The Malaysia Post

Anwar Ibrahim Akan Membela Diri Dalam Saman Fitnah 150 Juta Tun Mahathir

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membela dirinya dalam saman fitnah RM150 juta yang difailkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Peguam Anwar, Aliff Benjamin Suhaimi, mengesahkan bahawa presiden PKR tersebut melalui firma guaman Thomas Philip telah mengemukakan penampilan di Mahkamah Tinggi semalam.

Anwar Fitnah Mahathir Salah Guna Kuasa

Beliau berkata mahkamah juga telah menetapkan 31 Mei sebagai tarikh pengurusan kes seterusnya.

Dr Mahathir mendakwa bahawa Anwar telah memfitnahnya dengan tuduhan bahawa beliau bersifat perkauman dan memperkayakan diri sendiri serta ahli keluarganya semasa 22 tahun memegang jawatan sebagai perdana menteri.

Baca lagi | Kekayaan Mahathir Adalah “Rahsia Terbuka” – Anwar

Beliau mendakwa Anwar telah membuat kenyataan fitnah tersebut dalam ucapan beliau semasa kongres kebangsaan khas PKR di Stadium Malawati, Shah Alam pada 18 Mac.

Semasa kongres khas tersebut, Anwar telah merujuk kepada seseorang “yang pada masa lalu telah berkuasa selama 22 tahun dan tambahan 22 bulan” yang telah memanfaatkan kedudukannya untuk memperkayakan diri sendiri dan keluarganya.

Anwar, yang tidak menyebut nama mana-mana individu dalam ucapan beliau di kongres khas parti tersebut, juga menyatakan bahawa individu ini telah mengeluh tentang orang Melayu yang kehilangan segala-galanya apabila beliau tidak lagi berkuasa.

Dr Mahathir berkata beliau tidak pernah dituduh atau disabitkan melakukan sebarang kesalahan melibatkan penyalahgunaan kuasa atau penyalahgunaan dana, sama ada semasa atau selepas berkhidmat sebagai perdana menteri.

“Fakta ini juga diketahui oleh orang awam, termasuk pihak defendan, yang jelas bertujuan untuk mencemarkan nama plaintif tanpa sebarang sebab yang jelas.

Baca lagi | Peguam Saman RM1 Juta Kerana “hilang tempat duduk” Di Konsert BlackPink

Kenyataan Fitnah Jejaskan Imej dan Reputasi Mahathir

“Imej dan reputasi plaintif sebagai negarawan atau bekas perdana menteri telah ternoda di kalangan orang ramai selagi defendan tidak mengeluarkan permintaan maaf.

“Perasaan malu terhadap plaintif dan anak-anaknya atau ahli keluarganya disebabkan oleh kenyataan defendan dan menghalang sokongan atau kepercayaan terhadap plaintif dari segi peluang perniagaan dan politik,” dakwa Dr Mahathir dalam pernyataan tuntutannya.

Beliau mendakwa Anwar telah membuat kenyataan fitnah yang tidak berasas dan hanya berdasarkan desas-desus dari media.

Ahli politik berusia 97 tahun itu meminta RM100 juta sebagai ganti rugi teladan dan RM50 juta sebagai ganti rugi am.

Beliau juga menuntut agar pengerusi Pakatan Harapan (PH) dan presiden PKR mengeluarkan permintaan maaf bertulis serta mengadakan sidang media khas untuk meminta maaf atas kenyataan tersebut.

Read Previous

Kebakaran Di Mid Valley Megamall: Tiada Kecederaan Dilaporkan Setakat Ini

Read Next

Ingin Bercuti Di Perak? Jangan Lepaskan Peluang Untuk Terokai 16 Tempat Menarik Di Perak Ini!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.