The Malaysia Post

Kanada mengenakan sekatan keras baharu terhadap Rusia ke atas Ukraine

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau semalam mengumumkan sekatan terhadap 58 individu dan entiti Rusia sebagai tindak balas terhadap pencerobohan Moscow ke atas Ukraine, yang disebutnya sebagai “ancaman besar terhadap keselamatan dan keamanan di seluruh dunia.”

Ottawa juga meletakkan 3,400 tentera bersiap sedia untuk ditempatkan ke Eropah, bersama-sama dengan pesawat dan kapal perang, ketika pegawai Kanada memberi amaran bahawa lebih banyak langkah hukuman akan menyusuli keputusan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk melancarkan “operasi ketenteraan khas” terhadap Kyiv.

“Hari ini memandangkan serangan tentera Rusia yang melulu dan berbahaya, kami mengenakan sekatan yang lebih berat lagi,” kata Trudeau pada sidang akhbar.

Sekatan ke atas 31 individu dan 27 entiti akan menyasarkan ahli elit Rusia dan keluarga mereka, pegawai keselamatan, kumpulan Wagner – firma keselamatan swasta berkaitan Rusia yang gelap – serta bank Rusia, katanya.

Kanada juga membatalkan permit eksport untuk Rusia, tambah Trudeau. Pegawai berkata permit itu adalah untuk barangan bernilai C$700 juta (RM2.3 bilion) dalam kebanyakan aeroangkasa, teknologi maklumat dan perlombongan.

Dan Ottawa berkata ia telah memindahkan kakitangan diplomatiknya keluar dari Ukraine dan masuk ke Poland atas sebab keselamatan, manakala 3,400 tentera Kanada telah diletakkan dalam “keadaan yang tinggi” sekiranya mereka diperlukan untuk menguatkan NATO, seorang komander kanan memberitahu a taklimat.

“Pengabaian Presiden Putin yang tidak bermaya terhadap undang-undang antarabangsa, demokrasi dan kehidupan manusia adalah ancaman besar kepada keselamatan dan keamanan di seluruh dunia,” kata Trudeau, berjanji untuk “menghukum Rusia.”

Dalam panggilan telefon dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky beberapa saat sebelum membuat ucapan di televisyen nasional, Trudeau berkata beliau berikrar sokongan padu Kanada untuk kedaulatan Ukraine dan hak untuk menentukan nasib sendiri.

Zelensky tweet selepas panggilan itu mengenai keperluan untuk “sekatan keras tambahan terhadap Rusia,” sambil menambah: “Saya bergantung pada kepimpinan Kanada dalam proses ini!”

Trudeau mengambil bahagian dalam mesyuarat pagi semalam dengan pemimpin lain pakatan G7 dan NATO.

Awal minggu ini, Ottawa mengenakan larangan ke atas semua urusan komersial dengan dua wilayah pemisah pro-Rusia di Ukraine selepas Putin mengisytiharkan mereka bebas.

Kerajaan Kanada juga telah membenarkan penggubal undang-undang Rusia, bank yang disokong kerajaan dan melarang orang Kanada daripada membeli hutang negara Rusia.

Ottawa dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menghantar jurulatih tentera ke Ukraine yang telah mengarahkan kira-kira 35,000 tentera Ukraine, menurut Menteri Pertahanan Anita Anand.

Baca Lagi | Kanada mengenakan sekatan keras baharu terhadap Rusia ke atas Ukraine

Ia juga baru-baru ini menghantar senjata tentera maut ke Kyiv. Dan Rogers, timbalan ketua perisikan isyarat asing di Pertubuhan Keselamatan Komunikasi, mengesahkan semalam bahawa CSE telah berkongsi maklumat dengan Ukraine mengenai serangan siber Rusia untuk membantu mempertahankan diri.

Kanada mempunyai diaspora Ukraine yang besar, berjumlah lebih daripada 1.3 juta.

Read Previous

Jangan jadi seperti Perikatan dan BN, kata Guan Eng kepada Muda dan PKR

Read Next

Parti pembangkang bertembung dalam pilihan raya negeri Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.