pilihan raya negeri] ini dan akan memberi implikasi besar dalam memprovokasi semua ahli PKR di seluruh negara,” katanya.

Hubungan antara kedua-dua pihak hanya berkemungkinan menjadi lebih teruk, katanya.

Muda diasaskan pada September 2020 dan hanya didaftarkan secara rasmi pada penghujung tahun lalu, tetapi penggunaan media sosial yang bijak oleh Syed Saddiq dan pemimpin parti penting lain telah membantu Muda tampil tidak seimbang dalam talian berpengaruh.

Bagaimanapun, penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Lee Kuok Tiung mempersoalkan sama ada pengikut parti itu dan daya tarikan kuat di media sosial akan diterjemahkan kepada undian sebenar pada 12 Mac.

Ketidakupayaan Muda dan PKR mencapai kompromi juga memberi petanda buruk kepada Pembangkang bukan sahaja menuju ke pilihan raya umum ke-15 yang mesti diadakan menjelang tahun depan tetapi juga selepas undi Johor masuk pada 12 Mac, kata Lee.

“Kedua-duanya berkongsi aspirasi dan ideologi politik yang sama, dan mahu menewaskan Barisan Nasional tetapi tidak boleh datang atau mencapai persefahaman untuk bekerjasama.

“Ini menunjukkan walaupun mereka memenangi kerusi yang mencukupi untuk membentuk kerajaan, mereka tidak akan dapat bekerjasama,” katanya merujuk kepada pertikaian antara PKR dan Muda.

Walaupun tanpa bertempur dengan PKR yang akan meletakkan Dr Zamil Najwah Arbain, Muda sudah pasti akan bertanding lebam di Larkin.

The incumbent is Parti Pribumi Bersatu Malaysia’s Mohammad Izhar Ahmad but Perikatan Nasional has said he will make way for former reporter Zulkifli Bujang.

Barisan Nasional (BN) is set to field Mohd Hairi Mad Shah while Tun Dr Mahathir Mohamad’s Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) has announced Mohamad Riadz Mohamad Hashim as its candidate.

Kartini Aboo Talib @ Khalid, yang merupakan timbalan pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia, berkata Larkin akan menjadi ujian untuk rayuan Muda dalam kalangan pengundi Melayu.

Baca Lagi | Muda bermain permainan berbahaya dengan menyerang PKR di Larkin

“Ramai yang beranggapan Muda dan Amanah bergantung kepada sokongan (pengundi dan sokongan kewangan) daripada DAP. Memandangkan Johor menjadi medan ujian untuk Muda di bawah payung PH, persaingan dengan PKR adalah untuk mendapatkan jawatan dan sokongan mewakili orang Melayu.

Read Previous

Majlis Keselamatan PBB akan mengundi hari ini mengenai Rusia

Read Next

Anwar kecewa dengan pertembungan antara PKR dan Muda di Larkin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.