The Malaysia Post

Dr Mahathir’s Pejuang vies with Muda, Pakatan in 42 seats

Parti Pejuang Tanah Air pimpinan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan bertembung dengan parti Pakatan Harapan dan sekutu di semua 42 kerusi yang bekas itu berkata ia akan bertanding pada pilihan raya negeri Johor 12 Mac.

Menurut senarai calon parti yang dikeluarkan semalam, Pejuang akan bertindih dengan DAP dan Amanah dalam 17 dan bertembung dengan PKR dan Pakatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) yang bersekutu dengan PH.

Kelima-lima parti itu berada dalam Pembangkang persekutuan tetapi Pejuang berkata ia tidak akan bekerjasama dengan empat yang lain di Johor.

Against Syed Saddiq Syed Abdul Rahman’s Muda, Pejuang will compete with the party in all seven seats the youth-centric party will contest: Tenang, Bukit Kepong, Parit Raja, Machap, Puteri Wangsa, Larkin and Bukit Permai.

Syed Saddiq adalah ketua Pemuda Dr Mahathir ketika mereka masih dalam Bersatu, tetapi yang terakhir berpisah untuk membentuk Muda daripada menyertai parti terbaru bekas PM itu.

Pejuang juga akan bertembung dengan DAP di Tangkak dan Paloh, yang dipertahankan oleh penyandangnya Sheikh Umar Bagharib Ali yang juga naib ketua negeri parti itu.

Bagi Amanah, Pejuang akan bertanding bersama parti itu di 15 kerusi iaitu Kemelah, Bukit Pasir, Serom, Simpang Jeram, Maharani, Parit Yaani, Senggarang, Kahang, Endau, Panti, Sedili, Penawar, Permas, Kota Iskandar dan Pulai Sebatang.

Akhir sekali, Pejuang akan menentang PKR di 19 kerusi.

Selain itu, Pejuang boleh bertanding menentang PKR dan Muda dalam pertembungan lima penjuru di Larkin, bersama calon daripada Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN).

Satu lagi pertembungan lima penjuru yang mungkin dihadapi Pejuang ialah di Puteri Wangsa di mana Parti Bangsa Malaysia (PBM) akan menandakan penampilan sulungnya dalam pemilihan selepas meletakkan penyandang Ahli Parlimen Tebrau dan naib presiden parti Steven Choong sebagai calonnya.

Perlawanan lima penjuru ketiga yang mungkin dihadapi Pejuang ialah kerusi DUN Maharani di bawah kawasan parlimen Muar di mana ia mungkin bertelagah dengan Amanah, PBM, BN dan PN.

Perlawanan lima penjuru keempat juga sedang menanti Pejuang di mana ia boleh menentang PKR, PBM, BN dan PN di kerusi DUN Tiram di bawah kawasan parlimen Tebrau.

Baca Lagi | Dr Mahathir’s Pejuang vies with Muda, Pakatan in 42 seats

Perlawanan lima penjuru kelima mungkin berlaku di Kota Iskandar di mana Pejuang boleh menentang Amanah, BN, PN dan Parti Sosialis Malaysia. 

Read Previous

Parti pembangkang bertembung dalam pilihan raya negeri Johor

Read Next

Majlis Keselamatan PBB akan mengundi hari ini mengenai Rusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.