The Malaysia Post

Pelakon Berkulit Hitam Adele James Sebagai Cleopatra Timbulkan Kemarahan Ramai

Pakar dan pegawai di Mesir telah bertindak balas dengan marah terhadap platform penstriman keputusan Netflix selama berminggu-minggu. Mereka tidak bersetuju dengan keputusan Netflix untuk melakonkan pelakon British berkulit hitam Adele James dalam peranan utama produksinya Ratu Cleopatra.

Mereka berpendapat bahawa pemerintah Mesir sebenarnya mempunyai kulit yang lebih cerah.

Pada hari Rabu, seorang ahli arkeologi Mesir telah mengeluarkan sebuah dokumentari mengenai kehidupan Cleopatra.

Pada hari yang sama, Netflix mulai menyiarkan produksi kontroversial tersebut.

Baca lagi | Anak lelaki pelakon Bollywood, Datuk Shah Rukh Khan ditangkap semasa serbuan dadah di kapal pesiaran

Dokumentari Mengenai Kisah Pemerintah Terakhir Dinasti Ptolemaic

Dokumentari Cleopatra yang berdurasi 90 minit, yang dikeluarkan oleh ahli arkeologi Zahi Hawass, ditayangkan di saluran YouTube oleh pengarah Curtis Ryan Woodside.

Dalam dokumentari ini, Hawass menceritakan kisah “sebenar” pemerintah terakhir dinasti Ptolemaic.

“Dalam hal Cleopatra berkulit hitam, saya tidak menentang orang kulit hitam sama sekali, tetapi saya hanya menyatakan fakta. Permaisuri-permaisuri Macedonia, tidak ada seorang pun dari mereka yang berkulit hitam,” kata Hawass, bekas menteri barang antik, dalam dokumentari tersebut.

Pada bulan April, kementerian barang antik Mesir telah mempertimbangkan perdebatan ini dan menegaskan bahawa Cleopatra yang bersejarah memiliki “kulit putih dan ciri-ciri Hellenistik”.

Netflix mempromosikan drama dokumentari Queen Cleopatra, yang diproduksi oleh Jada Pinkett Smith, sebagai sebuah produksi yang menampilkan “penampilan semula dan wawancara pakar”.

Cleopatra adalah penguasa terakhir dinasti Ptolemaic yang berasal dari Yunani dan memerintah Mesir antara 332 SM dan 30 SM.

Meskipun legenda menggambarkan permaisuri ini sebagai kecantikan yang luar biasa, penampilan dan warna kulitnya sebagian besar masih dapat diperdebatkan.

Baca lagi | Kedai pop-up BTS pertama kali dibuka di Malaysia di 1 Utama

Petisyen Bantahan Dilancarkan

Setelah trailer pengeluaran Netflix dikeluarkan, sebuah petisyen online yang menuduh layanan penstriman tersebut merosak sejarah telah mendapatkan lebih dari 40.000 tanda tangan menjelang akhir April.

Di negara ini, beberapa pihak telah mendesak agar Netflix dilarang kerana kontennya dianggap menyinggung perasaan Mesir atau “nilai kekeluargaan”.

Bulan lalu, penggubal undang-undang Saboura al-Sayyed mengulangi seruannya kepada parlimen untuk mengehad akses ke platform tersebut.

Pengulas di Mesir sering kali mengkritik apa yang dilakukan oleh kelompok Afrika-Amerika yang mengklaim bahawa peradaban Firaun memiliki asal-usul hitam.

Pada tahun 2009, sebuah dokumentari BBC menyatakan bahwa Cleopatra memiliki darah Afrika, namun dakwaan tersebut tidak menimbulkan insiden apa pun. AFP

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Malaysia Berada Di Tempat Ketiga Dalam Indeks Kroni-Kapitalisme – The Economist 2023

Read Next

12 Tempat Menarik Di Sabah Paling Popular

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.