The Malaysia Post

Majlis Keselamatan PBB akan mengundi hari ini mengenai Rusia

Antony Blinken

Credits: nypost

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan mengundi hari ini mengenai draf resolusi yang akan mengutuk Rusia kerana menceroboh Ukraine dan menghendaki Moscow berundur serta-merta tanpa syarat, tetapi langkah itu akan gagal kerana Moscow boleh membuat veto.

Resolusi yang digubal AS itu kemudiannya dijangka diambil oleh 193 anggota Perhimpunan Agung PBB dalam beberapa hari, seorang pegawai kanan pentadbiran AS, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata awal semalam.

Walaupun tindakan akan disekat dalam 15 anggota Majlis Keselamatan, Washington dan sekutu melihat undian sebagai peluang untuk menunjukkan Moscow terpencil atas tindakannya. Diplomat berkata nampaknya sekurang-kurangnya 11 ahli akan mengundi menyokong, sementara tidak jelas bagaimana China, India dan Emiriah Arab Bersatu akan mengundi.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken bercakap dengan rakan sejawatannya di India dan UAE mengenai Ukraine semalam, kata Jabatan Negara. Mengenai China, Presiden AS Joe Biden enggan mengulas mengenai usaha melobi AS ke atas Ukraine, manakala di India beliau berkata perbincangan diteruskan tetapi tidak “diselesaikan.”

Draf resolusi Majlis Keselamatan, yang dilihat oleh Reuters, akan mengutuk “pencerobohan” Rusia terhadap Ukraine, menuntutnya “segera, sepenuhnya, dan tanpa syarat menarik balik semua pasukan tenteranya” dan membalikkan pengiktirafannya terhadap wilayah pemisah di timur Ukraine sebagai bebas.

Teks itu juga mengesahkan “komitmen majlis itu terhadap kedaulatan, kemerdekaan, perpaduan, dan integriti wilayah Ukraine dalam sempadannya yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.”

Presiden Rusia Vladimir Putin menceroboh Ukraine ketika 15 anggota Majlis Keselamatan bermesyuarat di New York lewat Rabu untuk mencuba dan meredakan ketegangan yang semakin memuncak selama berminggu-minggu.

Walaupun draf resolusi itu akan disekat, Washington melihat Majlis itu “sebagai tempat kritikal di mana Rusia mesti dipaksa untuk menjelaskan dirinya sendiri,” kata pegawai kanan pentadbiran AS itu. “Kami tidak akan meninggalkan prinsip kami. Kami tidak akan berdiam diri dan tidak berbuat apa-apa.”

Rusia adalah salah satu kuasa veto Majlis, bersama-sama dengan Amerika Syarikat, China, Perancis dan Britain.

Langkah-langkah di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu nampaknya mencerminkan apa yang berlaku pada 2014 selepas Rusia menguasai wilayah Crimea Ukraine.

Majlis Keselamatan mengundi resolusi yang digubal AS menentang referendum mengenai status Crimea dan menggesa negara-negara untuk tidak mengiktirafnya. Ia menerima 13 undi menyokong, China berkecuali, dan Rusia memveto.

Baca Lagi | Majlis Keselamatan PBB akan mengundi hari ini mengenai Rusia

Perhimpunan Agung PBB kemudiannya menerima pakai resolusi yang mengisytiharkan referendum itu tidak sah. Ia menerima 100 undi menyokong, 11 menentang dan 58 berkecuali, manakala dua dozen negara tidak mengundi.

Read Previous

Dr Mahathir’s Pejuang vies with Muda, Pakatan in 42 seats

Read Next

Muda bermain permainan berbahaya dengan menyerang PKR di Larkin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here