The Malaysia Post

Laporan: Pilihan raya boleh diadakan secara rasmi sekarang selepas Agong membatalkan enam proklamasi Darurat Covid-19

Enam Perisytiharan Darurat

Enam pengisytiharan Darurat yang menghalang pilihan raya diadakan semasa kemuncak tempoh Covid-19 untuk mencegah penularan akhirnya ditamatkan.

Titah itu dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara semalam, lapor Berita Harian hari ini.

Pembatalan itu melibatkan Pengisytiharan Darurat di Gerik, Perak yang diisytiharkan pada 12 Disember 2020 dan pengisytiharan di Batu Sapi di Sabah yang dibuat pada 18 November 2020.

Akhbar Melayu turut melaporkan pembatalan pengisytiharan Bugaya, Sabah yang diumumkan pada 12 Disember 2020.

Pembatalan pengisytiharan itu dibuat melalui Warta Kerajaan Persekutuan yang diterbitkan oleh Jabatan Peguam Negara.

Berita Harian melaporkan, Yang di-Pertuan Agong berpuas hati kerana tidak lagi memerlukan Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 yang diisytiharkan berikutan penularan wabak Covid-19 di Malaysia dua tahun lalu.

Pembatalan semua ordinan Darurat diperlukan dan diisytiharkan melalui ordinan oleh Raja, mengikut Fasa (2B) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan-Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) (No 2) (Pemansuhan) 2022.

Baca lagi | PM tidak perlukan konsensus Kabinet untuk minta pembubaran Parlimen, kata pakar perlembagaan
Baca lagi | Hamzah Zainuddin: Surat Perikatan mengatakan tidak kepada pilihan raya monsun tidak sama dengan menarik sokongan kepada PM Ismail Sabri

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Hamzah Zainuddin: Surat Perikatan mengatakan tidak kepada pilihan raya monsun tidak sama dengan menarik sokongan kepada PM Ismail Sabri

Read Next

Masalah utama di Man United ialah kekurangan intensiti, kata Ten Hag

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.