The Malaysia Post

Peguam Saman RM1 Juta Kerana “hilang tempat duduk” Di Konsert BlackPink

Seorang peguam Malaysia telah menyaman penganjur konsert Born Pink World Tour BlackPink Live Nation Malaysia, permaisuri K-Pop, sehingga RM1 juta berhubung kerusi ‘hilang’nya di pameran itu.

Pada Khamis, Nas Rahman menyebarkan di Twitter bahawa dia telah mengambil tindakan undang-undang selepas rundingan antara dia dan penganjur terbukti tidak berjaya.

Dalam video TikTok, Nas menjelaskan mengapa dia memilih untuk mengajukan tuntutan mahkamah terhadap Live Nation Malaysia.

Pada konsert BlackPink pada 4 Mac di Stadium Nasional Bukit Jalil, katanya dia terpaksa duduk di lantai sepanjang persembahan selama dua jam.

Baca lagi | Rasmi: Konsert Pertama Coldplay Di Malaysia Pada 22 November Ini

Nombor Kerusi 37 “Tidak wujud”

Nombor kerusi yang sepatutnya adalah 37 tidak ada, kerana kerusi hanya sampai pada 36 di bahagian tersebut.

Nas telah mengirimkan surat tuntutan kepada Live Nation Malaysia dan memulakan perbincangan dengan penganjur untuk mencapai penyelesaian.

Namun, kedua-dua pihak tidak dapat mencapai kata sepakat, yang kemudian mengakibatkan Nas mengajukan saman di Mahkamah Sesyen.

Tindakan Saman Sebagai Satu Pengajaran

“Jika saya membiarkan isu ini berlarutan, ia mungkin akan berlaku kepada penonton konsert lain,” katanya yang tidak kisah sama ada menang atau kalah dalam kes itu.

Dia cuma berharap dengan tindakan saman ini ia dapat menunjukkan kepada penganjur konsert bahawa mereka harus memahami tanggungjawab mereka terhadap pelanggan mereka.

Baca lagi | Perbicaraan Saman Riza Aziz Bermula October 2024

Sebelum ini, Nas telah mengambil tindakan terhadap penganjur konsert Live Nation Malaysia kerana ‘hilang’ tempat duduk, dan dia memaklumkan perkara ini dalam catatan Twitter yang baru-baru ini menjadi viral.

Nas mengeluh kerana dia terpaksa duduk di tangga kerana semua tempat duduk di bahagian tersebut telah diambil.

Beliau menyatakan: “Saya membeli tiket untuk tempat duduk 37 di seksyen 207, baris G, tetapi mendapati tempat duduk hanya sampai pada 36, dan semuanya sudah diambil. Akibatnya, saya terpaksa berdiri di pintu masuk seketika sebelum akhirnya duduk di tangga untuk sisa konsert.”

Surat Tuntutan Telah Dikemukakan

Nas kemudian menyatakan bahawa dia telah mengirimkan surat tuntutan kepada Live Nation meminta bayaran balik tiketnya sejumlah RM488.

Dia bukan satu-satunya yang mengalami pengalaman seperti itu di konsert tersebut. Beberapa netizen yang memberikan respons kepada tweet Nas menyatakan bahawa kehilangan tempat duduk adalah akibat dari kesalahan sistem yang terjadi setelah penganjur menambah lebih banyak tempat duduk pada saat-saat akhir.

Seorang Netizen yang tidak ingin dikenali berkata: “Rakan saya mendapatkan ‘kerusi ajaib’ semasa konsert, jadi kakitangan meminta dia duduk di bahagian paling tinggi dengan pemandangan pentas yang paling jauh.”

Pihak penganjur tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen mereka.

Read Previous

Dr. Mahathir Keluar Dari Gerakan Tanah Air (GTA)

Read Next

Kes Ebit Lew: 436 Gambar Antara Bahan Bukti Diperoleh Dari Telefon Bimbit Tertuduh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.