The Malaysia Post

12 Tempat Menarik Di Sabah Paling Popular

Di Asia Tenggara, Sabah adalah wilayah yang terdapat pelbagai tempat menarik yang terletak dalam kawasan yang agak terpencil. Jika anda bercadang untuk bercuti ke sini, apa kata mulakan dengan mendaki Gunung Kinabalu, gunung tertinggi di Asia Tenggara.

Kemudian, jelajahi hutan purba yang menempatkan beberapa spesies haiwan paling unik di dunia sebelum anda menyelam ke terumbu karang yang luar biasa.

Terakhir, nikmati keindahan pantai murni yang tersembunyi di pulau terpencil. Sabah, Malaysia menawarkan 12 tempat menarik yang pasti akan membuat percutian andai menjadi yang terbaik dan menyeronokkan. Jom lihat apakah tempat menarik di Sabah di bawah ini!

Senarai Tempat Menarik Di Sabah

#1. Mendaki Gunung Kinabalu

Gunung Kinabalu adalah gunung tertinggi di Asia Tenggara. Puncak bertutup granit ialah 4095 meter dari aras laut. Ini sememangnya salah satu daripada senarai aktiviti yang paling patut dilakukan di Sabah.

Jika anda tidak pernah mendaki ke ketinggian ini, maka anda akan terkejut kerana udara menjadi semakin nipis apabila anda melepasi 3000 meter.

Pendakian Gunung Kinabalu mengambil masa dua hari secara keseluruhan. Hari pertama anda akan melakukan pendakian curam ke Rumah Rehat Laban Rata.

Hari kedua anda mendaki sebelum matahari terbit, kemudian turun penuh selepas makan tengahari awal.

#2. Pasar Makanan Malam Kota Kinabalu

Jika anda penggemar makanan, sila datang berkunjung ke Pasar Makanan Malam Kota Kinabalu ini.

Terdapat pelbagai makanan seperti durian, teh tarik, smoothie buah-buahan dan banyak lagi.

Semua makanan di sini sangat murah, sedap dan paling penting dengan citarasa rakyat tempatan.

Pasar ini dibuka setiap hari bermula dari jam 5.30 petang sehingga lewat.

#3. Sungai Kinabatangan

Tempat menarik yang seterusnya adalah di Sungai Kinabatangan yang terletak berhampiran Sandakan di timur Sabah.

Melalui sungai ini, anda dapat melihat pelbagai jenis hidupan liar seperti Gajah Pygmy dan Orang utan di kanopi pokok.

Perjalanan bot bermula sebelum matahari terbit, jadi anda disarankan untuk menginap di penginapan berdekatan tempat perlindungan.

Terdapat juga berjalan malam di hutan di mana anda boleh melihat haiwan malam yang lain. Namun, perlu diingat bahawa ini bukan untuk mereka yang lemah semangat kerana ada kemungkinan diserang lintah.

#4. Santuari Orang Utan Sepilok

Tempat menarik Sabah yang seterusnya adalah di Santuari Orang Utan Sepilok. Santuari Orang Utan Sepilok masih layak untuk berada dalam senarai aktiviti anda di Sabah.

Tempat perlindungan ini meliputi 43 kilometer persegi dan menempatkan sehingga 80 Orang Utan.

Orang utan bebas berkeliaran, malah meninggalkan tempat perlindungan jika mereka suka. Orang utan diberi makan beberapa kali sehari di lokasi tertentu.

Baca lagi | 5 Top Percutian Paling Digembar-gemburkan Oleh Pakar

#5. Denai Kawad Kematian Sandakan

Jika anda sukakan sejarah, Denai Kawad Kematian yang terletak di Sandakan ini wajib dilawati.

Tempat ini mempunyai sejarah yang menyedihkan di mana pada Perang Dunia Kedua, Tentera Jepun akan membawa tawanan perang Australia, New Zealand dan Inggeris dengan meletakkan beban di bahu mereka dan mendaki hutan ini.

Dalam kesakitan, kelaparan, dan keletihan mereka akan berjalan sepanjang hari pada setiap hari sehinggalah mereka mati.

Anda memerlukan kira-kira 8 hari untuk melalui laluan itu.

#6. Scuba Dive Pulau Sipadan dan Pulau Mabul

Pulau-pulau di pantai timur Sabah, khususnya Pulau Sipadan dan Pulau Mabul, merupakan tempat menyelam skuba terbaik di dunia.

Satu-satunya masalah adalah bahawa setelah menyelam di sini, tidak akan ada tempat menyelam lain yang terlihat seindah seperti pulau-pulau ini.

#7. Kolam Air Panas Poring dan Canopy Walk

Kolam Air Panas Poring adalah tempat yang ideal untuk berehat selepas menakluki Gunung Kinabalu, dengan mandian dalaman dan luaran peribadi yang mengandungi mineral sulfurik semulajadi untuk kesihatan.

Poring Canopy Walk juga terdapat di dekatnya dengan jalan kanopi bertingkat yang menggantung dan memerlukan berjalan kaki selama 20 minit melalui hutan.

#8. Mendaki Lembangan Maliau

Lembangan Maliau kurang diterokai dan terasa seperti perjalanan ke hujung bumi. Kawasan ini memiliki kepelbagaian tumbuhan dan hidupan liar yang tinggi serta merupakan ekosistem tertutup di sekitar Sungai Maliau.

Untuk sampai ke sini, diperlukan penerbangan domestik ke Tawau dan perjalanan jalan bergelombang selama enam jam ke dalam hutan.

Di sini, anda dapat melihat banyak haiwan, mengunjungi air terjun, dan mendaki gunung setinggi 1675 meter.

#9. Terokai Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum

Mereka yang bertuah dapat melawat Lembangan Maliau dan Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum di Sabah.

Di sini, anda akan menikmati pelbagai aktiviti alam semula jadi seperti memerhati burung, meredah hutan, berjalan malam, dan melihat matahari terbit.

Anda juga boleh berenang di Sungai Segama yang segar di tengah-tengah hutan.

Baca lagi | 7 Tempat Menarik Di Kedah Wajib Anda Lawat

#10. Taman Laut Tunku Abdul Rahman

Mereka yang melawat Lembangan Maliau biasanya juga ke Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum di timur Sabah, berhampiran Lahad Datu.

Di sana, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti alam semula jadi seperti memerhati burung, meredah hutan, berjalan malam dan lawatan matahari terbit.

Terdapat Sungai Segama untuk berenang dan melihat haiwan liar termasuk Orang utan, Harimau, Gajah Pygmy, Langur, Burung Enggang, Gibbons dan banyak lagi.

Ada penginapan yang pelbagai dari bilik perkhemahan, asrama ke Borneo Rainforest Lodge yang sangat mewah, sesuai untuk menghabiskan beberapa malam di Lembah Danum.

#11. Kampung Laut di Semporna

Gaya hidup unik di Malaysia adalah orang Bajau Laut atau Gipsi Laut. Mereka tinggal di kampung-kampung kecil di lautan di luar pantai Semporna, timur jauh Sabah.

Anda dapat melakukan lawatan sehari bersama nelayan tempatan untuk melawat kampung-kampung seperti Kampung Tatagan, Pulau Bodgaya, dan Kampung Omadal.

#12. Menyelam Kepulauan Mantanani

Kepulauan ini masih kekal terpelihara sehingga sekarang. Merupakan pulau terpencil yang terletak di timur laut, anda bakal menyaksikan keindahan yang mempesonakan.

Di sini, terdapat tiga pulau yang boleh dikunjungi termasuk Pulau Mantananai Besar, Pulau Mantananai Kecil, dan Pulau Lungisan.

Anda boleh menemui penyu, ikan lumba-lumba, pari tali, sotong, belut, dan juga dugong dengan kejernihan air sedalam 40 meter.

Read Previous

Pelakon Berkulit Hitam Adele James Sebagai Cleopatra Timbulkan Kemarahan Ramai

Read Next

Keputusan Seri 1-1 Juventus Lawan Sevilla Separuh Akhir Pertama Liga Eropah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.