The Malaysia Post

Parti pembangkang bertembung dalam pilihan raya negeri Johor

Johor

Credits: bkkaruncloud

Ketika parti politik mengumumkan senarai calon mereka untuk bertanding dalam pilihan raya negeri Johor bulan depan, beberapa kawasan menyaksikan pergaduhan sengit, dengan harapan daripada parti Pembangkang yang berbeza bersaing untuk kerusi yang sama.

Yang paling kontroversi ialah kerusi DUN Larkin dan Puteri Wangsa, yang telah mengurung PKR dan Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) dalam pertikaian.

Muda akan menentang PKR di kerusi Larkin pada 12 Mac, selepas kebuntuan dalam rundingan antara kedua-dua parti Pembangkang mengenai peruntukan kerusi.

Dalam satu kenyataan hari ini, Muda mengumumkan bahawa ketua penerangan parti itu Rasid Abu Bakar akan bertanding di kerusi Larkin.

PKR sebelum ini mengumumkan Zamil Najwah Arbain sebagai calonnya di kerusi berkenaan, manakala Parti Pejuang Tanah Air menamakan Mohamad Riadz Tan Sri Mohamad Hashim.

Selepas pengumuman Muda, portal berita Malaysiakini melaporkan Timbalan Ketua PKR Johor Jimmy Puah menggesa partinya mempertimbangkan semula meletakkan calon di Larkin.

Puah berkata PKR tidak akan mengalah di kawasan itu dan akan mengadakan mesyuarat untuk membincangkan kemungkinan tindak balas termasuk tindakan balas terhadap Muda.

Muda sebelum ini mengumumkan akan meletakkan setiausaha agung Amira Aisya di Puteri Wangsa, dan walaupun tidak berpuas hati dengan PKR, parti itu masih belum mengumumkan sebarang nama untuk kerusi itu, seperti dalam senarai calon terbarunya.

Parti Pejuang Tanah Air pula menamakan Khairil Anwar Razali sebagai calonnya di kerusi yang sama.

Kerusi Puteri Wangsa akan menjadi sasaran utama untuk tindakan balas PKR kerana parti itu sebelum ini merungut apabila ia diberikan kepada Muda.

Sekurang-kurangnya 18 kerusi DUN Johor akan menyaksikan pertempuran antara PKR, yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan Pejuang, yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Manakala Pejuang pula akan menentang Parti Amanah Negara di 15 kerusi.

Dua kerusi (Tangkak dan Paloh) akan menyaksikan DAP dan Pejuang berkunci tanduk.

Parti Warisan Sabah semalam mengumumkan bahawa ia akan bertanding untuk satu kerusi di Bukit Batu, yang menandakan kemasukan rasmi parti itu ke Johor. Ini akan menyaksikan parti itu bertelagah dengan PKR di sana.

Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata Warisan juga akan mengumumkan jumlah sebenar kerusi yang dipertandingkan serta calon dalam tempoh sehari dua.

Parit Raja, Machap, Bukit Permai, Bukit Kepong dan Tenang akan menyaksikan pertempuran antara Muda dan Pejuang. Muda, bagaimanapun, sering dilihat sebagai mesra politik terhadap Pejuang.

Fikri Musa, Sangaran Rawisandiran, Azrol Rahani, Afiqah Zulkifli and Lim Wei Jiet will go against Abdul Lateef Mahrani, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh, Mokhtar Abdul Wahab, Md Taib Md Suhut and Mohd Fauzi Bachok at the aforementioned respective seats.

PKR pula akan melawan Pejuang di Tiram, Layang-Layang, Buloh Kasap, Pemanis, Gambir, Bukit Naning, Sungai Balang, Semerah, Sri Medan, Semarang, Rengit, Tenggaroh, Pasir Raja, Johor Lama, Tanjung Surat, Benut dan Kukup .

Baca Lagi | Parti pembangkang bertembung dalam pilihan raya negeri Johor

Peguam kanan terkemuka Nizam Bashir Abdul Kariem akan memasuki politik melalui Pejuang dan akan bertanding di kerusi DUN Rengit, menentang Khairuddin A. Rahim dari PKR.

Read Previous

Kanada mengenakan sekatan keras baharu terhadap Rusia ke atas Ukraine

Read Next

Dr Mahathir’s Pejuang vies with Muda, Pakatan in 42 seats

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here