The Malaysia Post

Hamzah Zainuddin: Surat Perikatan mengatakan tidak kepada pilihan raya monsun tidak sama dengan menarik sokongan kepada PM Ismail Sabri

Sokongan kepada Perdana Menteri

Walaupun menentang pembubaran Parlimen dalam masa terdekat untuk mencetuskan pilihan raya mengejut tahun ini, Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata gabungan itu tidak menarik balik sokongannya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang merupakan daripada Umno.

Hamzah, yang juga setiausaha agung Bersatu, ditanya sama ada surat yang banyak diperkatakan oleh Ahli Parlimennya kepada Yang di-Pertuan Agong dua hari lalu bagi membantah desakan Umno mengadakan pilihan raya umum tahun ini membayangkan bahawa Ahli Parlimen PN tidak lagi mempunyai sebarang keyakinan terhadap kemampuan Ismail Sabri memimpin kerajaan persekutuan.

“Itu perkara berbeza,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat majlis tertinggi Bersatu di Hotel Glenmarie dan Golf Resort di sini lewat malam tadi.

Beliau berkata, surat kepada istana itu berdasarkan kata sepakat antara dua parti komponen utama PN iaitu Bersatu dan PAS.

“Apabila parti telah membuat keputusan, PAS telah membuat keputusan untuk menentang PRU15 daripada berlaku tahun ini, kami menteri menerima arahan untuk menolak juga PRU15 mengikut keputusan parti,” jelasnya.

Beliau juga berkata mesyuarat pimpinan tertinggi Bersatu malam tadi membincangkan persiapan pilihan raya umum PN, antaranya peruntukan kerusi dan pelancaran jentera kempennya.

“Jentera pilihan raya juga perlu dilatih sepenuhnya untuk memastikan rancangan itu akan dilaksanakan sebaik sahaja PRU15 tiba,” tambahnya.

Keraguan

Ketua Pemuda Umno Datuk Asyraf Wajdi Dusuki menimbulkan keraguan awal semalam mengenai surat daripada Ahli Parlimen PN kepada Yang di-Pertuan Agong.

Beliau mempersoalkan sama ada surat itu bermakna mereka tidak lagi mempunyai keyakinan terhadap Ismail Sabri.

Terdapat banyak spekulasi bahawa Ismail Sabri akan meminta Agong membubarkan Parlimen semalam semasa mesyuarat mingguan mereka di Istana Negara.

Perdana menteri telah membayangkan bahawa dia mungkin berbuat demikian hanya beberapa jam sebelum hadirin diraja, tetapi tiada kenyataan rasmi dikeluarkan sejak itu.

Baca lagi | Data peribadi berpotensi lombong emas untuk penggodam, rakyat Malaysia memberi amaran
Baca lagi | PM tidak perlukan konsensus Kabinet untuk minta pembubaran Parlimen, kata pakar perlembagaan

Read Previous

PM tidak perlukan konsensus Kabinet untuk minta pembubaran Parlimen, kata pakar perlembagaan

Read Next

Laporan: Pilihan raya boleh diadakan secara rasmi sekarang selepas Agong membatalkan enam proklamasi Darurat Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.