The Malaysia Post

Ingin Bercuti Di Perak? Jangan Lepaskan Peluang Untuk Terokai 16 Tempat Menarik Di Perak Ini!

Perak, salah satu negeri di Semenanjung Malaysia, telah menjadi kegemaran kami di antara semua negeri lain. Terletak di barat laut Malaysia, membentang dari sempadan Thai di utara hingga ke sempadan negeri Selangor berhampiran ibu kota Kuala Lumpur mempunyai banyak tempat menarik di Perak yang boleh dilawati.

Perak memikat dengan keindahan landskapnya yang pelbagai dan daya tariknya yang luar biasa. Selama lebih satu dekad, kami telah menjelajahi sudut-sudut terbaik dan tersembunyi di Perak, dan kami sedar bahawa terdapat banyak tempat menarik dan aktiviti yang boleh dilakukan di sini.

Dari bersantai di pantai Pulau Pangkor hingga melawat Kuil Hindu Kali Amman, dari merasai kebudayaan dan daya tarikan kolonial di Ipoh hingga mengharungi sungai Kampar dan menikmati hidangan Cina yang lazat di Gopeng, Perak menawarkan segala-galanya.

Di sini, anda akan menjumpai taman negara, pulau-pulau menarik, kampung-kampung misteri, dan beberapa tarikan yang paling popular di Malaysia.

Dalam entri ini, kami telah menyusun dan memilih 16 tarikan terbaik di Perak yang kami rasa setiap orang sepatutnya melawat sekurang-kurangnya sekali.

Senarai Tempat Menarik di Perak Wajib Dilawati

#1. Ipoh

Lembah Kinta, yang dikelilingi oleh karst batu kapur, kini menjadi destinasi yang semakin popular di kalangan pelancong.

Ibu negeri Perak ini telah lama tersembunyi, namun sekarang menarik minat banyak orang. Ada banyak sebab yang membuatnya menarik: suasana bandar lama yang santai mirip dengan Pulau Pinang, tetapi tanpa keramaian yang berlebihan.

Walaupun terdapat banyak orang di sini, suasana lebih tenang daripada sebelumnya. Ipoh juga terkenal dengan kuil-kuil gua yang menakjubkan dan makanan yang boleh bersaing dengan Pulau Pinang.

Anda boleh mencuba hidangan istimewa seperti ayam tauge, kopi putih, dan betik berukuran kepala. Sungai Kinta yang mengalir perlahan membelah bandar ini menjadi dua bahagian.

Di satu sisi terdapat bahagian kolonial yang dipenuhi dengan bangunan yang menarik, seperti Stesen Keretapi Ipoh yang megah, yang ada yang menyebutnya sebagai “Taj Mahal Mini”.

Di sisi lainnya, terdapat bandar yang sedang berkembang dengan pasar-pasarnya yang menarik.

Pasar Loken, juga dikenali sebagai Lorong Kenangan, merupakan tempat untuk menemui barang-barang retro Melayu, mulai dari mainan hingga rekod dan perabot.

Apapun yang anda lakukan di Ipoh, luangkanlah waktu untuk menyesuaikan diri dengan ritma hidup yang lebih perlahan yang khas bagi bandar ini.

Anda boleh duduk di salah satu kafe lama atau rumah kedai yang telah dipulihkan menjadi hotel butik dan bistro mewah di bandar lama. Berpura-puralah seolah-olah waktu telah berhenti, setidaknya untuk sehari.

#2. Taiping

Taiping, walaupun menjadi bandar kedua terbesar di Perak selepas ibu negeri Ipoh, sering kali tidak mendapat tempat di hati pelancong.

Namun begitu, terdapat sejarah yang tersembunyi di balik bandar ini. Ibu negeri Perak dari 1875 hingga kerusi Kolonial British dipindahkan ke Ipoh pada tahun 1937, membuatkan Taiping terus bergelumang dalam warisan masa lalu.

Walau bagaimanapun, Taiping adalah tempat yang indah dan mampan yang terletak di kaki Bukit Larut (Maxwell Hill), stesen bukit pertama kolonial Malaysia.

Tidak menghairankan bahawa pada 2019, Taiping telah diundi sebagai bandar ketiga paling mampan di dunia pada pameran perdagangan pelancongan International Tourismus-Börse (ITB) di Berlin.

Satu tarikan utama Taiping ialah Taman Tasik Taiping yang menempati pusat bandar seluas 70 hektar.

Tempat ini memberikan detik yang tenang dan ketenangan di tengah-tengah kesibukan bandar.

Namun, pelancong juga tidak boleh melepaskan peluang untuk mencuba makanan Taiping yang dianggap antara yang terbaik di Malaysia dan di dunia.

Terdapat banyak makanan terkenal dan restoran yang hebat di Taiping, beberapa di antaranya mempunyai sejarah hampir setua Tanah Melayu sendiri.

Jadi, apabila merancang percutian ke Perak, jangan lupa untuk memberikan Taiping peluang. Ia mungkin tidak popular seperti bandar-bandar lain, tetapi Taiping pasti tidak akan mengecewakan.

#3. Kuala Sepetang

Perak menawarkan destinasi menarik yang tidak boleh dilepaskan, dan salah satu daripadanya ialah Kuala Sepetang.

Terletak hanya 15 kilometer dari Taiping, perkampungan pantai ini menarik pengunjung dengan daya tarik yang tidak pernah pudar.

Di sini, hutan bakau yang subur, kilang membuat arang yang mengagumkan, penduduk tempatan yang mesra serta hidangan laut segar, semuanya menyumbang kepada keunikan tempat ini.

Kuala Sepetang terletak di muara sungai Sepetang dan Sangga Besar, bersebelahan dengan keindahan Pulau Pinang.

Anda boleh merancang perjalanan sehari yang sempurna di sini, terutamanya jika minat anda adalah untuk meneroka ekosistem bakau yang menjadi tulang belakang komuniti nelayan yang hidup di sini.

#4. Pulau Pangkor

Pangkor, pulau yang terletak di luar pantai barat daya negeri Perak, walau berada di bawah bayang-bayang kepopularan pantai yang lain, Pangkor tetap menarik perhatian sebagai destinasi percutian singkat, terutamanya pada hujung minggu, untuk penduduk kota berdekatan.

Pulau Pangkor dan tiga pulau adiknya, Pangkor Laut, Pulau Mentagor, dan Pulau Giam, mempunyai peranan sejarah yang penting.

Pada tahun 1874, British dan Sultan Perak menandatangani Perjanjian Pangkor, yang secara rasmi memulakan pemerintahan mereka di Tanah Melayu.

Selain peranan politik kolonial awal ini, perairan Pangkor juga terkenal dengan kekayaannya akan Tenggiri India, yang menarik nelayan Kantonis dan Hainan.

Pangkor juga mempunyai Persatuan Industri Marin yang ditubuhkan pada tahun 1930, yang menjadi tonggak penting dalam sektor perikanan dan pembuatan bot sebagai perdagangan tempatan di pulau tersebut.

Warisan ini masih terpancar dalam masakan tempatan yang kaya dengan hidangan laut segar, seperti udang dan ikan bilis, yang diperkaya dengan rempah ratus dan herba tempatan yang tumbuh subur di kawasan pedalaman hutan di pulau ini.

Selain keindahan alamnya, Pulau Pangkor juga menjadi tempat perlindungan kepada tentera enggang endemik yang menarik perhatian.

Burung-burung ini kerap terbang keluar dari hutan belukar, meluncur di atas jalan pantai menuju laut dengan penuh anggun.

Oleh itu, antara bulan Januari dan Februari merupakan masa yang terbaik untuk melawat pulau ini, terutamanya semasa perayaan Kali Amman, di mana penganut dari seluruh Malaysia berduyun-duyun datang ke kuil yang menghadap ke laut yang unik ini.

Baca lagi | 7 Tempat Menarik Di Kedah Wajib Anda Lawat

#5. Gopeng

Gopeng, sebuah destinasi menarik di negeri Perak, melampaui jangkauan biasa dengan pesonanya yang menawan. Terletak hanya 20km ke selatan Ipoh dan memerlukan sekitar 2 jam memandu ke utara Kuala Lumpur, Gopeng adalah salah satu pusat perlombongan bijih timah yang terkenal di zaman Malaya.

Meskipun beberapa aspek telah bertahan sejak itu, kota ini juga berdekatan dengan beberapa sistem gua batu kapur yang paling menakjubkan di Semenanjung Malaysia, serta Sungai Kampar yang menawarkan pengalaman arung jeram yang terbaik di seluruh Semenanjung Malaysia.

Selain itu, Minggu Gopeng mempunyai komuniti Cina yang kuat, yang sejarah imigresennya tercermin dalam seni bina bangunan, warisan, dan sudah tentu, hidangan istimewa masakan Gopeng, siapa yang tidak kenal mi lai fun?

Anda pastinya harus melawat Gopeng jika anda inginkan pengalaman unik di sebuah bandar kecil yang terpencil di Malaysia, lengkap dengan kemudahan pelancongan yang hebat daripada hotel yang menakjubkan hinggalah aktiviti berakit dan mencabar seperti gua, mendaki dan naik gunung.

#6. Gua Tempurung

Lawatan ke Gua Tempurung di Gopeng adalah satu perkara yang tidak boleh terlepas jika anda berada di kawasan itu. Gua ini merupakan salah satu gua tertua dan paling menakjubkan di Semenanjung Malaysia, dengan anggaran usia sekitar 400 juta tahun!

Gua Tempurung terdiri daripada lima gua berbeza yang dipenuhi dengan stalagmit dan stalaktit yang menakjubkan.

Merentasi lebih daripada 3 kilometer, ia merupakan destinasi yang sesuai untuk semua pengembaraan gua, dari yang baru memulakan hingga yang berpengalaman.

Menariknya, Gua Tempurung pernah digunakan sebagai tempat persembunyian oleh pemberontak Komunis Darurat Malaya antara tahun 1948 hingga 1960, kerana bilik-biliknya yang besar, gelap, dan menakutkan.

Pada masa kini, gua ini menjadi popular di kalangan spelunker, yang berduyun-duyun tiba untuk mengikuti salah satu daripada empat pakej penerokaan yang berbeza.

Jadi, jangan kaget jika anda basah dan kotor semasa menjejak laluan-laluan dan ruang-ruang yang luas dan sempit, yang penuh dengan kelawar yang berselisih dan sungai bawah tanah yang mengalir.

#7. Lembah Lenggong

Tapak Warisan Dunia Unesco yang paling rahsia di Asia, Lembah Lenggong, terletak kira-kira dua jam memandu dari Pulau Pinang ke Perak.

Walaupun mendapat pengiktirafan UNESCO, jangan terkejut kerana pekan Lenggong masih merupakan sebuah tempat terpencil, terletak 77km utara Ipoh di tengah-tengah hutan negeri Perak.

Alasan utama untuk melawat tempat ini adalah untuk merasai kehadiran Lelaki Perak yang misterius, rangka manusia tertua dan paling lengkap di Asia Tenggara, dan tentunya menikmati hidangan laut yang luar biasa dan masakan Melayu Patani yang lazat di Lenggong.

Selain daripada penemuan dan penggalian arkeologi, tempat menarik di Perak ini juga merupakan destinasi yang menyenangkan untuk menghabiskan hujung minggu yang tenang, berdekatan dengan keindahan alam semula jadi serta bersama penduduk tempatan yang mesra, menikmati hidangan yang menggoda selera.

#8. Kuala Kangsar

Bandar kecil yang paling menawan di Perak, salah satu mercu tanda yang paling terkenal ialah Masjid Ubudiah berkubah emas.

Dibina antara 1913 dan 1917, masjid ini merupakan contoh seni bina Islam yang menarik. Istana Iskandariah, yang dulunya kediaman kerabat diraja Perak, baru-baru ini dibuka semula kepada umum.

Bangunan kayu yang menakjubkan ini dibina tanpa menggunakan satu paku. Jika anda berminat dengan warisan British dan kesusasteraan Malaysia, perlu diingat bahawa Kuala Kangsar adalah tempat tinggal dan pengajaran bagi pengarang British Anthony Burgess, pengarang “A Clockwork Orange”.

Pada tahun 1950-an, beliau mengajar sebagai Profesor Inggeris di Kolej Melayu tempatan. Anda dapat menjelajahi bandar ini untuk mencari bangunan yang merujuk kepada warisan yang terdapat dalam bukunya, terutamanya “Trilogi Malaya” yang diharamkan.

Jangan lepaskan peluang untuk melawat Kelab Idris, tempat Burgess dan tuan-tuan hari ini berkumpul.

Tidak jauh dari situ terletak kampung Karai, dengan sisa-sisa Jambatan Victoria yang dibina pada tahun 1897 untuk membawa kereta api merentasi Sungai Perak.

Sungai ini melalui pusat Kuala Kangsar dan tempat ini adalah tempat yang sempurna untuk berjalan-jalan sambil menikmati alam semula jadi dan perkampungan tradisional Melayu.

Di sini, terdapat Sayong yang terkenal sebagai pengeluar labu terulung di mana botol terakota berbentuk labu ini menghiasi banyak rumah orang Melayu.

#9. Tasik Temenggor

Tasik Temenggor, terletak di sudut timur laut Perak, merupakan tempat paling indah yang patut anda kunjungi. Tempat menarik di Perak ini merupakan tasik kedua terbesar di Semenanjung Malaysia.

Anda tidak boleh lepaskan peluang ini jika sedang dalam perjalanan dari Pulau Pinang melewati lebuh raya Timur-Barat, kerana terdapat sebuah jambatan panjang yang melintasi tasik tersebut.

Air tasik ini dipahat oleh ratusan puncak viridian yang menjulang dari Hutan Hujan Belum di utara dan meluas hingga ke selatan.

Kawasan ini jarang diterokai sehingga ke tasik ini. Walau bagaimanapun, meskipun pemandangannya sangat menakjubkan, perlu diingat bahawa Tasik Temenggor adalah tasik buatan manusia hasil daripada Empangan Temenggor yang dibina untuk menghasilkan tenaga hidroelektrik.

Biasanya, para pelancong mengunjungi pulau buatan manusia yang utama, Pulau Banding, di mana mereka boleh menyewa bot rumah untuk menikmati perjalanan pantas atau bermalam di tasik ini.

Tasik Temenggor juga merupakan habitat gajah liar. Pada waktu senja, anda mungkin berpeluang melihat kawanan gajah kelabu keluar dari bukit-bukit sekitarnya untuk menikmati gelombang panas yang bertiup dari jalan raya.

Tetapi berhati-hatilah apabila memandu di kawasan ini pada waktu malam.

#10. Hutan Royal Belum

Tempat menarik di Perak yang seterusnya adalah Hutan Royal Belum, calon untuk inskripsi Warisan Dunia UNESCO Malaysia seterusnya, memikat perhatian.

Ia merupakan bahagian utara hutan Belum Temenggor, salah satu hutan terbesar dan tertua di Semenanjung Malaysia, yang telah wujud sejak 130 juta tahun dahulu.

Usianya melebihi hutan Amazon dan Congo. Hutan ini meluas ke selatan Thailand dan menjadi habitat terakhir harimau Malaya liar yang sedang berkurangan, yang bergerak merentasi sempadan ini.

Di dalam hutan ini, penduduknya adalah orang asli yang tinggal dalam kumpulan kecil dan pondok jerami.

Mereka menggunakan sumpitan untuk memburu mamalia kecil yang terdapat di hutan. Keterlibatan orang asli dalam perlindungan taman yang indah ini semakin meningkat.

Lawatan ke taman ini hanya boleh dilakukan melalui panduan. Aktiviti dan harga di sini terhad dan dikawal.

#11. Teluk Intan dan Menara Condong Asia

Menara Condong Teluk Intan, atau lebih dikenali sebagai “Menara Condong”, merupakan tuntutan utama untuk merasai keindahan bandar menawan di muara sungai Perak.

Terletak di tengah-tengah dataran utama, menara ini mencapai ketinggian 25.5 meter. Pada tahun 1885, bangunan ini awalnya dibina sebagai tangki air berbumbung untuk menyimpan air semasa musim kemarau.

Dibina oleh komuniti Cina, menara ini mempunyai bentuk yang menyerupai pagoda lapan tingkat.

Pada tahun 1889, menara ini mula condong disebabkan oleh tanah yang rapuh di sebelah sungai tidak mampu menampung beban struktur secara penuh.

Namun, menara ini terus berdiri condong sehingga hari ini. Walaupun tidak lagi digunakan sebagai tangki air, menara ini telah diubah menjadi sebuah muzium yang menarik, mendedahkan sejarah lama Teluk Intan.

Anda berpeluang mendaki ke tingkat atas menara dan menikmati pemandangan menakjubkan dari dataran dan bandar lama yang terukir di atas tanah menjorok ke dalam air.

Sekitar bangunan menara terdapat pelbagai restoran kecil dan kedai kopi yang menawarkan hidangan terbaik Teluk Intan.

Keindahan dan kepelbagaian pekan ini pasti merupakan tarikan utama yang patut dimasukkan dalam senarai tarikan Perak anda.

#12. Istana Kellie

Kellie’s Castle, terletak di tengah-tengah antara ibu kota sukan pengembaraan Perak Gopeng dan pekan Batu Gajah, yang kedua-duanya tidak jauh dari Ipoh, merupakan pemandangan yang sangat unik di Malaysia.

Ia juga dikenali dengan reputasi sebagai tempat berhantu. Ia merupakan sebuah rumah agam gaya Eropah yang belum siap, dibina oleh penanam Scotland, William Kellie-Smith.

Kellie’s Castle menggabungkan seni bina Tamil India Selatan dan terletak di sebelah Sungai Raya dalam persekitaran tropika yang subur.

Penduduk tempatan mengatakan bahawa Kellie membina rumah besar ini sama ada sebagai hadiah kepada isterinya atau untuk meraikan kelahiran anak lelakinya pada tahun 1915.

Namun, semasa pembinaan, sesuatu yang pelik berlaku. Banyak pekerja India Kellie mati akibat kes teruk Selesema Sepanyol.

Bimbang mereka mungkin telah membangkitkan kemurkaan tuhan, keluarga Kellie memohon kebenaran untuk membina sebuah kuil India berhampiran.

Skotlandia dengan cepat bersetuju dengan permintaan ini. Pandemik dan kematian berhenti selepas kuil itu didirikan, dan Kellie diabadikan sebagai patung di kalangan Dewa Hindu yang terdapat di atas bumbung istana tersebut.

Sayangnya, istana ini tidak pernah siap sepenuhnya. Kellie meninggal dunia akibat radang paru-paru semasa berada di Portugal pada tahun 1926.

Isterinya yang hancur hati memutuskan untuk kembali ke Scotland, meninggalkan segala-galanya yang belum selesai.

Hari ini, Kellie’s Castle menjadi tarikan pelancong, dengan cerita mengenai hantu yang menghantui tempat ini.

Anda boleh mengalami sejarah ini dalam Jelajah Paranormal Istana Kellie, di mana tetamu dibawa melalui lorong kosong dan bumbung rumah agam tersebut.

Baca lagi | 12 Tempat Menarik Di Sabah Paling Popular

#13. Korek Timah Tanjung Tualang

TT5, kapal korek perlombongan bijih timah terakhir di rantau ini, menjulang di tengah-tengah kawasan luar bandar antara Tanjung Tualang dan Tronoh.

Ia dibina di England pada tahun 1938 oleh FW Payne & Sons, kemudian dinaik taraf pada tahun 1963. TT5 terus beroperasi selama 44 tahun sehingga Ogos 1982.

Kini, anda berpeluang untuk mengunjungi kapal korek timah ini melalui lawatan yang memberi penerangan tentang sejarah kawasan tersebut dan kekayaan yang diperoleh melalui perlombongan bijih timah di Malaysia dan khususnya di Perak.

Jika anda sampai ke sini, jangan lupa untuk melawat Tanjung Tualang dan mencuba udang yang lazat yang terkenal di seluruh Semenanjung.

#14. Kuala Kurau

Perkampungan kecil Kuala Kurau yang terletak di tepi pantai Perak Utara adalah destinasi yang menarik untuk dikunjungi.

Walaupun kecil, ia berdekatan dengan Pulau Pinang, menjadikannya destinasi harian yang menarik dari pulau itu. Dalam masa sekitar sejam, anda boleh tiba di Kuala Kurau dari Pulau Pinang dan Taiping.

Apa yang memikat kami tentang Kuala Kurau ialah lokasinya yang memanjang sepanjang Sungai Kurau dan muaranya. Di bahagian utara, sebuah jambatan memisahkan bandar ini dengan pusat sebenar.

Terdapat pasar pagi yang hidup dan rumah agam Cina yang menarik, dan mungkin ada juga sambungan dengan Triad. Selain itu, terdapat kedai kopi dengan suasana dunia lama.

Di sebelah selatan, melintang Sungai Kurau, terdapat Bagan Seberang, destinasi yang menarik untuk pelancong.

Di sini, anda boleh menyaksikan kehidupan di Kuala Kurau dengan lebih dekat. Anda boleh menikmati medan selera yang terletak berhampiran kuil Cina moden yang menghadap ke air, dengan laluan konkrit yang membentang di sepanjang tepi sungai.

Bagan Seberang juga merupakan tempat yang sesuai untuk menjamu selera dan mengambil gambar indah di muara.

Terdapat papan konkrit yang melengkung di tepi pantai yang memudahkan pelancong melaksanakan tujuan ini.

#15. Kuala Gula

Kuala Gula, sebuah perkampungan nelayan yang sangat dekat dengan Kuala Kurau yang hebat, dan kesinambungan semula jadi bakau Kuala Sepetang yang lebih terkenal, terletak di sudut utara Perak yang kurang dikunjungi berhampiran sempadan negeri Pulau Pinang.

Jika bukan kerana Santuari Burung Kuala Gula, kawasan muara sungai yang luas dan kawasan paya bakau yang mengalir ke laut, mungkin tiada siapa yang tahu atau mahu melawat Kuala Gula.

Tempat ini bukan sahaja didiami oleh nelayan tempatan yang keluar ke laut setiap hari untuk memancing udang tetapi juga oleh jumlah burung yang berhijrah.

Mereka menyukai iklim tropika Kuala Gula yang hangat dan hutan bakau yang kaya dengan nutrien seperti udang, ikan kecil, dan ular yang mereka temui di sini.

Antara Ogos dan Oktober adalah masa terbaik untuk melawat apabila burung yang berhijrah dari sejauh Siberia berhenti di sini dalam perjalanan ke Hemisfera Selatan.

Mereka juga singgah di Teluk Air Tawar, satu lagi tempat perlindungan burung yang kurang dikenali di negeri Pulau Pinang.

#16. Papan

Ini adalah bandar hantu yang sebenar, sebuah petempatan kecil di selatan Ipoh. Menawan, abadi, dan tenang, tempat ini penuh dengan kedai kopi zaman dahulu, kedai serbaneka, serta banyak rumah kedai indah yang telah ditelan zaman dan tumbuh-tumbuhan anggur.

Mengapa anda harus datang ke sini? Itu karena tempat ini juga merupakan kelahiran wira Perang Dunia II, Sybil Kathigasu, seorang jururawat Eurasia yang berperan penting dalam memerangi penceroboh Jepun.

Rumah nenek moyangnya telah diubah menjadi muzium peringatan yang sangat menarik. Jika anda tertarik dengan sejarah kolonial Malaya yang semakin pudar, kami sangat menyarankan anda melawatnya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Anwar Ibrahim Akan Membela Diri Dalam Saman Fitnah 150 Juta Tun Mahathir

Read Next

Kebakaran Asrama Di New Zealand, Polis Syaki Dirancang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.