The Malaysia Post

Malaysia Berada Di Tempat Ketiga Dalam Indeks Kroni-Kapitalisme – The Economist 2023

Menurut The Economist, indeks tersebut mengkaji keuntungan yang diperoleh oleh plutokrat daripada industri mencari sewa hampir satu dekad yang lalu.

Dalam edisi terkini yang diterbitkan pada Selasa (2 Mei), The Economist menyatakan bahawa kekayaan kapitalis kroni telah meningkat dari AS$315 bilion, iaitu 1% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) global, sejak 25 tahun yang lalu menjadi AS$3 trilion (RM13.37 trilion) atau hampir 3% daripada KDNK global pada masa kini.

Peningkatan Kekayaan Dari Kuasa Besar Dunia

The Economist menyatakan bahawa kira-kira 65% daripada peningkatan tersebut datang daripada Amerika, China, India, dan Rusia.

KDNK mereka adalah setara dengan 9% daripada kekayaan kapitalis kroni yang diperoleh secara keseluruhan, yang berasal daripada negara-negara autokratik, sebanyak 40%.

Majalah tersebut juga mengungkapkan bahawa terdapat kira-kira 311 bilionair di seluruh dunia yang kebanyakan kekayaan mereka diperoleh daripada sektor yang sering melibatkan hubungan yang mesra dengan negara tersebut.

The Economist menjelaskan bahawa data yang digunakan untuk kajian ini berasal daripada Forbes.

Majalah tersebut menyatakan bahawa mereka telah menerbitkan catatan tahunan mengenai orang kaya di seluruh dunia selama hampir empat dekad.

“Pada tahun 1998, terdapat anggaran 209 bilionair dengan nilai keseluruhan AS$1 trilion, setara dengan 3% daripada KDNK global.

“Pada tahun ini, penerbitan tersebut melaporkan terdapat 2,640 bilionair dengan nilai keseluruhan AS$12 trilion atau 12% daripada KDNK.

Jika kita menyesuaikan dengan inflasi AS$1 bilion pada tahun 1998 sebanding dengan AS$3.3 bilion pada masa ini terdapat 877 bilionair (dalam harga tahun 1998) dengan nilai keseluruhan AS$9 trilion.”

Baca lagi | Pakar Ekonomi Melihat Bajet 2023 Menetapkan Nada Yang Betul Walaupun Terlepas Beberapa Loceng dan Wisel

Sumber Kekayaan Dari Sewaan dan Bukan Sewaan

The Economist juga mengklasifikasikan sumber kekayaan setiap bilionair berdasarkan sama ada mereka diperoleh daripada sektor mencari sewa atau bukan mencari sewa.

Majalah tersebut menjelaskan bahawa mencari sewa ekonomi adalah keadaan apabila terdapat lebihan keuntungan selepas membayar modal dan tenaga kerja, dan dalam persaingan yang sempurna, ia cenderung mendekati sifar.

Pencarian sewa adalah perkara biasa dalam sektor yang berdekatan dengan negeri ini, termasuk perbankan, pembinaan, hartanah, dan sumber, kata The Economist.

Ia menyatakan bahawa pencari sewa boleh meningkatkan pendapatan mereka dengan memperoleh akses yang baik kepada tanah, lesen, dan sumber.

Persaingan atau melobi kerajaan untuk peraturan yang selesa mungkin akan dihadkan bagi membentuk kartel.

Berdasarkan laporan itu juga menunjukkan Rusia sebagai sebuah negara yang paling kroni-kapitalis dalam indeks semua negara terlibat.

Kekayaan jutawan daripada sektor kroni menyumbang 19% daripada KDNKnya.

Baca lagi | Rakyat Malaysia Kurang Menderma Krismas ini sebagai Menggigit Inflasi, kata Badan Amal

Hanya 1/5 Harta Bukan Daripada Sektor Kroni

Bilionair China terus bergelut dengan kegelisahan kerajaan mereka, sementara itu kekayaan kroni Rusia merosot daripada AS$456 bilion pada 2021 kepada AS$387 bilion tahun ini.

Malah menurutnya lagi, hanya satu perlima daripada kekayaan jutawan Rusia didapati diperoleh daripada sektor bukan kroni. Hal ini menunjukkan betapa teruknya ekonomi di dunia akibat perang di Ukraine.

The Economist melaporkan bahawa sejak Presiden China Xi Jinping melancarkan tindakan keras ke atas modal swasta, kekayaan kroni telah jatuh secara tiba-tiba, dari puncak 4.4% daripada KDNK pada 2018 kepada 2.5% sekarang.

Ia juga menyatakan bahawa hartawan dari semua jalur beroperasi hanya dengan persetujuan kerajaan.

Majalah itu mencatat bahawa pada tahun 1998, terdapat hanya lapan bilionair di republik itu (termasuk Hong Kong dan Macau) dengan jumlah nilai AS$50 bilion.

Malah, menurutnya lagi sehingga kini, terdapat lebih kurang 562 bilionair yang telah menguasai AS$2 trilion.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Austria Negara Terbaharu Haramkan TikTok Daripada Telefon Kerajaan

Read Next

Pelakon Berkulit Hitam Adele James Sebagai Cleopatra Timbulkan Kemarahan Ramai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.