The Malaysia Post

Dr. Mahathir Keluar Dari Gerakan Tanah Air (GTA)

Dr Mahathir Mohamad memutuskan untuk keluar dari Gerakan Tanah Air (GTA), gabungan yang terdiri daripada parti berasaskan Melayu, NGO, ahli akademik, dan profesional, dengan alasan kegagalannya meraih sokongan pengundi.

Menurut Astro Awani, bekas perdana menteri itu berkata beliau bukan lagi pengerusi GTA.

Mahathir berkata, keputusan itu dibuat selepas GTA gagal mendapatkan sokongan pengundi terutama semasa pilihan raya umum lalu.

“Pejabat pengerusi GTA saya sudah lama. Saya kini tidak lagi memegang sebarang jawatan dalam gabungan itu. Ia (GTA) tidak berjaya, dan ia tidak membantu kami memenangi pilihan raya umum,” katanya dipetik sebagai berkata.

Baca lagi | Malaysia Airlines menambah kekerapan untuk destinasi domestik menjelang PRU15

Gabungan Melalui Bebebapa Parti

Gabungan itu termasuk Berjasa, Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra), dan Parti Perikatan India Muslim Kebangsaan (Iman).

Pejuang, parti yang diasaskan Mahathir pada 2020, meninggalkan Januari, berkata ia mahu memberi tumpuan kepada pengukuhan parti.

GTA bertanding di 125 kerusi pada pilihan raya umum pada bulan November. Bagaimanapun, semua calonnya, termasuk Mahathir dan anaknya Mukhriz, yang merupakan presiden Pejuang, tewas dan juga kehilangan wang simpanan.

Mahathir juga menegaskan bahawa GTA tidak boleh didaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Gabungan itu telah mengemukakan permohonannya pada September tahun lalu. Dia telah mengumumkan pembentukan GTA pada Ogos tahun lalu.

Pada Mac, Mahathir secara rasmi menyertai Putra, sebuah parti yang diketuai oleh sekutu lama Ibrahim Ali, sebagai penasihatnya.

Ia berlaku hanya beberapa minggu selepas Mahathir dan 12 pemimpin parti lain meninggalkan Pejuang berikutan keputusannya untuk menarik diri daripada GTA.

Bekas ahli parlimen Langkawi itu berkata beliau akan bergerak ke hadapan dengan “Proklamasi Melayu” tanpa terlibat dengan mana-mana parti politik lain.

Baca lagi | Laporan: Pilihan raya boleh diadakan secara rasmi sekarang selepas Agong membatalkan enam proklamasi Darurat Covid-19

Pemimpin Parti Turunkan Tandatangan Sokongan

Awal bulan ini, Presiden PAS Abdul Hadi Awang dan beberapa pemimpin parti itu juga menandatangani dokumen itu untuk menandakan sokongan mereka terhadap seruan Mahathir agar orang Melayu bersatu dan “menyelamatkan” masyarakat.

Timbalan presiden Bersatu, Ahmad Faizal Azumu, ketua penerangan Razali Idris, dan Ahli Majlis Tertinggi Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid turut menandatangani dokumen itu atas kapasiti peribadi mereka.

Majlis pimpinan Kedah Pejuang adalah yang terbaharu menandatangani proklamasi tersebut.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Keputusan Seri 1-1 Juventus Lawan Sevilla Separuh Akhir Pertama Liga Eropah

Read Next

Peguam Saman RM1 Juta Kerana “hilang tempat duduk” Di Konsert BlackPink

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.