The Malaysia Post

Filipina akan menghadapi taufan 2020 terkuat di dunia

Filipina hari ini memerintahkan pemindahan ribuan penduduk di bahagian selatan pulau Luzon utama sebagai ribut kategori 5 yang terkuat di dunia tahun ini menghampiri negara Asia Tenggara.

Taufan Goni, dengan angin dan hembusan angin berkekuatan 215 kph (133 batu) hingga 265 kpj (164 mph), akan menjadikan pendaratan esok sebagai taufan terkuat yang melanda Filipina sejak Haiyan yang membunuh lebih dari 6,300 orang pada November 2013.

Baca Juga | FUFC, UKM FC hilang kelayakan dari Liga Malaysia

Pemindahan pra-emptif telah dimulakan di komuniti pesisir dan rawan tanah di wilayah Camarines Norte dan Camarines Sur, sementara pemerintah provinsi Albay memerintahkan penduduk di kawasan berisiko meninggalkan kediaman mereka, kata Gremil Naz, seorang pegawai bencana tempatan, kepada stesen radio DZBB . “Kekuatan taufan ini bukan lelucon.”

Taufan Molave minggu lalu membunuh 22 orang, kebanyakannya mati lemas di wilayah selatan ibu kota Manila, yang juga berada di jalan yang diproyeksikan Goni, ribut tropika ke-18 di negara ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dunia Islam tidak memerlukan ceramah daripada anda mengenai kebebasan bersuara, kata Anwar kepada Macron

Read Next

Tidak ada musuh tetap dalam politik, ini semua strategi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.