The Malaysia Post

Kebakaran Asrama Di New Zealand, Polis Syaki Dirancang

WELLINGTON: Polis New Zealand berkata pada hari Rabu bahawa kebakaran di sebuah hostel di ibu negara, Wellington, yang mengakibatkan sekurang-kurangnya enam orang terbunuh, disyaki sebagai kebakaran berikutan perbuatan membakar dan mereka telah membuka siasatan bunuh.

Kebakaran berlaku di tingkat atas Loafers Lodge di pinggiran kota Newtown pada awal pagi Selasa, menyebabkan kerosakan struktur yang besar yang menghalang usaha pemulihan.

Menurut penilaian kesihatan dan keselamatan, polis berkata penyiasat berharap dapat memasuki bangunan 92 bilik tersebut pada petang hari untuk memulakan siasatan mereka, serta mencari dan mengenal pasti orang yang terkorban.

Siasatan Masih Dijalankan

“Pemeriksaan tempat kejadian ini akan menjadi proses yang luas dan sistematik, dan kami mengharapkan ia akan mengambil masa – kemungkinan beberapa hari,” kata Pemangku Komandan Daerah Wellington, Dion Bennett.

Menurutnya, mereka mendapati bahawa kebakaran ini terdapat unsur perbuatan membakar.

Hostel ini menyediakan penginapan untuk pekerja pembinaan, kakitangan hospital, dan mereka yang menjalani hukuman dalam masyarakat atas jenayah kecil, antara orang lain.

Polis berkata pada hari Rabu bahawa beberapa orang hilang, dengan jumlah kurang dari 20 orang.

Mereka berkata beberapa penghuni hostel yang hilang mungkin hanya tidak dapat dikesan.

Baca lagi | Di Singapura, 50 penduduk dipindahkan dari blok HDB Telok Blangah selepas unit itu terbakar

Terdapat Unsur Yang Mencurigakan

Sebab kebakaran itu tidak diketahui, tetapi polis berkata terdapat kebakaran sofa pada lewat malam Isnin, dua jam sebelum kebakaran yang mengakibatkan kematian, tetapi ia tidak dilaporkan kepada perkhidmatan kecemasan pada masa itu.

“Kami akan cuba mengesahkan sebarang hubungan antara kebakaran sofa tersebut dan kebakaran yang membawa kepada kematian selepas itu,” kata Bennett.

Pada awal hari Rabu, Fire and Emergency New Zealand (FENZ) menyatakan ia selamat bagi polis memasuki bangunan tersebut.

“Langkah seterusnya bagi kami adalah memastikan bahawa tiada orang lain di dalam dan tentunya bekerjasama dengan polis untuk menyiasat dan menyokong mereka dalam memindahkan enam orang tersebut,” kata pengurus rantau FENZ, Bruce Stubbs, kepada Radio New Zealand.

Baca lagi | Kebakaran Di Mid Valley Megamall: Tiada Kecederaan Dilaporkan Setakat Ini

Kebakaran Asrama di New Zealand Korbankan 6 Nyawa

Terdahulu, kebakaran di sebuah hostel di New Zealand telah mengorbankan sekurang-kurangnya enam orang dan pihak berkuasa berkata mereka percaya bilangan itu mungkin akan meningkat dengan 11 orang masih hilang.

Kebakaran berlaku di tingkat atas Loafers Lodge di kawasan Newtown, Wellington, sebaik selepas tengah malam, kata polis, menyebabkan kerosakan struktur yang besar yang menghalang usaha pemulihan.

“Terdapat banyak puing akibat runtuhan bumbung tetapi pada peringkat ini kami telah menjumpai enam orang,” kata Bruce Stubbs, pemerintah kejadian dari Fire and Emergency New Zealand (FENZ), dalam satu sidang akhbar. Sebab kebakaran itu tidak diketahui.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ingin Bercuti Di Perak? Jangan Lepaskan Peluang Untuk Terokai 16 Tempat Menarik Di Perak Ini!

Read Next

Tambah Baik Penguatkuasaan Dasar Isu Kalimah ‘Allah’ Kepada Majlis Raja-Raja, Bukti Komitmen Kerajaan – YADIM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.